AA Gent – La Louvière 2-1

Door een blessure van Ola Tidman kan de 18-jarige Silvio Proto debuteren in eerste klasse. Hij pakt uit met een aantal saves, maar lost ook een bal waardoor Gunther Schepens de winning goal kan binnentikken. Na de wedstrijd wordt Daniël Leclercq bij La Louvière ontslagen. Ariël Jacobs neemt over en maakt van Proto zijn vaste doelman. Dat seizoen pakt de Henegouwse ploeg twaalf keer een clean sheet, elf keer met Proto onder de lat. Enkel Lokeren deed beter.

17/11/2004

België – Servië-Montenegro 0-2

Tristan Peersman sukkelde met een blessure, Frédéric Herpoel lag nooit in de bovenste lade bij de toenmalige bondscoach Aimé Anthuenis en de beste dagen van Geert De Vlieger waren voorbij. Op die manier belandde Silvio Proto bij zijn allereerste oproeping voor de Rode Duivels al meteen onder de lat. Na Michel Preud’homme en Jean Nicolay is hij de jongste doelman ooit bij de nationale ploeg. Proto is kansloos bij de twee Servische goals, maar blijft de eerste keuze in de rest van de kwalificatiecampagne voor het WK 2006.

28/08/2005

Racing Genk – Anderlecht 3-3

In het voorjaar van 2005 wordt Proto tot keeper van het jaar gekozen. In het tussenseizoen volgt de overstap naar Anderlecht, een transfer die al jaren in de lucht hing. Bij zijn debuut op het veld van Racing Genk zakt hij echter door het ijs. Proto gaat niet vrijuit bij twee van de tegengoals. De week nadien kiest Frank Vercauteren voor Daniël Zitka, nog eens een week later staat Proto opnieuw in doel.

19/04/2006

Blessure op training

In volle titelstrijd blesseert Proto zich op training. De jonge doelman komt slecht neer en scheurt zijn kruisbanden. “Het is een enorme klap voor hem”, aldus Vercauteren. Anderlecht, met Zitka onder de lat, verslaat in de slotfase van de competitie Standard en Zulte Waregem en speelt kampioen. Proto wacht een maandenlange revalidatie. Door zijn blessure verliest hij zijn plaats in de nationale ploeg aan Stijn Stijnen.

12/05/2007

Anderlecht – Brussels 6-0

Anderlecht verplettert de buren uit Molenbeek en speelt opnieuw kampioen. In de 82e minuut mag Proto zijn concurrent Zitka komen vervangen, een applauswissel. De Tsjechische goalie speelt een topseizoen en wordt in de pers geprezen als de ‘kampioenenmaker’ van paars-wit. Door Zitka’s uitstekende prestaties lukt het de herstelde Proto niet om zich terug in de ploeg te knokken. Tegen Brussels pakt hij pas zijn eerste speelminuten in de competitie dat seizoen. Ook tijdens 2007/08 blijft Proto bankzitter. En als hij dan al eens mag spelen, is dat met wisselend succes. In de halve finale van de beker tegen Germinal Beerschot bijvoorbeeld, gooit hij een bal knullig in de voeten van Gustavo Colman.

28/09/2008

Germinal Beerschot – AA Gent 2-2

Om aan speelminuten te raken wordt Proto voor één seizoen uitgeleend aan Germinal Beerschot. Een overstap die niet van een leien dakje loopt, want Proto had de Beerschotsupporters een paar maanden eerder de ‘domste van het land’ genoemd. Proto verovert er toch de harten van de fans, onder andere met een mooie kopbalgoal tegen AA Gent. Ook de rest van het seizoen presteert Proto meer dan behoorlijk.

30/08/2009

Anderlecht – Standard 1-1

Proto, teruggekeerd naar Anderlecht, krijgt na een open concurrentiestrijd de voorkeur op Davy Schollen. In de eerste topper van het seizoen, overheerst door de beenbreuk van Marcin Wasilewski, pakt Proto uit met drie wereldsaves op schoten van Jovanovic en De Camargo. Proto wordt het onbetwiste nummer één en mist in het kampioensseizoen 2009/10 geen enkele wedstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier