Lojeski en Aalst nemen nog geen afscheid.

Vorig seizoen werd Matt Lojeski (24, 1m98), die toen nog speelde voor Okapi Aalstar, verkozen tot MVP. Nadien verhuisde de forward naar Oostende met twee ploeggenoten, Trevor Huffman en Stéphane Pellé. “Ik kende een moeizame start, net zoals het hele team”, herinnert hij zich. “Ik moest leren samenspelen met mijn nieuwe teamgenoten en wennen aan een nieuw systeem. De aanpak van een Amerikaanse coach zoals Brad Dean verschilt van die van onze Sloveense coach Memi Becirovic. Ik had wat tijd nodig om me aan te passen vooraleer ik me werkelijk op mijn gemak voelde.”

Het toeval wil dat Oostende en Aalst elkaar dit seizoen minstens zes keer ontmoeten: vier keer in de competitie en twee keer in de halve finale van de beker. Dat zijn altijd speciale wedstrijden. “Ik heb nog altijd veel vrienden in Aalst”, stelt Lojeski. “Die match laat me niet onbewogen. Momenteel is het heel druk: na de match van vorige zaterdag in de Ethias League, zal ik Okapi Aalst nog tegenkomen op 10 en 17 maart in de beker. Ik kijk er al naar uit.”

Tijdens de eerste confrontatie in het Forum van Aalst, op 19 december, werd Lojeski uitgejouwd door zijn vroegere supporters. Maar hij antwoordde op het veld met een prachtprestatie. “De fluitconcerten motiveerden me nog meer”, weet hij. “Ik weet waarom ik werd uitgejouwd. Mijn vertrek, net zoals dat van Trevor en Stéphane, viel niet in goede aarde. Maar ik weet dat de fans me nog altijd aanbidden. Ze zijn teleurgesteld omdat ik de kleuren van hun club niet meer vertegenwoordig. Dat is alles. Het mag de mooie momenten die we samen beleefden echter niet overschaduwen.”

Waar komt zijn vermogen om van ver naar doel te schieten vandaan? “Aangeboren, zonder twijfel, maar ik werk er ook hard voor”, zegt Lojeski. “Ik had enkele heel goede leerkrachten in High School. En ik blijf ook oefenen. Het vertrouwen doet de rest. Als de eerste schoten binnen gaan, ben je vertrokken.”

Oostende veranderde helemaal tegenover het begin van het seizoen. “Bepaalde spelers vertrokken, andere kwamen”, reageert hij. “We vonden het vertrouwen terug. Onze verdediging werd beter en dankzij de terugkeer uit blessure van Trevor hebben we weer een echte leider. Die misten we wel voordien. Ik denk dat het sleutelmoment onze overwinning tegen Charleroi was. Vanaf dan begon het echt goed te lopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier