Roberto Mancini moet Inter aan een prijs helpen.

Als Alberto Zaccheroni, na een mislukt seizoenseinde, Inter toch nog via de vierde plaats voor de Champions League kwalificeerde, kon hij, zo liet Inter op het eind van de competitie weten, ook volgend jaar aanblijven en zijn contract uitdoen. Omdat de geruchten over de komst van Roberto Mancini bleven aanslepen, hield Zaccheroni vorige week maandag de eer aan zichzelf en verloste daarmee Inters eigenaar Massimo Moratti uit diens lijden. Moratti wilde zijn belofte aan Zaccheroni houden, maar vreesde opnieuw de situatie van vorig jaar te beleven toen hij Hector Cuper nog een kans gaf maar vond dat hij hem na zes speeldagen toch moest vervangen. Door Zaccheroni.

Roberto Mancini, in januari al genoemd als nieuwe trainer, wordt de elfde trainer sinds Moratti de club kocht in het seizoen 1994-’95. Probleem is dat Mancini nog tot 2008 onder contract ligt bij Lazio, dat financieel in zulke slechte papieren zit dat het niet eens weet of het voor volgend seizoen ingeschreven raakt (het heeft daarvoor nog 36 miljoen euro nodig). Lazio schrok wel toen Inter zijn trainer als nieuwe coach noemde zonder zelfs maar met de club te praten. Als Inter Mancini wil, moet het betalen, vindt Lazio, dat afgelopen weekend nog vijf miljoen euro schadevergoeding eiste. Bij Inter moet Mancini wel inleveren : hij zal er tot 2007 slechts 3 miljoen euro netto per jaar verdienen in plaats van 3,5 miljoen nu. Geen wonder dat Lazio met financiële problemen kampt ! Mancini wil trouwens nog een aantal spelers van Lazio meenemen : bijvoorbeeld de 30-jarige Braziliaanse verdediger Rodriguez Cesar.

FIORENTINA is de laatste nieuwkomer in tweede klasse na winst in een dubbel promotie/degradatieduel tegen Perugia dat na zes jaar Serie A naar tweede zakt. ZDENEK ZEMAN (57) is de nieuwe trainer van Lecce, waar hij Delio Rossi vervangt. Zeman trainde voor het laatst een eersteklasser in 2000 toen hij bij Napoli zat. Eerder kende hij succes met Foggia en Lazio, waar hij van aanvallend voetbal (4-3-3) zijn handelsmerk maakte. Na zijn verklaringen over dopinggebruik in het Italiaanse topvoetbal (die hij achteraf niet terugnam) raakte hij niet meer aan een club op het hoogste niveau. Vorig seizoen trainde hij de pas gepromoveerde tweedeklasser Avellino, die als laatste eindigde. REGGINA heeft ook een nieuwe trainer : Walter Mazzari, die voor twee weken nog de promotie met Livorno afdwong en Reggina koos boven een eventueel aanbod van Lazio, samen met Livorno nog de enige eersteklasser zonder trainer. CHIEVO heeft ook een opvolger voor de naar Porto vertrokken Luigi Del Neri : Mario Beretta (44) trainde de voorbije twee jaar tweedeklasser Ternana, waar hij in maart ontslagen werd. CAGLIARI gaat nog een jaar door met trainer Edy Reja (59), die de ploeg halfweg het seizoen overnam en voor Cagliari al Brescia en Vicenza naar de Serie A bracht. OLIVIER RENARD (25), de Belgische reservedoelman bij Udinese, verhuist naar het naar tweede klasse gezakte Modena. COMPETITIESTART. Wegens de deelname van de Italiaanse beloftenploeg aan de OS werd de competitiestart in de Serie A verschoven naar 12 september. (GF)

(GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier