TYPE-ELFTAL : 4-3-3

Doel

Bolat zette zichzelf buitenspel, waardoor Verhulst Bailly opvolgde als titularis. Hij kweet zich behoorlijk van zijn taak, maar is nog jong en zeker niet foutloos. Zonder Bolat en Bailly verdween de onderlinge concurrentie.

VERDEDIGING

João Carlos en (na het vertrek van het mysterie Caillet) Anele waren zekerheden, Matoukou was een betrouwbare doublure. Daeseleire was verdienstelijk als invaller voor Cornelis, die niet zijn beste seizoen kende. Tiago bleef opnieuw onder de verwachtingen als linksachter, Pudil viel er door de mand. Anele depanneerde er met klasse.

MIDDENVELD

Met De Decker en Vrancken vertrokken twee spelers in wie Van Geneugden het niet zag zitten. Soetaers verzeilde op een zijspoor, net als Da Silva. Tóth was zowat de enige zekerheid. Van Töszér werd nooit duidelijk wat nu zijn beste positie is. Hubert stak meer dan zijn neus aan het venster en op het eind voegde ook Ederson strijdlust toe.

AANVAL

De invulling van de positie van diepe spits was hét probleem. Nemec overtuigde niet, Ogunjimi maar af en toe, Barda was vaak geblesseerd. Huysegems deed het iets beter centraal dan op links, maar stelde vooral teleur. Net als De Mul, die zijn truitje wél nat bleef maken. Vossen had een erg goede periode na de winterstop.

TOP: Anele Ngongca

Kwam na anderhalf jaar blessureleed na de winterstop in het elftal en ging er niet meer uit. Polyvalente verdediger wiens aanvallende impulsen niet ten koste gaan van zijn defensieve betrouwbaarheid. Sfeermaker in de kleedkamer, klasbak en heel zelfbewust. Een goudklomp in wording.

FLOP: Tom Soetaers

Belandde in zijn vierde Genkse seizoen van bij de start op een zijspoor. Hoe slecht het elftal ook draaide, Tom Soetaers kwam er niet meer in. Berustte in zijn lot en besloot rustig het einde van zijn contract af te wachten, waardoor hij nu als een vrije speler vertrekt. Einde in mineur.

StatistiEKEN

13e speeldag

Na een bewogen busreis door de sneeuw arriveert de Genkse selectie maar net op tijd in Gent. Geprikkeld door de omstandigheden wordt de mooiste zege van het seizoen behaald (2-3).

24e speeldag

Tegen het spelbeeld in geeft Genk de wedstrijd op KV Mechelen in de slotminuten nog weg (2-1). Enkele dagen later trekt Van Geneugden zich terug als hoofd-trainer.

27e speeldag

De 3-0 tegen Tubeke is de enige Genkse zege met een verschil groter dan twee doelpunten. Alleen tegen

Dender zal het meer scoren: zowel uit als thuis vier keer.

ACHTERAF: Hans Cornelis

Hoe vat je jullie seizoen samen?

Hans Cornelis: “Speelden we enkele wedstrijden goed, volgden er steevast drie, vier hele slechte. Veel ups en downs dus. Oorzaken daarvoor vinden is moeilijk. Spelers raakten geblesseerd, dat zeker, maar we hadden ook geen vast systeem. De ene trainer houdt ergens aan vast, de

andere wisselt voortdurend.”

Zoals Ronny Van Geneugden.

“Soms werkt dat, maar bij ons blijkbaar niet. Voor veel

spelers was het moeilijk vertrouwen op te doen als je goed presteerde, maar de volgende week toch uit de ploeg ging. Je hebt er altijd die voor de trainer zijn en andere tegen, maar zo scherp was de scheidslijn niet dat je van twee kampen kon spreken”

Opvallend vaak was er een gebrek aan enthousiasme en bezieling.

“Ik heb me daar ook aan gestoord. Je kunt je dan wel kwaad maken, maar uiteindelijk moet het uit jezelf komen. Misschien misten we leidersfiguren. De groep bestond vooral uit jonge spelers en buitenlanders. Daartussen had je Wim (De Decker, nvdr) en Wouter (Vrancken, nvdr), jongens die het voortouw namen, maar die vielen weg. Er had ook iets meer discipline mogen zijn, vind ik. Van Geneugden schafte de boetes af, maar volgens mij is dat de enige manier om de regels te laten respecteren. In Brugge heb ik Trond Sollied nog meegemaakt. Die had ook maar één regel: no rules. Maar die spelersgroep was wel matuur genoeg om daarmee om te gaan. In Genk niet.”

trainer: Pierre Denier

Tussen Ronny Van Geneugden en vooral de ervaren Belgen klikte het niet. Zij voelden zich bedreigd door zijn transfers en het gebrek aan communicatie. Toen Pierre Denier het overnam, maakte die meteen duidelijk niet alles te zullen veranderen voor de korte periode die hem restte. Hij wees de spelers op hún verantwoordelijkheid. Meer dan Van Geneugden komt Denier snel to the point. Hij brengt zijn boodschap op een eenvoudige manier, daarbij ruimte latend voor input van de spelers, vooral in individuele gesprekken. Zijn fluwelen maar kordate aanpak leverde hem algemeen respect op. Zette Stein Huysegems in een tweespitsensysteem, maar een ommekeer zat er niet meer in.

TENDENSEN:

Toeschouwers (goed)

Iets minder dan 22.000 (kleine daling), waaronder 16.500 abonnementhouders. Als Genk de beker niet wint, krijgen zij volgend seizoen ongeveer 30 procent korting op hun abonnement.

Entourage (goed)

Met de aanwerving van algemeen directeur Dirk Degraen, (tijdelijk) technisch directeur Sef Vergoossen en hoofdscout Herman Vermeulen werd de organisatie verder geprofessionaliseerd. Het vertrek van Ronny Van Geneugden werd deels opgevangen door de voltijdse indiensttreding van Roland Breugelmans als jeugdcoördinator.

Spektakel (slecht)

De supporters werden niet verwend. Vooral thuis in de Cristal Arena viel er weinig te beleven.

Financiën (goed)

De zware zomerinvesteringen waren gebudgetteerd, de wintertransfers werden gefinancierd met de verkoop van Logan Bailly. Met een omzet van 18,3 miljoen euro (zonder transfers) deed Genk 70.000 euro beter dan budgettair voorzien.

Transfers (slecht)

Van de zomertransfers overtuigde alleen João Carlos. Daniel Pudil, Dániel Tözsér en Adam Nemec stelden teleur. Ook de winterstransfers Stein Huysegems en Tom De Mul tilden de ploeg niet naar een hoger niveau. Ederson wekte op het einde wel de indruk een aanwist te zijn.

door Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content