Titel en Champions League : de fans van Chelsea kunnen hun vreugde dezer dagen amper op.

Overtuigend won Chelsea zaterdag de Londense derby tegen Fulham. Het bracht de fans weer een stukje dichter bij de titel, die maandag een zekerheid kon zijn als Arsenal niet won van Tottenham. In het andere geval wordt zaterdag bij Bolton gevierd. Vijftig jaar hebben ze erop gewacht, de fans. Architect van het werk en uitstekend besteder van de centen van Roman Abramovich is de 42-jarige José Mourinho. Als voetballer maakte hij nooit naam, vandaar dat hij al snel voor een job als coach koos bij het bescheiden Estrela Amadora en Vitoria Setubal.

Pas in 1992 leerde de Portugese voetbalscene Mourinho kennen, toen hij bij Sporting Lissabon met Bobby Robson begon te werken. Aanvankelijk als vertaler ingeschakeld bleek de dertiger over veel meer kwaliteiten te beschikken. Hij was bezeten door tactiek, had een ongelooflijke werkethiek en Robson schoof hem steeds meer verantwoordelijkheden toe. In 93 nam hij Mourinho mee naar Porto, als assistent. Het werd een succesduo, in drie jaar werden ze twee keer kampioen. Toen Robson in ’96 naar Barcelona ging, belandde Mourinho bij een wereldclub. Twee bekers en een Europacup wonnen ze er, maar geen Spaanse titel.

In ’98 scheidden beider wegen. Robson ging naar PSV, Louis van Gaal kwam bij Barcelona en werkte Mourinho eruit. Die keerde terug naar Portugal, bij Benfica. Voor het eerst als hoofdcoach, maar zonder succes. Na negen wedstrijden al nam hij ontslag, als gevolg van ruzie in de bestuurskamer. In 2001 eindigde Mourinho met het bescheiden Uniao de Leiria vierde, vervolgens gaf Porto hem een nieuwe kans. De trein was vertrokken met titels, een Uefabeker en winst in de Champions League. Het geheim van het succes is werkethiek en organisatie. Maar toch ook spektakel : in Engeland scoort alleen Arsenal meer. Maar met slechts dertien tegendoelpunten staat de verdediging van Chelsea wel op punt. (PTK)

Na een onderbreking van twee jaar is Sunderland terug op het hoogste niveau. Winst tegen het vorig seizoen gedegradeerde Leicester zorgde daar zaterdag voor. Dennis Bergkamp onderhandelt over een extra jaar bij Arsenal. Bergkamp wil in 2006 afscheid nemen en speelt al sinds 1995 voor de Londense club. Lee Bowyer kreeg na het gevecht met ploegmaat Kieron Dyer van de FA nog eens drie wedstrijden schorsing bovenop de vier die hij al kreeg omdat hij voor de tweede keer dit seizoen rood zag. Van zijn club kreeg hij al een boete van zes weken loon, begroot op 200.000 pond, en hij moet van de FA nog eens 30.000 pond betalen.

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 25 goals ; 2. Johnson (Crystal Palace) 20 goals ; 3. Defoe (Tottenham) 13 goals ; 4. Haisselbank (Middlesbrough), Yakubu (Portsmouth) 12 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier