TYPE-ELFTAL : 4-5-1

Doel

Copa geldt als absolute nummer één, die eigenlijk weinig concurrentie moet dulden. Hield dit seizoen veel gemakkelijker de nul en stuurde goed zijn verdediging. Lazic is een goede en trouwe doublure. Klaagt nooit over zijn status.

VERDEDIGING

Dupré was de vaste rechtsachter, tot zijn (rug)letsel. Ziv is een bizar geval. Komt vaak naar binnen en is niet hard genoeg in de duels. Doll blijft een toonbeeld van regelmaat. Strul maakte een sobere en goede indruk. Bouabé, zijn vervanger, en linksachter El Mouataz hebben moeite met de discipline inzake positiespel.

MIDDENVELD

Overmeire rendeert het best centraal, maar moest daar wijken voor de fysiek sterkere Tiko, die Pavlovic verdrong. Carevic mist regelmaat en teert op flitsen. De beweeglijke Mbayo liep soms iets te vaak met de bal, waardoor De Wilde (gemakkelijk infiltrerend) en De Pauw (goed overzicht) kansen kregen.

AANVAL

Na het vertrek van Maâzou, die snelheid koppelde aan kracht en opportunisme, kon noch Janczyk noch Golan echt overtuigen. Missen doorzettingsvermogen en overtuiging.

TOP: Barry Boubacar Copa

Kreeg de prijs voor verdienste bij de Ebbenhouten Schoen en werd verkozen tot Doelman van het Jaar op de Profvoetballer. Een perfecte beloning voor zijn constante optredens. Hield vaak de nul en werd veel soberder. Lijnkeeper die teert op (katachtige) reflexen. Is snel, lenig en perfect tweevoetig.

FLOP: Omer Golan

Israëlische spits, die voor 1 miljoen euro werd gekocht bij Maccabi Petach Tikva, maar zijn status van international nog altijd niet kon waarmaken. De prijs-kwaliteitsverhouding in acht genomen haalt hij een onvoldoende als investering. Mist te veel kansen en duelleert bijna nooit.

StatistiEKEN

11e speeldag

Er wordt met 2-3 gestunt bij Anderlecht. Maâzou legt met twee treffers de basis, terwijl doelman Copa een perfecte wedstrijd speelt.

15e speeldag

Club Brugge krijgt een 2-0 aangesmeerd. Leekens loodst zijn ploeg naar een zesde plaats.

19e speeldag

Pijnlijk 2-1-verlies bij AFC Tubeke.

32e speeldag

Dankzij de inbreng van de youngsters De Wilde en De Pauw wordt er een 2-3-zege geboekt tegen Club Brugge.

ACHTERAF: Olivier Doll

Welk gevoel overheerst? Ontgoocheling, door het missen van de vijfde plaats, of eerder blijdschap, wegens geen degradatiezorgen?

Olivier Doll: “Als ik heel eerlijk ben, toch vooral dat laatste. We mogen terugblikken op een interessant seizoen, dat voldoening gaf. In het begin waren er immers veel twijfels. Maar doordat we vrij snel afstand namen van de bedreigde zone, merkte je dat we veel gemakkelijker voetbalden. Het was een speciaal jaar, hé, met vier mogelijke dalers. Daardoor steeg volgens mij toch wel het algemene niveau.”

De basis werd gelegd door Leekens, die een stevige verdedigende organisatie neerzette?

“Tja, dat was zijn stokpaardje. ( lacht) Ons belangrijkste uitgangspunt was de nul houden. We slaagden daar meer dan tien keer in. Ik vind dat een enorme opsteker, want het betekent dat we konden terugvallen op een sterk collectief blok. Lokeren was voor velen een ambetante ploeg, waar niemand graag tegen speelde. Je moet als team je kwaliteiten en gebreken kennen.”

De doorstroming van de eigen jeugd stemt je hoopvol?

“Ja, ze zijn niet voor niets jeugdinternational. Het potentieel is er, het komt erop-aan dat wij hen, samen met de technische staf, goed begeleiden. Maâzou werkte ook hard, had de juiste mentaliteit en werd daarvoor beloond met een mooie transfer.”

trainer: Aleksandar Jankovic

Amper 37, maar bijzonder ambitieus als coach. De Serviër ziet Lokeren als een springplank naar een hogere (Europese) club. Werkt verder op de principes van zijn leermeester Slavoljub Muslin: eentijdsvoetbal, met een hoge balcirculatie en veel beweging, op basis van techniek en een goed overzicht. Durft vooruit te voetballen en geeft vertrouwen aan zijn spelers. Traint altijd met de bal. Rustige persoon, vlotte communicator met een duidelijke boodschap. Kijkt niet naar namen. Wie presteert, wordt altijd beloond. Durft daardoor jongeren speelkansen te geven. Begint elk duel om te winnen, houdt niet echt van puur resultaatvoetbal.

TENDENSEN:

Toeschouwers (gemiddeld)

Status quo. 3000 abonnementen, een gemiddelde van 6000 toeschouwers.

Entourage (goed)

De volledige technische staf, met hoofdcoach Aleksandar Jankovic, de assistenten Freddy Heirman en Wlodek Lubanski (individuele begeleiding en scouting), samen met doelmannentrainer Roger Van Den Bossche en sporttechnisch assistent Herman De Landtsheer (wedstrijdanalyse), blijft behouden. Willy Reynders wordt verbindingsfiguur tussen de jeugd en A-kern.

Spektakel (goed)

Onder Georges Leekens vaak iets te saai en té resultaatgericht, na de komst van Jankovic meer beleving en offensieve impulsen.

Financiën (goed)

Het budget van 6,5 miljoen euro werd zonder exploitatieverlies gehaald. De bedoeling is, door de bouw van een nieuwe tribune en zaal (ingebruikname begin september) op drie jaar tijd door te groeien naar 8,5 miljoen euro.

Transfers (slecht)

Geslaagd: Strul. Nog niet volledig overtuigd: Janczyk en Ziv. Onvoldoende: Demiri (blessures en privéredenen), Onwuekelu en Amieva.

door Frédéric Vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier