Brandão moet Marseille aan de titel helpen.

Olympique Marseille begon met twee opeenvolgende overwinningen sterk aan het nieuwe jaar, maar zoals altijd blijft de bestuurskamer een kolkende vulkaan. Hoofdaandeelhouder Robert Louis-Dreyfus meldde in L’Equipe dat hij jaloers is op Standard, dat met een vijf keer kleiner budget een spelersportefeuille heeft opgebouwd die meer waard is dan die van OM.

Louis-Dreyfus benadrukte ook nog eens dat hij afgelopen zomer liever andere spelers had zien komen ( Alex van Chelsea en Yoann Gourcuff, die uiteindelijk overstapte van Milan naar Bordeaux, nvdr). “Als Pape Diouf voorzitter zou zijn van FC Sochaux,” zo besloot hij, “dan is het al lang goed als hij het seizoen zonder verlies afsluit. Maar met ons budget moeten we altijd eerste of tweede zijn. We hebben de jongste jaren veel te weinig prijzen gepakt, hoewel onze spelers gemiddeld zo’n 120.000 euro verdienen, terwijl de gemiddelde lonen bij de andere eersteklassers slechts rond de 47.000 euro liggen.”

Dat het OM menens blijft in de jacht op de titel blijkt ondertussen op de activiteit op de transfermarkt. Om de zware blessure van Mamadou Niang op te vangen, koos de clubleiding voor oud-international Sylvain Wiltord (34), die op een zijspoor was geraakt bij Rennes omdat trainer Guy Lacombe geen vertrouwen meer heeft in hem. Maar daar bleef het niet bij, want voor maar liefst 8 miljoen euro werd ook de Braziliaanse spits Brandão over van het Oekraïense Shakhtar Donetsk.

Met zijn 1,89 m en zijn 78 kilogram heeft hij het profiel om er de beuk in te gooien. “Dat type speler hadden we nodig”, weet ook Erik Gerets. “Hij is een aanjager die overal op het veld druk zet en zijn teamgenoten naar een hoger niveau kan tillen. Ik zag nog maar zelden een centrumspits die zo hard werkt.” Toch is het niet abnormaal dat hij zes seizoenen in Oekraïne speelde. Brandão mag dan over een goed schot en een degelijk kopspel beschikken, hij kan zijn technische tekortkomingen niet wegsteken. Bovendien pakt de Zuid-Amerikaan ook veel gele kaarten.

Sidney Gouvou (29) zal de rest van het seizoen vanaf de zijlijn moeten toekijken. De Franse international scheurde immers de achillespees van zijn rechtervoet. Dat is een harde klap voor Lyon, dat mogelijk nog een spits als vervanger zal aantrekken. Zo circuleerden al de namen van Charles N’Zogbia (Newcastle) en Steve Savidan (Caen). Enkele dagen voor hij uitviel, had Govou in France Football nog het gebrek aan teamspirit gehekeld bij de kampioen. Nog bij Lyon is de Ghanese verdediger John Mensah tot februari onbeschikbaar als gevolg van een spierscheur.

Bordeaux en PSG nemen het in de halve finale van de ligabeker tegen elkaar op. De ploeg van Laurent Blanc versloeg Châteauroux met 2-1. Het team van coach Paul Le Guen klopte Lens met 2-0. In de andere halve finale bekampt Nice tweedeklasser Vannes.

LeandroCufré (30), de Argentijnse verdediger van Monaco, beschikte ook over een Italiaans paspoort, maar dat werd ingetrokken. Daardoor heeft Monaco nu meer dan vier buitenlanders van buiten de EU op de loonlijst staan. Het besliste daarom om Cufré te schorsen.

Florent Malouda uitte in L’Equipe forse kritiek op bondscoach Raymond Domenech. “Gelukkig werd hij nog niet beoordeeld op de prestaties.” De Chelseaspeler hekelde ook het feit dat hij van de bondscoach een ander nummer kreeg. “Ik verklaarde in een interview dat ik liever niet meer als verdedigende middenvelder wilde aantreden en prompt gaf hij me het shirt met het nummer 6.”

Patrick Vieira (32) overweegt te bedanken voor de Franse nationale ploeg. De Intermiddenvelder kampt met te veel blessures en is bijna nooit pijnvrij.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier