TYPE-ELFTAL : 4-5-1

Doel

De Vlieger kende een heel constant niveau en wou duidelijk bewijzen waarom hij de concurrentieslag met doublure Bossut had gewonnen. Na zijn aangekondigd vertrek bewees zijn jonge opvolger in de laatste duels zijn talent en klasse. Middenveld

Van Steenbrugghe kende controlerend enkele sterke optredens. Verschuere en Van Nieuwen-huyze koppelden overzicht aan een sterk loopvermogen, Roelandts zorgde voor de creativiteit. Matthys was vaak op zoek naar zichzelf, Meert zocht ook naar regelmaat. D’Haemers kende veelvuldig blessureleed.

Verdediging

De iets sobere Minne lag constant in balans met Van Zundert, tot hij begin maart uitviel met een kuitbeenbreuk en een gescheurde enkelband. D’Haene en Dindeleux vielen centraal achterin terug op hun ervaring. Reina depanneerde soms centraal, waardoor Buysse een sterk seizoenslot kende. Aanval

Jelavic kon niet overtuigen als targetman, Leye was een openbaring. Leandrinho verraste in aangename zin, tot hij wegviel met afgescheurde kruisbanden. Coppin boekte veel progressie en werd daarvoor beloond op het einde van het seizoen.

top – Mbaye Leye

Dé ontdekking, want vrij anoniem overgekomen van de Franse tweedeklasser Amiens. Een snelle, kopbalkrachtige spits, die met zijn explosiviteit vanop de flank constant voor gevaar zorgt. Opportunist, perfect tweevoetig en heel collectief denkend. Mentaal in orde en duidelijk bezig met een carrièreplan.

flop – Nikica Jelavic

Je moet altijd rekening houden met een zekere aanpassingsperiode, maar de Kroaat kon nooit aantonen waarom hij jeugdinternational is. Is sterk met het hoofd, maar toonde dat alleen op Anderlecht. Moet duidelijk werken aan de balaanname en – ondanks zijn rijzige gestalte – fysiek sterker worden in de duels.

StatistiEKEN

3de speeldag

Na een nul op zes tegen Standard en Cercle boekt SV Zulte Waregem op karakter zijn eerste overwinning van het seizoen: een krappe 1-0-zege tegen Westerlo, dankzij een treffer van Tim Matthys.

21ste speeldag

SV Zulte Waregem stopt de goede reeks van AA Gent met 2-1-winst. De thuisploeg haalt daarmee zijn eerste zege van 2008.

23ste speeldag

Anderlecht maakt kennis met de stugheid en het realisme van SV Zulte Waregem en verliest met 1-0 aan de Gaverbeek. Invaller Leandrinho vertolkt een opvallende rol, Hassan trapt een penalty op de binnenkant van de paal.

ACHTERAF : Karel D’Haene

Na een minder vorig seizoen eindigen in de subtop: een mooi resultaat?

Karel D’Haene: “Inderdaad. We mogen over het algemeen tevreden zijn. Natuurlijk werden we weer geconfronteerd met wat slechte wedstrijden – zoals die onvergeeflijke uitschuiver in de beker op KV Kortrijk, de aartsvijand – of lieten we domme punten liggen tegen de kleinere teams, maar we mogen niet uit het oog verliezen dat wij geen topclub zijn. SV Zulte Waregem staat dus waar het hoort te staan.”

Jullie hebben het maximale eruit gepuurd?

“We leverden vooral goed werk als ploeg. Na een moeilijke start, met veel nieuwe spelers, herpakten we ons goed en groeiden we. We knokten ons terug in de competitie en konden uiteindelijk gelijke tred houden met Charleroi, RC Genk en Westerlo.”

Wat missen jullie sportief om dichter bij de eerste vijf te raken?

“In elke linie een kwaliteitsinjectie. Jongens met een directe meerwaarde. Deze jonge selectie heeft nog groeimarge, maar je moet realist blijven: naast Matton, Van Der Kelen en Colpaert hebben we vooral nood aan wat ervaring. Want het verlies van Verschuere en Dindeleux moet je opvangen. We missen soms nog wat balvastheid, een rustbrenger maar ook een ‘ambetanterik’, die de boel in brand durft te steken.”

Hou je rekening met een vertrek van topschutter Mbaye Leye?

“Ik hoop dat hij niet vertrekt, maar de kans bestaat. De club moet er zich alleszins tegen wapenen. Het is logisch dat er interesse komt voor zo’n speler.”

TRAINER :Francky Dury

Aan zijn vakkennis en competentie twijfelt niemand. Dury is een perfectionist met een duidelijke voetbalfilosofie: druk naar voren, pressing op de helft van de tegenstander en het liefst uitpakken met een aanvallende veldbezetting. Ook dit seizoen slaagde hij er weer in om zijn team vrij gemakkelijk in de buurt van de subtop te parkeren.

Stuwde Mbaye Leye naar een hoog niveau, maar slaagde er niet in om Nikica Jelavic te laten ontploffen. Werd iets kalmer en pakte zijn spelers tijdens de rust niet meer keihard aan. Dat is het resultaat van een succesvolle samenwerking met een (bedrijfs)psycholoog, maar Dury laat zich ook veelvuldig adviseren door een Nederlandse mediatrainer.

Tendensen

Toeschouwers (goed)

Een stijging van het aantal abonnementen van 4224 naar 4500. Ook het gemiddelde aantal toeschouwers toonde een opwaartse trend: van 6188 naar 6550.

Entourage (gemiddeld)

Sportief manager Luc Dhaenens wordt voorzitter van het dagelijkse jeugdbestuur. Daniël Declerck wordt als scoutingverantwoordelijke opgevolgd door Eddy Mestdagh (KV Kortrijk). Oud-speler Arne Houtekier wordt pers- en communicatieverantwoordelijke.

Spektakel (goed)

In vergelijking met vorig seizoen konden de fans, die almaar kritischer worden, zich opwarmen aan enkele aangename confrontaties.

Financiën (goed)

De inkomsten stegen naar 6,2 miljoen euro. De uitgaven werden berekend op 45 punten. Er werd meer omzet geboekt door het grotere aantal toeschouwers, terwijl er ook commercieel iets betere resultaten werden gehaald.

Transfers (gemiddeld)

Derde doelman Coppens speelde niet, Coppin verdient als jongere krediet. Leye overtuigde, Roelandts was goed, Leandrinho flitste bij momenten. Van Zundert was degelijk, maar niet opvallend. Triantifillidis, Nogueira Ferreira, Sankaré en Jelavic vielen tegen.

door Frédéric Vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier