TYPE-ELFTAL : 4-5-1

Doel

De tol van de roem en het succes bleek niet altijd gemakkelijk te dragen voor Bailly, zowel op als naast het veld. Bolat stond vier keer tussen de palen, waarvan twee als titularis, en ontgoochelde niet.

Middenveld

Het duo De DeckerVrancken had moeite om te bevestigen, zeker laatstgenoemde. Toth toonde zich vooral in de opbouw de betere van de twee. Ook Soetaers worstelde met de goede vorm. Itzhaki liet leuke dingen zien, maar is geen flankspeler. Haroun had op meer speelminuten gerekend.

Verdediging

Caillet bleef een onzekere factor en op links overtuigde Tiago noch Tubic. Het Afrikaanse duo MatoukouLolo bleek nog het best op elkaar ingespeeld. Cornelis was degelijk, zonder meer. Mikulic en Vandooren vertrokken, Daeseleire proefde van het grote werk.

Aanval

Zonder Barda was KRC aanvallend machteloos. Bosnjak bleef ontroerend hard achter zijn oude zelf aanlopen. Vossen brak niet door, een blessure nekte Ljubojevic, Dahmane maakte ruzie en Benteke deed ervaring op.

TOP: Elyaniv Barda

Wat aanvankelijk een technisch vaardig lichtgewicht leek, bleek al snel heel stevig op zijn benen te staan en nog beter de weg naar het doel te kennen. Barda was Genks hoop in bange dagen, zonder wie een positief resultaat vaak onbereikbaar zou zijn geweest.

flOP: Mohamed Dahmane

Kreeg niet de kansen waarop hij had gehoopt en liet al vroeg zijn frustraties de vrije loop. Zijn voetbal was niet mis, maar zijn geduld snel op en met zijn weerspannige gedrag maakte hij zich onmogelijk. Koos het hazenpad in plaats van sportief terug te slaan.

StatistiEKEN

2de speeldag

Zwaar 5-0-verlies bij AA Gent maakt meteen duidelijk dat Genk voor een loodzwaar seizoen van de bevestiging staat.

23ste speeldag

Pijnlijk 0-1-thuisverlies tegen gouwgenoot STVV leidt tot het ontslag van Hugo Broos.

26ste speeldag

KV Mechelen-Genk (2-2) is de tiende wedstrijd op rij zonder Genkse overwinning.

28ste speeldag

Genk speelt op het veld van Club Brugge zijn spectaculairste en tactisch meest uitgekookte partij (2-6).

ACHTERAF : Wim De Decker

Hoe zou je het seizoen samenvatten?

Wim De Decker: “Als een grote ontgoocheling, voor iedereen. Na de uitstekende vorige campagne startten we met ambities, maar het is op alle gebieden anders uitgedraaid: direct uitgeschakeld in Europa, eruit in de achtste finales van de beker en negende in de competitie. Terwijl we eindelijk Europees speelden en opnieuw top drie een logische ambitie leek. Er was een ploeg samengesteld om op drie fronten te strijden, maar doordat er maar één front overschoot, zaten we al snel met een onevenwichtige kern: te veel centrale spelers en te weinig flankspelers, die dan ook nog eens geblesseerd uitvielen. Al die spelers wilden spelen, zeker toen de resultaten tegenvielen. Onrechtstreeks heeft dat geleid tot spanningen die de groep niet ten goede zijn gekomen.”

Was er een moment dat je dacht: het komt toch nog goed?

“Ja. Hoe bizar ook: na de stage in Turkije. Toen had ik het gevoel dat iedereen weer op dezelfde lijn zat en dat we vertrokken waren voor een goede terugronde. Maar dan bleek dat bij sommigen toch nog zaken uit het verleden waren blijven hangen. Genk heeft veel goede voetballers, maar als het niet pakt als groep, lukt het niet.”

Terwijl die teamspirit net de sterkte was vorig seizoen.

“Ja, maar de groep was helemaal niet meer dezelfde. De hele rechterflank was weg, Pocognoli weg op links, verschillende duo’s volgden elkaar op centraal achterin, Vrancken en ik die bijna niet meer samen hebben gespeeld, geen spitsenduo VandenberghBosnjak meer … Nee, het was hetzelfde niet meer.”

TRAINER : Ronny Van Geneugden

De vroege Europese uitschakeling tegen FK Sarajevo zou Hugo Broos blijven achtervolgen. Hij slaagde er niet in de ontevreden spelers in het gareel te houden en tijdens de winterstage kwam het tot een openlijke breuk met een deel van de selectie. Teleurstellende resultaten leidden uiteindelijk tot zijn ontslag. Onder Ronny Van Geneugden veranderden de ploeg en het systeem haast wekelijks. Zonder uitzicht nog op een prijs leek hij de voorkeur te geven aan het experiment. Dat beviel niet iedereen, net zomin als zijn uitgesproken aandacht voor de jongeren, die hij veel vertrouwen schonk. Van Geneugden zette bewust de hiërarchie in de groep onder druk, wat sommigen als bedreigend ervaarden. Wie Van Geneugden écht is, hopen ze volgend seizoen te ontdekken.

Tendensen

Toeschouwers (Goed)

Gemiddeld 22.500 toeschouwers, waarvan 19.000 abonnees (inclusief de 2500 seathouders). Voor volgend seizoen wordt weinig terugval verwacht.

Entourage (Gemiddeld)

Herstructurering van de sportieve commissie, waaruit voorzitter Lemmens en jeugdvoorzitter Van Lierde verdwijnen, zodat Willy Reynders en Paul Theunis overblijven. Met Sef Vergoossen wordt gepraat over een adviserende rol. Ronny Van Geneugden verdwijnt als hoofd opleidingen.

Spektakel (Gemiddeld)

Veel minder dan vorig seizoen. Te veel bloedeloze partijen en nederlagen in eigen stadion. Alleen Barda was hartverwarmend.

Financiën (Goed)

Een overschot (budget: 17,6 miljoen euro) omdat was gebudgetteerd op 68 punten en er minder premies zijn uitbetaald. De verbouwing van de businessseats kostte 3 miljoen euro. De club verwacht nieuwe groei op het budget.

Transfers (Gemiddeld)

Barda, Toth en Lolo waren meevallers, Dahmane, Tubic en Tiago (nog) niet. Itzhaki was goed, maar overbodig. De winst zit hem vooral in de voorzichtige openbaring van enkele jongeren (o.a. Benteke, Dugary, Daeseleire).

door Jan Hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier