A Turkije

Bondscoach: Senol Günes (TUR)

Geboren Trabzon, 1 juni 1952

De man die Hakan Sükür en zijn ploeggenoten in 2002 naar de halve finales van het WK bracht, zit sinds maart 2019 weer op de Turkse bank. Senol Günes mag dan minder charismatisch zijn dan Fatih Terim, hij is in ieder geval efficiënter dan Mircea Lucescu, die in februari 2019 werd ontslagen nadat hij Turkije niet kon kwalificeren voor het WK 2018 en het land als laatste eindigde in zijn Nations Leaguegroep.

Senol Günes
Senol Günes© GETTY IMAGE

De 69-jarige Günes werd al snel gezien als de wijze man die orde op zaken zou stellen aan de vooravond van de kwalificaties voor het Europese kampioenschap. Na zijn onwaarschijnlijke populariteit aan het begin van de eeuw, waarbij hij na het wereldkampioenschap van 2002 aanbiedingen als bondscoach van Brazilië, Spanje en Griekenland moest weigeren, werd het even stil rond Günes. Hij won opnieuw aan geloofwaardigheid bij de Turkse voetbalbond nadat hij Besiktas in 2016 en 2017 naar de landstitel leidde. In de lente van 2019 riep de Turkse federatie zijn hulp in, en Günes bedankte met een quasi foutloos parcours naar EURO 2021, met als hoogtepunt een vier op zes tegen wereldkampioen Frankrijk.

A Turkije

Het is het zoveelste wapenfeit voor de voormalige nationale doelman (31 caps), die het record van de meeste minuten – 1112 – zonder tegendoelpunt in de Turkse competitie op zijn naam heeft staan. Het lukte Günes tijdens het seizoen 1978/79 met Trabzonspor. In acht jaar tijd werd Trabzonspor zes keer landskampioen. Hun ongenaakbare doelman was eveneens afgestudeerd aan de Technische Universiteit van Karadeniz en combineerde zijn job als doelman met die van leraar aan een middelbare school.

De kenner: Önder Turaci, Ex-voetballer

‘Ik geloof echt dat we kans maken om iets groots neer te zetten. Als je naar het verleden kijkt, moet je toegeven dat Turkije zelden de finale van grote toernooien heeft gehaald. Dit jaar is het anders: we hebben een ongelooflijke verdediging. In de as vormt de combinatie van Caglar Söyüncü en Merih Demiral een van de beste verdedigingen ter wereld. Zeker gezien hun jonge leeftijd. Ik ben niet bang om dat te zeggen. Het seizoen dat ze achter de rug hebben, lijkt me nu al gelijk te geven. Ze hebben de discipline, het kopspel en het voetenwerk, en vooral: ze zijn complementair. Dit is duidelijk het sterke punt van deze generatie.

Merih Demiral
Merih Demiral© AFP

‘De lichting die er nu aankomt, zal ons als geheel beter maken. Sommigen denken dat EURO 2021 wat vroeg is, maar als je naar onze recente overwinningen kijkt tegen Noorwegen (0-3, 27 maart) en Nederland (4-2, 24 maart), dan mag je met ambities naar het EK trekken. Natuurlijk lopen we nog het risico dat we fouten maken. Het volstaat om naar die krankzinnige match tegen Letland (3-3, 30 maart) te kijken om te beseffen dat dit team nog jong is. Maar op een groot toernooi zijn we in staat om onszelf te overtreffen. Op individueel vlak zijn we in ieder geval even sterk als in 2002. ‘

Rising star: Merih Demiral

Als de pandemie de kalender niet overhoop had gegooid, dan zou Merih Demiral het EK van achter zijn televisiescherm gevolgd hebben. Dat was de meest pessimistische voorspelling nadat Demiral op 12 januari 2020, bij zijn vijfde optreden voor Juventus, de meniscus en voorste kruisband van zijn linkerknie scheurde. Een tegenvaller van formaat voor de speler die begin 2020 van Maurizio Sarri de voorkeur kreeg op een zekere Matthijs de Ligt om naast Leonardo Bonucci de dienst uit te maken in de centrale verdediging.

A Turkije
© GETTY IMAGE

Het was de wraak van een man op wie neergekeken werd door zijn opleidingsclub Fenerbahçe. In juli 2017 viste Sporting Lissabon Demiral op voor 200.000 euro, achttien maanden later verkocht het Italiaanse Sassuolo hem voor 18 miljoen euro aan Juventus. Het gaf de moderne gladiator net genoeg tijd om de verdedigende rots te worden voor wie alle Italiaanse aanvallers terugschrikken. Fysiek monsterlijk, en het gerucht gaat dat zijn tackles niet alleen de bal wegwerken, maar tegelijkertijd ook het gazon bijsnijden.

Antoine Griezmann, Wissam Ben Yedder, maar vooral Kingsley Coman kunnen ervan meespreken. Alle drie werden ze opgeslokt door de grote Turkse maaimachine aan het begin van de EK-kwalificatie (2-0, 8 juni 2019). Die avond staarde de wereld met open mond naar het gescheurde truitje dat rond de brede torso van Demiral fladderde. Het beeld werd alleen maar versterkt door de woorden van de verdediger, vlak voor hij de degens kruiste met de regerende wereldkampioen: ‘Angst is een gevoel dat ik niet ken.’

A Turkije

Turkije

Turkije trad in 1954 voor het eerst toe tot de Aziatische voetbalbond (AFC) en werd in 1964 lid van de UEFA. Tegelijkertijd diende Turkije ook een officieel verzoek in om lid te worden van de Europese Economische Gemeenschap (EEG), vandaag de Europese Unie (EU). Tot dusver zonder succes.

15

Tijdens EURO 2008 in Oostenrijk en Zwitserland versloeg Turkije Tsjechië op spectaculaire wijze: het boog een 0-2-achterstand om naar een 3-2 met drie goals in de laatste vijftien minuten. Een historische comeback die sindsdien niet meer gezien is op een Europees kampioenschap. Dank je, Petr Cech.

100

Samen met Tsjechië is Turkije het enige team dat 100 procent scoort op het winnen met strafschoppen op een EK. Een record dat met een korreltje zout mag worden genomen, want Turkije moest slechts één keer penalty’s trappen. Dat was in de kwartfinales van Euro 2008 tegen Kroatië (1-1, 1-3 penalty’s).

Tactiek 4-4-1-1

Hoewel velen ervan overtuigd zijn dat het Turkse team nog nooit met zoveel defensieve zekerheid aan een internationaal toernooi is begonnen, moet de complementariteit van het duo Demiral/Söyüncü nog bewezen worden. Het duo heeft nog maar vijf keer samen gespeeld (1 verlies, 2 gelijke spelen, 2 overwinningen) en doet op dit moment vooral op papier dromen. De rest is een kwestie van chemie, maar laat dit nu net een domein zijn waarin Senol Günes uitblinkt sinds het grote avontuur van 2002.

Okay Yokuslu zou van zijn succesvolle ontdekking in de Premier League moeten profiteren om de man te worden die het vuile werk opknapt achter de meer flitsende Hakan Calhanoglu en Yusuf Yazici. De 24-jarige supersub van het seizoen bij Lille zou een revelatie kunnen worden als hij de onverzadigbare Burak Yilmaz goed kan bedienen.

A Turkije
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content