TYPE-ELFTAL : 4-4-2

Doel

Ronny Gaspercic kwam door knieproblemen niet aan spelen toe. Yves De Winter verving hem, zijn jeugdigheid in acht genomen, uitstekend. Zijn broer Yannick mocht twee wedstrijden in het doel staan. De Braziliaan Getulio speelde geen minuut.

Middenveld

Dirar en Sarki zorgden met respectievelijk techniek en snelheid voor gevaar, Mennes, Van Imschoot, Farssi en Wils wisselden elkaar centraal af. LukasZelenka kwam erbij, maar miste ritme. Wagemakers, rechts, en Delen, links, pendelden tussen de flank en de backpositie.

Verdediging

Vanaudenaerde greep de kans om zijn carrière als rechtsachter in België te herpakken, Evens, op links, gaat naar Club Brugge. Centraal kreeg Corstjens een kans als vervanger van Wils, Van Kerckhoven bleef de enige echte patron.

Aanval

Van Hout werkte veel, maar stelde qua scoren teleur, Dekelver was te lang geblesseerd om niveau te halen, de taaie Van Den Eede scoorde bijna uitsluitend in thuiswedstrijden, Ogunsoto en Coelho vielen door de mand, Odita miste ritme.

TOP: Nabil Dirar

Speelde zich door zijn loopvermogen, vista en techniek op de flank in de kijker van de grote clubs. Hij moet op termijn ook centraal het spel kunnen verdelen. Sukkelde wel vaak met blessures en moet nog meer scoren en assists geven.

flOP: Patrick Ogunsoto

De clubtopschutter van vorig seizoen was te veel bezig met het verzilveren van zijn eerdere succes en daardoor te weinig geconcentreerd. Hij kreeg van Jan Ceulemans acht wedstrijden de kans als titularis, maar scoorde geen enkele keer en vertrok uiteindelijk naar zijn vroegere club, het Griekse Ergotelis.

StatistiEKEN

3de speeldag:

Westerlo boekt zijn eerste nederlaag, waarna een reeks van 3 op 21 volgt. Ogunsoto doolt en de ploeg mist voorin een echte afwerker.

17de speeldag:

Westerlo en Jan Ceulemans houden Club Brugge op 0-0. Samen met de 2-1-winst tegen Genk (22ste speeldag) het sterkste resultaat tegen een topper.

18de speeldag:

Westerlo boekt zijn grootste overwinning: 7-2 tegen Brussels. Vanden Eede scoort drie keer.

ACHTERAF : Wim Mennes

In het begin van het seizoen haalden jullie 3 op 21. Waarom?

Wim Mennes: “We haalden eerst zes op zes, met goed voetbal, maar die reeks daarna was minder qua punten, maar niet qua spel. We waren zeker thuis de betere ploeg. Alleen hadden we veel kansen nodig om te scoren. Ogunsoto heeft ons ver gebracht, maar bracht voetballend te weinig bij en Coelho was op een goed niveau bezig, maar bleek mentaal niet sterk genoeg. Uiteindelijk krijg je wat je verdient. Het was een seizoen à la Westerlo.”

Wat was dit seizoen jullie sterkte?

“Wij moeten het elk jaar hebben van een goed blok en ervaring en dan uitkijken naar spelers die het verschil kunnen maken. Nabil ( Dirar) is opengebloeid en Sarki heeft goeie matchen gespeeld. Zelenka zal er met een voorbereiding bij volgend seizoen staan.”

Westerlo heeft dit seizoen relatief weinig doelpunten binnen gekregen. In welke mate is dat de verdienste van doelman Yves De Winter?

“Hij heeft een heel sterk debuutjaar gekend en punten gewonnen. Maar de verdediging en de goede organisatie van de ploeg stonden er ook. Wij zijn niet de ploeg die zot loopt van enthousiasme, maar eerst aan een goede organisatie denkt.”

Was Jan Ceulemans anders dan bij zijn eerste passage in Westerlo?

“Hij is nog altijd dezelfde, maar je voelde wel dat hij dingen sneller en korter opvolgt bij wie zijn best niet doet in wedstrijden of op training. Niet in groep, maar individueel.”

TRAINER: Jan Ceulemans

Eén zekerheid had Westerlo toen het Jan Ceulemans, ontslagen bij Club Brugge, begin dit seizoen terughaalde: Jan Ceulemans blijft Jan Ceulemans. Een 4-4-2 met de juiste spelers op de juiste plaats, voldoende aanvallende vrijheid, correcte wissels en verder geen gezeur. Wel kreeg de trainer een brandje te blussen met Bart Vanden Eede, die na Cercle Brugge uithaalde omdat de club hem tijdens zijn lange revalidatie naar eigen inschatting te veel links had laten liggen. Met Ogunsoto en Coelho had de trainer twee spelers met bewezen kwaliteiten, maar ook hij slaagde er niet in ze met hun gedachten bij het voetbal te houden. Volgend seizoen begint Jan Ceulemans aan zijn achtste bij Westerlo.

Tendensen

Toeschouwers (Gemiddeld)

Westerlo telde 2200 abonnees en een gemiddeld toeschouwersaantal van 5000.

Entourage (Goed)

Herman Westerlo bestierde VC Wijnants als vanouds: met veel realisme. Barry Hulshoff werd trainer van de beloften en supervisor van de jeugdwerking, Erwin Vandenbergh stond in voor de technische bijscholing, Frank Dauwen werd assistent bij de A-kern.

Spektakel (Gemiddeld)

De verrassende invallen kwamen vooral vanop de flanken of van Coelho. Zoniet, dan had de ploeg moeite om in een hoog tempo te spelen of te versnellen. Wel mooie uitschieters zoals tegen Brussels en Roeselare.

Financiën (Goed)

Westerlo budgetteerde voor dit seizoen een tiende plaats en die wordt minstens gehaald. De club sluit het seizoen volgens Herman Wijnants af met een positief saldo van 300.000 euro.

Transfers (Gemiddeld)

Vanaudenaerde, Farssi, Van Hout, Coelho, Zelenka en Odita kwamen, Ogunsoto en Coelho vertrokken. Alleen Vanaudenaerde en Farssi kunnen tevreden zijn over hun seizoen.

door Raoul De Groote

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier