En wij die dachten dat Lokeren alleen maar zwart kocht of zich anders op de Scandinavische markt oriënteerde voor zijn versterkingen ! Vorige week kreeg de club het bezoek van de Oostenrijkse international Paul Scharner, een 23-jarige verdedigende middenvelder die bij Austria Wenen in onmin leeft met zijn Duitse trainer Joachim Löw. “Dat heb ik mij ook laten vertellen”, zegt trainer Franky Van der Elst. “Ik ken hem niet, weet alleen dat hij negen keer international was en een defensieve middenvelder is met aanvallende kwaliteiten. Blijkbaar weigerde hij te spelen op een plaats die de zijne niet is. Aangezien er bepaalde afspraken niet werden nagekomen, zoekt hij een andere club. Wij laten hem deze week meetrainen, in de hoop dat hij de opportuniteit is die we zoeken als vervanger van Arnar Gretarsson(geopereerd aan de adductoren en lange tijd out, nvdr).”

Scharner werd aangebracht door makelaar Didier Frenay, die ook de belangen van Van der Elst behartigt en hem enkele maanden geleden in contact bracht met Sturm Graz. “Je moet alles in zijn context plaatsen”, aldus Frenay. “Die jongen is topfit, heeft talent en zal geen taalproblemen kennen. Hij is supergemotiveerd om zich te bewijzen. Maar het is niet zo’n simpel geval. We kennen bijvoorbeeld de overnamevoorwaarden nog niet goed. Maar hij voldoet perfect aan het profiel dat Franky me gaf : Paul is een type Lorenzo Staelens, 1 meter 90, fysiek sterk, goed infiltratievermogen, kopbalsterk. Een complete voetballer, alleen scoort hij niet zo gemakkelijk als Lorre. Dat ze hem nog niet aan het werk zagen, is voor mij geen beletsel. Niemand kende Axel Lawarée in Oostenrijk, toen ik hem naar Casino Bregenz bracht. Nu wil iedereen hem. Ze moeten me maar geloven op mijn woord.”

Van der Elst wil er alleszins enkele spelers bij. Aleksandar Ilic (Anderlecht) en Gert Claessens (Vitesse) bleken niet haalbaar. “Ilic was financieel een onmogelijke zaak. Jammer, want we konden hem goed gebruiken. We zoeken nog altijd een linksmidden, een spits en een verdediger, met andere woorden : in elke linie iemand. Het is niet de bedoeling dat er Afrikaanse spelers komen, want met hen blijft het toch altijd afwachten. Ik zoek liever onmiddellijk rendement. Liefst Belgen.”

Voorzitter Roger Lambrecht, opnieuw bijzonder ontgoocheld na het 0-1-verlies tegen Germinal Beerschot, heeft begrip voor de vraag van zijn trainer. Maar hij weigert paniekaankopen te doen. “We krijgen aan de lopende band spelers voorgesteld, dat hou je echt niet voor mogelijk. Het is nog te voorbarig om nu al te stellen dat die Oostenrijker een contract zal krijgen. Als het echt zo’n superspeler is, kan hij er altijd bijkomen. Maar ik heb liever dat de sportieve staf hem eerst eens evalueert. Voor de rest zullen we niet te veel van ons stramien afwijken. Dat betekent : jong talent halen dat ons niveau omhoog kan helpen. Dan maakt het mij niet uit vanwaar hij komt. Eén ding is zeker : we moeten zo snel mogelijk weg uit de degradatiezone.”

door Frédéric Vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier