TYPE-ELFTAL : 4-2-3-1

Doel

Verbist boekte vooruitgang, hij toonde iets meer lef in het uitkomen op hoge ballen in zijn doelgebied. Brak op speeldag 32 zijn pols, werd vervangen door Coppens (18).

VERDEDIGING

Nyoni en Viane waren top. Nyoni groeide door als linksback, Boi maakte zich ook verdienstelijk op het middenveld, Gjuzelov verdrong op het einde van het seizoen Portier. Werkpunt voor de Cercledefensie bleek: de concentratie op stilstaande fasen.

MIDDENVELD

De offensieve Sergeant speelde naast Serebrennikov een verdienstelijk seizoen als vervanger van de defensieve Hasi. Op de aanvallende posities haalde alleen Iachtchouk zijn beste niveau. De komst van Buffel werkte contraproductief: De Smet en Gombami leden onder de wissels. Ook Buffel zelf kon de verwachtingen niet inlossen.

AANVAL

Diepe spits De Sutter raakte na zijn zware knieblessure klaar voor de competitiestart en scoorde in de heenronde zeven keer. Zijn vertrek naar Anderlecht bij de winterstop liet een leemte na: Kanu en Foley maakten niet één goal.

TOP: Oleg Iachtchouk

Topschutter met 12 doelpunten. Door de supporters verkozen tot beste Cercle Bruggespeler van het seizoen. Zijn ondertekening van een nieuw contract tot 2013 zorgde voor grote opluchting.

FLOP: José Carlos Fernández

Bleek live niet zo goed als op dvd, keerde bij de winterstop al terug naar Peru. Incarneerde met Kanu en Dominic Foley het onvermogen van Cercle Brugge om Tom De Sutter te vervangen.

StatistiEKEN

17e speeldag

Na een heel wisselvallig parcours beëindigt Cercle Brugge dankzij drie opeenvolgende zeges – tegen AA Gent (3-1), Westerlo (1-2) en SV Roeselare (4-3) – de heenronde alsnog op een mooie vijfde plaats.

18e speeldag

Cercle Brugge opent de terugronde veelbelovend: winst op Anderlecht (1-2).

29e speeldag

Na een onwaarschijnlijke reeks van 4 punten op 30 wint Cercle Brugge voor het eerst in elf speeldagen: 4-1 tegen Tubeke.

ACHTERAF: Frederik Boi

Wat vond je van het voorbije seizoen?

Frederik Boi: “Algemeen gesproken moeten we ontgoocheld zijn over wat we presteerden. Ik vind: het is het seizoen van de gemiste kansen geworden. In de beker van België verkeken we na de vroege uitschakeling van de topclubs de kans om de finale te spelen. In de competitie was er heel lang heel weinig verschil tussen de ploegen en op het einde staken er maar drie of vier boven uit. Wij streden tot de laatste speeldag voor plaats 9 in plaats van voor plaats 4 of 5.”

Hoe komt dat?

“Feit is alleszins dat we veel punten lieten liggen tegen ploegen die onderaan geklasseerd staan. Tegen Kortrijk en Dender haalden we bijvoorbeeld 0 op 6 en tegen geen van de twee clubs die rechtstreeks degraderen, pakten we het maximum: tegen Tubeke haalden we 3 op 6 en tegen Bergen 4 op 6.”

Waarom waren jullie niet tot beter in staat?

“Vorig seizoen deden we het collectief en waren het afwisselend Gombami, De Smet, Iachtchouk en De Sutter die het verschil maakten. Dit seizoen waren we afhankelijker van individuele flitsen, we keken te veel naar elkaar: wie zal er nu de wedstrijd beslissen? Maar ook: als ik maar niet met de vinger gewezen word.”

Welke les neem je mee naar volgend seizoen?

“Dat voetbal een ploegsport is: het gaat erom de beste ploeg te vormen en niet de elf beste spelers op te stellen.”

trainer: Glen De Boeck

Glen De Boeck kende een moeilijk tweede jaar als hoofdtrainer. Zijn aandeel in het historische eerste seizoen (vierde plaats en productiefste ploeg) was groot, nu kon hij niet verhinderen dat Cercle Brugge een zeer teleurstellende terugronde speelde en uit de finale van de Cofidis Cup werd gehouden door KV Mechelen. Blunderde toen hij voor de Brugse derby zei dat Stijn De Smet volgend seizoen voor Club Brugge zal spelen. Onderhandelde in maart even met Racing Genk. Staat nu op het punt om een nieuw vijfjarig contract te tekenen bij Cercle.

TENDENSEN:

Toeschouwers (goed)

De opmerkelijke aangroei van vorig seizoen (56 procent) werd ongeveer behouden: 169.445 toeschouwers in de 17 thuiswedstrijden in 2008/09 tegenover 170.600 in 2007/08.

Entourage (goed)

Cercle Brugge blijft investeren in zijn globale ontwikkeling en in een stabielere structuur. Zo werd de technische staf uitgebreid met Lorenzo Staelens. Ook onder meer: nieuwe spelersbus, sauna, ijsbaden, extra kantoorruimte, verbouwingen jeugdblok, sociaalpsychologische begeleider jeugd, samenwerking met Brad Friedel’s Premier Soccer Academies (VS) en Sporting Lissabon.

Spektakel (gemiddeld)

Ook dit seizoen was Cercle Brugge vaak een aantrekkelijk voetballende ploeg, maar het scoorde veel minder (vorig seizoen was het met 62 doelpunten de productiefste ploeg van de eerste klasse).

Financiën (goed)

Het budget steeg van 5,5 naar ongeveer 6 miljoen euro.

Transfers (slecht)

Cercle Brugge trok het voorbije seizoen acht nieuwe spelers aan: Arnar Vidarsson, José Carlos Fernández, Patrick Lane, Jo Coppens, Thomas Buffel, Dejan Kelhar, Kanu en Dominic Foley. Geen van hen kon zich al opwerken tot een onbetwistbare basisspeler.

door Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier