Zaterdag stonden bij Anderlecht-Lokeren vijf Belgen aan de aftrap : kapitein Olivier Deschacht, Jelle Van Damme en Mark De Man bij de thuisploeg, Killian Overmeire en Olivier Doll bij de bezoekers. Vorig jaar startte paars-wit het seizoen nog met vijf landgenoten in de basis.

Op de eerste speeldag verschenen bij de 191 spelers aan de aftrap 105 Belgen, net iets meer dan de helft is dat. Vorig jaar waren dat er 107, het jaar daarvoor 97 en op de eerste speeldag in 2004/2005 maar 79.

De meeste Belgen stonden op de openingsspeeldag op het veld in Dender-Germinal Beerschot en Brussels-Westerlo (telkens vijftien), het minste aantal in Club Brugge-Bergen (negen). Als ploeg oogden Dender (tien), Westerlo (tien), KV Mechelen (negen) en STVV (negen) het meest Belgisch. Bergen, Lokeren, Anderlecht en Charleroi (telkens twee Belgen) het minst.

Vorig jaar startte Roeselare met elf Belgen, de eerste twee wedstrijden waren dat er nog acht. Zulte Waregem (nu respectievelijk zeven en acht) begon toen met tien Belgen, net als STVV, dat nu met negen startte. Lokeren begon vorig jaar met één Belgische basisspeler, Charleroi, Bergen en Beveren met twee.

Bij Gent slonk het aantal Belgen de voorbije jaren het snelst. Vier jaar geleden begon het aan de competitie met acht Belgen, nu met vier. Zaterdag tegen Genk waren het er nog drie.

Ook over heel het seizoen kleurde Roeselare vorig seizoen het meest Belgisch. Op basis van de opstellingen op de eerste en laatste speeldag én de eerste wedstrijd na elke transferperiode bracht het gemiddeld 9,75 Belgen in lijn. Genk volgde met 8,7, voor Zulte Waregem (7,75), STVV (7,25) en Westerlo (7). Bergen (1,75), Lokeren (2), Brussels (2,75) en Beveren (2,75) sloten de rij.

Van de topploegen haalden landgenoten vorig jaar behalve Genk enkel bij Club Brugge de helft van het aantal basisspelers (gemiddeld 5,7). Anderlecht werd kampioen met een gemiddelde van 4,2 Belgen, Standard en Gent bracht er doorgaans vier op het veld.

Opmerkelijk : maar twee van de ploegen die meer dan de helft Belgen aan de aftrap bracht, eindigden in de linkerkolom van de rangschikking : Genk werd tweede, Club slechts zesde.

Belgen zijn qua prijs-kwaliteitverhouding voor de Belgische topclubs te duur en/of niet goed genoeg. Van de 29 nieuwe kernspelers die door de top zes van vorig seizoen werden aangetrokken (cijfers op basis van de competitiespecial van 1 augustus), waren er amper zeven Belgen. Van die zeven kwamen op de openingsspeeldag enkel de nieuwe Clubspelers Karel Geraerts en François Sterchele in actie.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier