analyse: JURGEN CAVENS

Waren de verwachtingen rond Germinal Beerschot dit seizoen te hooggespannen ?

Jurgen Cavens : “Dat denk ik niet. We wonnen vorig jaar de beker van België en werkten een schitterende terugronde af. Dan mag de lat hoog liggen. Maar als je dan onze start bekeek …”

Alle ambities werden in de kiem gesmoord. Waaraan was de slechte start te wijten ?

“We zijn met een kern van 28 spelers begonnen. De groep was te groot, je krijgt te veel ontgoochelden op die manier. Toen de voorbereiding en zelfs de competitie al bezig waren, zijn er nog jongens bijgekomen. Dat is geen goede manier van werken. Daerden slankte de groep af en slaagde er zo ook in een betere sfeer te creëren. Er kwamen zelfs momenten dat we naast het voetbal dingen samen gingen doen. Dat versterkte de band tussen de spelers. Onze fantastische remonte is ook daaraan te danken.”

Wat was het afgelopen seizoen de zwakte van Germinal Beerschot ?

“De afhankelijkheid van Dosunmu in aanvallend opzicht. Als hij een mindere dag beleefde, kwamen we moeilijk tot scoren. Gelukkig pikte hij in verscheidene wedstrijden zijn doelpunten mee.”

Welke spelers verrasten je op een positieve manier ?

“Dan denk ik aan jongens die niet zo hard opvallen, zoals Van Dooren en De Decker. Hun prestaties worden niet altijd in de verf gezet, maar ik werk elke dag met hen samen, weet wat ze waard zijn. En Lolo vind ik een echte klasbak.”

Wat moet volgend jaar de ambitie zijn ?

“Zo hoog mogelijk eindigen, laat ons zeggen : top zes.”

TYPE-ELFTAL 5-3-2 DOEL

Luciano presteerde in vergelijking met vorig seizoen veel minder constant, hij wisselde glansprestaties af met matte en slechte vertoningen. Een dieptepunt beleefde de goalie toen hij op Zulte Waregem volledig door het lint ging en werd uitgesloten.

VERDEDIGING

Het spel van De Roeck werd na een aarzelende start degelijk. De prestaties van Van Dooren waren constant. Ook Lolo liet vrij goede zaken zien, al had hij meer af te rekenen met ups en downs.

MIDDENVELD

Op het middenveld speelde De Decker een bepalende rol. Een beetje in de schaduw van de rest verdeelde hij het spel op een bijzonder goede manier en presteerde hij doorgaans beter dan gemiddeld, wat de interesse van de bondscoach opwekte.

AANVAL

De snelle en doelgerichte Dosunmu gaf het afgelopen seizoen weer menige verdediger het nakijken. Cavens was vaak geblesseerd, maar kon het verschil helpen maken als hij in de basis stond.

STATISTIEKEN 8ste speeldag

Na een desastreuze 4 op 21 onder Marc Brys, neemt Jos Daerden het roer over. In de eerste match met de nieuwe coach slaagt Germinal Beerschot erin Standard in bedwang te houden (2-2).

12de speeldag

De Ratten verliezen met 5-1 bij Roeselare en staan op de laatste plaats. Twee speeldagen eerder hadden ze bij Moeskroen met 4-0 verloren.

20ste speeldag

Germinal Beerschot houdt de drie punten thuis tegen Anderlecht (2-0). Na een 18 op 24 is de hemel boven het Kiel uitgeklaard en staat het team van Daerden op een geruststellende twaalfde plaats.

TRAINER: JOS DAERDEN

In de eerste twee matchen onder Jos Daerden pakten de Ratten twee punten, tegen Standard en Genk. Maar dan volgden drie nederlagen, die bij menigeen de indruk wekten dat de nieuwe coach niet voor verbetering zorgde. Het leek de trainer voor de rest van het seizoen in een negatief daglicht te stellen.

Daerden boekte vanaf november nochtans prima resultaten. Hij kreeg betere voetballers ter beschikking en voerde een bepalende afslanking van de spelersgroep door. De coach zag in dat de kern qua complementariteit slecht samengesteld was en maakte de juiste analyse.

Doordat Germinal Beerschot echter onderaan de stand stond bij zijn aankomst, bracht de knappe remonte de ploeg niet naar de plaatsen die prijzen opleveren, maar naar een anonieme hoek van het klassement.

TOP: TOSIN DOSUNMU

Te dikwijls was Tosin Dosunmu onzichtbaar tijdens de matchen van Germinal Beerschot, maar met zijn achttien doelpunten kroonde hij zich toch tot topscorer in deze competitie en werd hij haast onmisbaar voor het team. Als onzekerheid over zijn toekomst hem geen kopzorgen had gebaard, stonden er waarschijnlijk nog meer goals op zijn conto.

FLOP: VICTOR SIMOES DE OLIVEIRA

Victor De Oliveira was het bij Club Brugge kotsbeu om op de bank te zitten en verkondigde dat hij vond dat hij moest spelen. Maar ook bij een iets bescheidener team als Germinal Beerschot slaagde de Braziliaan er niet in een basisplaats af te dwingen. Amper vier keer mocht hij aan de aftrap verschijnen.

TENDENzEN TOESCHOUWERS (GOED)

Dit seizoen woonden gemiddeld 6323 mensen de wedstrijden bij, tegenover 5701 vorig seizoen. De abonnementenverkoop is in vergelijking met vorig seizoen gestegen van 3956 naar 4474.

ENTOURAGE (SLECHT)

Al snel ontstonden spanningen tussen trainer Jos Daerden en het bestuur. De coach besliste om volgend seizoen niet door te gaan bij de Antwerpse ploeg.

SPEKTAKEL (GEMIDDELD)

Germinal Beerschot boekte dit seizoen twee 4-0-overwinningen, tegen Lierse en tegen Sint-Truiden.

FINANCIëN (GOED)

De opbrengsten uit tv-gelden zijn verdubbeld tegenover vorig seizoen. De commerciële inkomsten zullen volgend seizoen ongeveer 15 procent hoger liggen. Dan zal met een budget van om en bij de 6,5 miljoen euro gewerkt worden. Dat is 1 miljoen euro meer dan dit seizoen.

TRANSFERS (GEMIDDELD)

Met onder andere De Roeck, Lolo en Hendrickx haalde Germinal Beerschot enkele versterkingen binnen. Maar bij de nieuwkomers zaten ook jongens die niet de verhoopte resultaten neerzetten, onder wie Oztürk.

KRISTOF DE RYCK