TYPE-ELFTAL : 4-4-2

Doel

Yves De Winter kweet zich voorbeeldig van zijn taak. Tweede doelman Deelkens zaagde in zijn hand en Yannick De Winter bleek nog te jong, waardoor na de winterstop Getulio werd teruggehaald uit Brazilië als reservedoelman.

VERDEDIGING

Van Kerckhoven speelde als ouderdomsdeken uit eerste klasse nog altijd knappe wedstrijden. Het vertrek van Wils naar AA Gent tijdens de winterstop werd door Corstjens voortreffelijk opgevangen, Delen en Vanaudenaerde deden het niet minder als backs.

MIDDENVELD

Sarki kampte met een blessure. Modubi, Scheelen en Adams begonnen sterk, maar verloren naar het einde toe hun frisheid. Zelenka zocht zijn beste vorm, Van Imschoot kwam pas na de winterstop meer aan spelen toe. Farssi bleek nauwelijks in te tomen als linksachter, linksmidden of centrale middenvelder.

AANVAL

Tomou werd bij Moeskroen gehaald als een zekerheid, maar hij kon niet overtuigen. Sterk, balvast, maar weinig scorend. Ruiz verraste dan weer wel positief, net als Odita, met wie hij een sterk duo vormde. Voor Dekelver was het na een blessure zoeken naar zijn niveau.

TOP: Jaime Ruiz

Kan in zijn loopacties en balvastheid nog verbeteren en deemsterde in de koude wintermaanden wat weg, maar vóór en na vond hij vlot de weg naar doel, met onder andere vijf wedstrijden waarin hij twee keer scoorde.

FLOP: Johan Sotil

Werd geacht de opvolger te worden van Nabil Dirar. Als technisch vaardige speler leek hij er de kwaliteiten voor te hebben, maar zijn gesloten karakter en beperkte talenkennis bemoeilijkten zijn integratie.

StatistiEKEN

9e speeldag

Westerlo-Tubeke wordt 4-1 en is de eerste van vijf wedstrijden (Tubeke thuis én uit, Dender, Genk en Bergen) waarin Jaime Ruiz twee keer scoort.

17e speeldag

Westerlo speelt 0-0 gelijk tegen Kortrijk en gaat als zesde de winterstop in.

28e speeldag

Westerlo wint met 1-4 op Genk. De grootste uitzege en tevens de enige ploeg van de grote vijf tegen wie het kon winnen. Op de 11e speeldag won Westerlo ook al met 1-0 van Genk.

ACHTERAF: Rachid Farssi

Hoe evalueer je het seizoen van Westerlo?

Rachid Farssi: “In het begin van het seizoen moesten we Evens, Wagemakers en Dirar missen, waardoor iedereen dacht dat het moeilijk zou worden, maar het is een geslaagd seizoen geworden. Met goed voetbal in de heenronde en iets minder goed in de terugronde door blessures, minder frisheid en wissels, maar we bleven wel de punten pakken. We haalden een van de betere klassementen sinds Westerlo in eerste klasse zit.”

In de winter vertrok Stef Wils naar AA Gent en vulde Wouter Corstjens zijn positie in.

“Wils had de kwaliteiten om te verdedigen en te voetballen in de relance. Cors-tjens deed het in een andere stijl, meer verdedigend, maar hij zorgde ervoor dat we Wils niet misten.”

Wat was jullie sterkte?

“Dat we collectief bleven spelen: een goeie organisatie en samen compact aanvallen en verdedigen. Plus met Ruiz een aanvaller die ze makkelijk binnentrapte. Hij vraagt altijd de bal náár het doel, gaat in de diepte en mist dan niet vaak.”

Wat was jullie zwakte?

“Weinig ervaring: we hebben vaak gespeeld met een jonge ploeg op het middenveld en in de aanval. Er waren nog niet zo veel automatismen. Dat is iets waarin we volgend seizoen nog sterker kunnen staan. Maar Delen en Van Kerckhoven deden met hun ervaring veel achterin voor de ploeg. Want af en toe wilden we te veel naar voren gaan. Vooral mij moesten ze nog wat afremmen.” ( lachje)

trainer: Jan Ceulemans

Jan Ceulemans kon zijn favoriete zin op persconferenties – “we hebben gedaan wat we moesten doen” – meer dan eens in de mond nemen dit seizoen. Westerlo werd net onder de topploegen verwacht en het eindigde daar ook. Ceulemans gaf spelers die minder presteerden langdurig een kans om niveau te halen. Zijn ploeg haalde niet alleen resultaten, maar zocht ook voetballend de weg naar doel. Staat zelf nauwelijks onder druk en hield die ook van zijn spelers weg. Heeft er – met een onderbreking van twee jaar Club Brugge – zijn achtste seizoen in het Kuipke op zitten.

TENDENSEN:

Toeschouwers (goed)

Westerlo doet het naar eigen zeggen als naar gewoonte met 2200 abonnees en een gemiddelde van 5000 toeschouwers.

Entourage (goed)

Westerlo onderging wat wijzigingen in de marge: de club deed het zonder Erwin Vandenbergh als jeugdcoördinator en Daan Stroobants als jeugdvoorzitter. David Paas werd als commerciële man vervangen door Jan Caers.

Spektakel (goed)

Verzorgd voetbal met een vaak scorende spits, Ruiz, als attractie.

Financiën (goed)

Westerlo werkte met een budget van 6,5 miljoen euro en sluit het seizoen zeker af zonder schulden te hebben gemaakt.

Transfers (gemiddeld)

Nicolas Timmermans, Johan Sotil en Sergio Hellings brachten zo goed als niks bij, Bertin Tomou bracht te weinig, alleen Jaime Ruiz en Odita bleken versterkingen.

door Raoul De Groote

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier