TYPE-ELFTAL: 5-3-2 Doel

Brys koos resoluut voor Luciano. De Braziliaanse doelman beloonde zijn trainer – na een mindere tweede ronde vorig jaar – voor zoveel vertrouwen met een sterk seizoen, zonder inzinkingen. Was absoluut een van de sterkhouders van Germinal Beerschot jaargang 2004/05.

Middenveld

Tot nieuwjaar voetbalde GBA met vier middenvelders, daarna met een driehoek : twee controlerende middenvelders ( Snoeckx en Dickson of De Decker) en één aanvallende : Messoudi. Daardoor verdween linkshalf Camara uit de basiself en verhuisde rechtshalf Cruz naar voren.

Verdediging

Tot februari speelde Brys met vier man op één lijn, van zodra het degradatiespook opdook, koos hij voor vijf verdedigers : drie centraal ( Hoefkens, Van Doo-ren, Cvitanovic) en twee inschuivende flankverdedigers ( Monteyne links, De Wree rechts).

Aanval

Aanvankelijk koos Brys door de blessure van Cavens voor het duo SneldersCadu. Na Snelders’ vertrek greep de jonge Dembele zijn kans als diepe spits. Na nieuwjaar kreeg door Dembele’s blessure het duo Cavens-Cruz de voorkeur.

TOP: Luciano

In de heenronde was Cadu de revelatie, na nieuwjaar Karel Snoeckx maar de beste prestaties leverden over een heel seizoen gezien de achterspelers : Carl Hoefkens, Kurt Van Dooren, Pieterjan Monteyne maar vooral Luciano, die bijna ongemerkt onafgebroken sterk stond te keepen.

StatistiEKEN

1e speeldag GBA wint op Gent, maar raakt uiteindelijk de drie punten kwijt omdat Daniel Cruz niet over een geldige arbeidskaart beschikt.

6e speeldag Na winst tegen Brussels staat GBA zesde. Vanaf dan gaat het naar beneden.

23e speeldag Verlies bij Brussels brengt GBA op twee punten van een degradatieplaats, maar ’s anderendaags krijgt Marc Brys in plaats van de bons een contractverlenging.

29e speeldag Na winst bij Moes-kroen is GBA gered.

flOP: Mohamed Camara

In de heenronde viel Karel Snoeckx tegen, in de terugronde Cadu : sterk gestart met acht goals scoorde hij in de terugronde nog maar één keer. Over een heel seizoen gezien deemsterde vooral Mohamed Camara, gestart als onbetwiste titularis, helemaal weg, zodat hij bijna helemaal uit beeld verdween.

Achteraf: Carl Hoefkens

Wat is, afgezien van de uitmuntende bekercampagne, jouw balans van het voorbije seizoen ?

Carl Hoefkens : “Ons seizoen valt uiteen in drie blokken : we startten goed met aanvallend voetbal, maar vergaten punten te pakken. Na de winterstop kregen we het moeilijk en veranderden we van systeem. Het keerpunt was een goed en open groepsgesprek na Brussels, waar alles wat al langer aansudderde, uitgepraat werd. Nadien verloren we enkel nog bij Standard, Anderlecht, Brugge en speelden we gelijk tegen la Louvière.”

Waarom kon dat niet eerder ?

“Omdat we toch veel vreemde spelers moesten inpassen. En omdat we geen killer hebben. Een afwerker is wat we nodig hebben.”

Was er een moment dat je voor degradatie vreesde ?

“Na Brussels, net voor dat groepsgesprek, vreesde ik het ergste. Dat groepsgesprek brak echt de ban, daar werd hard en goed gesproken, dat was echt nodig. Het had al eerder moeten plaatsvinden, want meteen volgde de kentering.”

Haalden jullie eruit wat erin zat ?

“Sommige spelers vonden heel lang hun draai niet. Snoeckx en Messoudi konden zich maar naar het einde helemaal ontplooien.”

Wie is voor jou de revelatie van dit seizoen ?

“Karel Snoeckx. Hij mocht met nieuwjaar nog testen bij De Graafschap. Hij kwam ongelukkig terug, maar knokte zich weer op het voorplan.”

Welke vooruitgang maakte Marc Brys in zijn tweede jaar als eersteklassetrainer ?

“Hij onderschat de randverschijnselen waar in derde klasse niet zwaar aan getild wordt maar die in eerste meteen uitvergroot worden niet meer : die kabouteraffaire bijvoorbeeld, of dat hij Lokeren een kutploeg noemde. Wij gaven op een kritiek moment door onze inzet op het veld een duidelijk signaal naar het bestuur dat ze hem niet moesten ontslaan.”

TRAINER: Marc Brys

Als enige van de bedreigde eersteklassertrainers mocht Marc Brys in momenten van hoge nood blijven. Een blijk van vertrouwen, gebaseerd op de resultaten van vorig jaar, maar ook op zijn kwaliteiten. Brys kijkt niet op een inspanning, weet perfect van een verzameling voetballers een hecht team op en naast het veld te maken, met onderling respect over de taal- en cultuurverschillenen heen. Brys verandert ook van tactiek als van hemd, is niet gebonden aan één vast systeem. Leeftijd en nationaliteit blijken bij zijn selectie geen bepalende criteria. Hij durft al eens een paar weken een jongere speler te laten staan of een vaste waarde ( Cadu) te vervangen door een talentrijke maar onervaren speler als Moussa Dembele. Volgend jaar moet blijken of Brys zijn eigen team en het Belgische voetbal iets bij kan brengen, met competitiewedstrijden die in de herinnering blijven hangen van de eigen aanhang én van de neutrale bezoeker.

Tendensen

Toeschouwers (gemiddeld)

Lichte daling in de competitie : gemiddeld 7000 toeschouwers woonden de wedstrijden bij, onder wie 3100 abonnees en 1000 business-seathouders (vorig jaar 2900 abonnees plus 840 business-seats).

Entourage (goed)

Begin dit jaar werd manager Luc Verheyen vervangen door Steven Van Beethoven die algemeen coördinator werd. Als enige met degradatie bedreigde club behield GBA het vertrouwen in de technische staf.

Spektakel (gemiddeld)

Zo grijs als het team zich door de competitie sleepte, met net als vorig jaar een gemiddelde van één goal per wedstrijd, zo opwindend flitste GBA door de beker.

Financiën (gemiddeld)

Dankzij de succesvolle bekercampagne kan GBA het lichte tekort op het geplande budget van 3,75 miljoen euro makkelijk dichtfietsen.

Transfers (gemiddeld)

Van de elf nieuwkomers (acht voor het seizoen, drie na de winterstop) toonden alleen Jurgen Cavens, Mario Cvitanovic en Cadu bij momenten een meerwaarde. Chris van der Weerden (zwaar geblesseerd) en Henk Vos (weinig speelkansen) krijgen het voordeel van de twijfel. De Braziliaanse politiek faalde.

door Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier