De technische staf ondergaat net als de spelersgroep ingrijpende wijzigingen.

Vol ongeloof las Rudi Cossey (54) vorige week maandag in de Vlaamse kranten dat hij als assistent-trainer vervangen zou worden door voorganger Peter Balette (55), die na een jaartje KRC Genk voor maar liefst vijf seizoenen zou terugkeren naar AA Gent. In de ogen van de oud-verdediger een onbegrijpelijke wending, want niets wees er de afgelopen maanden op dat er ruis zat op zijn relatie met hoofdtrainer Hein Vanhaezebrouck, T3 Bernd Thijs (wiens overeenkomst ondertussen wel werd verlengd) en doelmannencoach Francky Vandendriessche.

Tot eind mei leek er niets aan de hand. Maar een kort telefoongesprek vorige week dinsdag met algemeen manager Michel Louwagie leerde Cossey dat hij de terugkeer van Vanhaezebrouck uit verlof moest afwachten om de situatie verder uit te klaren en te kijken voor een eventuele andere functie binnen de club. Al staat Cossey daar niet meteen voor te springen, want hij blijft de man van het veldwerk, die in het verleden als trouwe luitenant zeventien jaar (van 1995 tot 2007 en 2010 tot 2015) als T2 uitstekende rapporten kon voorleggen bij Lokeren OV. Zijn verbondenheid ging zelfs zo ver dat hij in het verleden niet inging op concrete aanbiedingen van Anderlecht (zelfs tweemaal) en KRC Genk.

Vorig jaar wisselde hij wel, omdat AA Gent heel hard aandrong om opnieuw samen te werken met Vanhaezebrouck, met wie hij tussen 1998 en november 2002 al bij Lokeren werkte. Wat Cossey vooral stoorde, was het gebrek aan respect. Zo diende de ex-speler van RWDM en Club Brugge onder meer te lezen dat hij er niet in slaagde om de jongens die niet veel speelden naar een hoger niveau te loodsen. En dat niemand zich bekommerde om de invallers Gustav Wikheim, Rob Schoofs of Marko Poletanovic. Dat Balette meer een emotionele (vader)figuur is en daardoor dichter bij de groep staat, daar kan Cossey mee leven. Toch vond hij zichzelf ook vaak op de kernspelers van nummer 12 tot 27 inpraten. De energie die hij in ‘risicotransfer’ – dixit Vanhaezebrouck – Wikheim stak, ook al haalde de flankspeler zijn niveau uit Noorwegen nog niet, wordt hem nu in de schoenen geschoven. Het tekent de druk, want voor meer dan tien spelers moet AA Gent op zoek naar een nieuwe club.

De Buffalo’s willen terug naar de succesformule van het kampioensjaar. Vandaar dat Balette wordt teruggehaald. De enthousiaste Limburger, die om familiale redenen naar de eigen provincie terugkeerde, kreeg nu op familiaal vlak voor vrouw en kinderen alles beter geregeld.

Michel Louwagie reageerde afgelopen weekend kort maar krachtig. ‘Voorlopig gaan we hier geen commentaar op geven, want geen van beide dossiers is al in orde.’

Midden april haalde AA Gent na de tegenvallende wintertransfers bij KV Kortrijk Patrick Turcq (56) weg. De West-Vlaming werd sportief manager en kreeg een vijfjarig contract, waardoor clubmomument Gunther Schepens (43) in plaats van sportief coördinator sportief raadgever werd.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier