Nieuwkomers krijgen Saint-Etienne op de rails.

Begin september leek Saint-Etienne nog op sterven na dood. Het team leek dezelfde lijdensweg op te gaan als vorig seizoen toen het zich slechts op het nippertje kon handhaven. Vooral de vervanging van de naar Lyon overgestapte Bafé Gomis leek problematisch. Sinds de zege tegen Grenoble op de vierde speeldag haalden Les Verts echter 10 op 15. Dat is vooral de verdienste van de nieuwkomers. De Ivoriaan Boubacar Sanogo, die overkwam van Werder Bremen en van wie het meest werd verwacht, ontgoochelde niet. Trainer Alain Perrin had al met hem gewerkt bij Al Ain en had daar gezien dat Sanogo door zijn robuuste lichaamsbouw en zijn capaciteit om met de rug naar de goal te spelen, enorm kan wegen op een verdediging. Daarnaast spelen nu ook de Argentijnen van het team zich in de kijker. Zo scoorde Gonzalo Bergessio (25) al twee keer. “Hij is bijzonder snel en werkt keihard”, schreef L’Equipe onlangs. Wat Saint-Etienne vorig seizoen in de problemen bracht, was niet zozeer een gebrek aan talent als wel een tekort aan karakter en onverzettelijkheid. Het ziet er alleszins naar uit dat Bergessio kan uitgroeien tot een van de leiders van het team.

Ook voor Augusto Fernandez (23), die overkwam van River Plate, lijkt de aanpassingsperiode voorbij. Als schakelspeler tussen het middenveld en de aanval – in eenzelfde rol als vroeger Pascal Feindouno – had hij een groot aandeel in de 3-1-zege tegen Bordeaux. “Ondanks communicatieproblemen versnellen de persoonlijkheid, het temperament en de werkkracht van onze Argentijnen hun integratie”, vertelde Perrin.

In hun kielzog zijn ook de andere nieuwkomers sterker beginnen te spelen. Zo ontpopte de Zwitser Gelson, die al werd opgemerkt door Manchester City, zich tot een sterke balrecuperator. “Hij verliest weinig ballen en brengt het spel goed weer op gang”, schreef Le Progrès over hem. Ook over de polyvalentie van de vroegere speler van Nantes Guirane N’Daw is Alain Perrin zeer te spreken. Is Saint-Etienne toch op de goede weg?

Hugo Lloris, de doelman van Lyon, die met name tegen PSG buitengewoon sterk keepte, werd verkozen tot speler van de maand september. Hij ging Alou Diarra, middenvelder bij Bordeaux, en Bafé Gomis, spits van Lyon, vooraf. Diezelfde Gomis viel vorige week tijdens de trainingen van de nationale ploeg flauw, wat aanleiding gaf tot grote bezorgdheid.

Volgens L’Equipe speelt Bordeaux sinds de start van de competitie het mooiste voetbal van Frankrijk, gevolgd door Lyon, Rennes, Montpellier en Lorient.

Frankrijk moet barragewedstrijden spelen om zich voor het WK in Zuid-Afrika te kunnen plaatsen. Tegen de Faeröer vervulde het team zijn taak door met 5-0 te winnen. André-Pierre Gignacstond twee keer aan het kanon. William Gallas, Nicolas Anelkaen Karim Benzema tekenden de andere treffers aan. Tegelijk verzekerde Servië zich via een 5-0-zege tegen Roemenië – onder meer dankzij twee goals van Milan Jovanovic – van de eerste plaats in de groep.

Matt Moussilou is de joker die Boulogne-sur-Mer heeft gevonden om de blessure van aanvoerder Grégory Thil op te vangen.

Hatem Ben Arfa, de middenvelder van Marseille, die juist opnieuw in vorm aan het komen was, zit nu weer in het oog van de storm omdat hij wegbleef van de training.

Mustapha Bayal, de verdediger van Saint-Etienne, heeft last van een stressfractuur aan de voet.

Jean-Noël Perrier Doumbe, de vroegere verdediger van Celtic, zat zonder club, maar tekende nu een contract voor twee jaar bij Toulouse.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier