TYPE-ELFTAL : 4-4-2

Doel

Bertrand Laquait was net als voor zijn uitstap naar Spanje de onbetwiste nummer één. Hij nam opnieuw probleemloos zijn rol op van baas in de kleedkamer en zette diverse sterke partijen neer. Verdediging

Enkel Mahamoudou Kéré toonde zich centraal het hele seizoen onmisbaar. Door de blessure van Frank Defays ontpopte de in januari getransfereerde Mohamed Chakouri zich tot een ontdekking als rechtsachter. Als linksback wisselden Majid Oulmers en Ibrahima Diallo elkaar af. Middenveld

De blessure van Fabien Camus heeft de kaarten opnieuw geschud. Tim Smolders speelde een sterk seizoen. Als defensieve middenvelder trok Cristian Leiva zich aardig uit de slag tot hij wegging. Majid Oulmers speelde zowel links als centraal. Dé grote ontdekking van het seizoen is Geoffrey Mujangi-Bia.

Aanval

Joseph Akpala zorgde voor grote tevredenheid. Hetzelfde kan jammer genoeg niet worden gezegd van OrlandoDos Santos. De terugkeer van Cyril Théréau deed de ploeg goed zodra de Fransman wat achteruitschoof en diep in de spits Akpala niet meer voor de voeten liep.

TOP Joseph Akpala

Toen Joseph Akpala begin 2006 in Charleroi aankwam, wees het bestuur dadelijk op zijn offensieve slagkracht en zijn potentieel om topschutter van onze competitie te worden. De Nigeriaan brak dit seizoen helemaal door.

flOP Orlando Dos Santos

Bij zijn aankomst in januari werden de Colombiaan Juan Pablo Pino buitenaardse kwaliteiten toegedicht. Voor zijn falen kan hij echter zijn vele blessures inroepen. Ook het seizoen van de Braziliaan Orlando Dos Santos ging helemaal de mist in. Hij is nog altijd geen goalgetter en speelt bij de invallers.

StatistiEKEN

8ste speeldag

Charleroi wint op het veld van Anderlecht.

15de speeldag

Charleroi wordt vernederd door Standard en Philippe Vande Walle stapt op. Hij wordt vervangen door zijn adjunct Thierry Siquet.

24ste speeldag

Charleroi wint op het veld van Brugge en keldert zo de titelambities van Jacky Mathijssen.

32ste speeldag

Standard lijdt bij Charleroi zijn eerste nederlaag van het seizoen.

ACHTERAF : Tim Smolders

Staat Charleroi op zijn plaats in het klassement?

Tim Smolders: “Neen. Met deze groep waren er mogelijkheden om hoger te eindigen. We hebben dit seizoen één belangrijke afspraak gemist: de wedstrijden vlak voor de winterstop. Indien we daar punten hadden gehaald, stonden we bij de eerste vijf. Maar dat is ons niet gelukt. Dat had te maken met de blessure van aanvoerder Frank Defays. Eigenlijk zijn we zeer slecht omgegaan met onze winst op het veld van Anderlecht. De volgende duels waren minstens even belangrijk, omdat we daarin ook heel wat konden halen, maar we presteerden telkens ondermaats. Een zege in het Astridpark is natuurlijk erg mooi, maar als je daarna verliest van Moeskroen en Lokeren, koop je er uiteindelijk niet veel voor en zakt alles als een pudding in elkaar. Het heeft daarna veel te lang geduurd eer we ons konden herpakken, zodat we in de rangschikking sterk zijn teruggevallen.”

Welke impact heeft de trainerswissel op de groep gehad?

“De vervanging van Philippe Vande Walle door Thierry Siquet had op korte termijn geen enkel schokeffect. We bleven in die periode verliezen omdat we in een negatieve spiraal zaten die niets te maken had met de persoon van de trainer.”

Waaraan ontbreekt het de club om blijvend een plaats in de top vijf van het Belgische voetbal te verwerven?

“Deftige accommodatie om goed te kunnen trainen. Deze club heeft nood aan goede werkinstrumenten. Als die er niet zijn, hebben spelers een veel te gemakkelijk excuus om slechte resultaten te verantwoorden.”

TRAINER : Thierry Siquet

Na het vertrek van Philippe Vande Walle op het einde van de eerste ronde moest Thierry Siquet in moeilijke omstandigheden overnemen. In het begin was het voor hem puzzelen om het juiste systeem te vinden. Daarna begon hij mooie resultaten aan elkaar te breien, waaronder een zege tegen kam-pioen Standard, dat nochtans hoopte de competitie ongeslagen te kunnen beëindigen. Siquet mag een aantal pluimen op zijn hoed steken: de wederopstanding van Joseph Akpala en het vertrouwen dat hij schonk aan Geoffrey Mujangi-Bia, Mohamed Chakouri en Salaheddine Sbai. Hij ging ook goed om met de langdurige afwezigheid van Frank Defays en Fabien Camus. En hij toonde karakter door Juan Pablo Pino te behandelen als gelijk welke andere speler.

Tendensen

Toeschouwers (slecht)

Gemiddeld minder dan 10.000 terwijl dat cijfer in 2006/07 nog op 11.200 lag. Samen met Bergen is Charleroi de club waar het aantal toeschouwers het sterkst is gedaald.

Entourage (slecht)

Bij Sporting verloopt alles nog steeds woelig. De familie Bayat ligt nu weliswaar minder overhoop met de pers, maar ze kreeg zware boetes van de voetbalbond. De relaties met de stad Charleroi zijn gezakt tot onder het vriespunt.

Spektakel (gemiddeld)

De Zebra’s pakten zelden uit met spetterend voetbal. Ze scoorden gemiddeld ook amper meer dan één keer per match.

Financiën (goed)

Sinds iets meer dan twee jaar verliest Charleroi geen geld meer. Het budget van ± 6,5 miljoen euro is min of meer in evenwicht.

Transfers (gemiddeld)

In de zomer en in de winter kwam er telkens één echte versterking: eerst Laquait, dan Chakouri. Over Sergio, Miceli en Théréau kan het team tevreden zijn zonder meer. Porco, Ulens, Dutrieux, N’Dri, Pino en Colares haalden een onvoldoende.

door Pierre Danvoye

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier