“Dit zal moeilijk zijn om te verteren”, verklaarde Claude Puel, de trainer van Rijsel, na de uitschakeling van zijn team in de Champions League door het Spaanse Villarreal. Rijsel had zijn lot in eigen handen, want aan de vooravond van de laatste wedstrijd in de poules stonden de Noord-Fransen tweede. Een goed resultaat in Spanje betekende dus een kwalificatie bij de laatste zestien. Puel opteerde zoals gewoonlijk voor een bijzonder voorzichtige aanpak, met enkel de Nigeriaan Peter Odemwingie in punt. Rijsel had het meeste balbezit, maar leed na een counter van Villarreal uiteindelijk toch een 1-0-nederlaag. In een groep die bijzonder aan elkaar gewaagd was, gaf Rijsel blijk van heel wat strijdlust. In het Stade de France klopte het zelfs Manchester United. Maar door een gebrek aan ervaring en door te weinig slagkracht voorin konden de jongens van coach Puel uiteindelijk toch niet stunten.

De verdediging, waarin Gregory Tafforeau en Efstathios Tavlaridis de centrale as vormen, hield heel goed stand en slikte slechts twee goals. Maar Rijsel kon in zes wedstrijden ook slechts één keer scoren. Dat het daarmee zes punten haalde, is eigenlijk een klein mirakel te noemen. Om aanspraak te maken op de achtste finales, had het team voor wat meer gevaar moeten zorgen in het zestienmetergebied van de tegenstanders. Tegen Villarreal kwam het eerste schot binnen het kader er pas in de 77ste minuut.

De defensieve organisatie en het innemen van de posities verliepen altijd perfect. Met één of twee spelers die met individuele flitsen het verschil zouden kunnen maken, had het perfect gezeten. Het gebrek aan trefkracht voorin, waarvan in de competitie tot nu toe nochtans weinig te merken was, manifesteerde zich vorige zaterdag wel opnieuw in de op 0-0 geëindigde derby tegen Lens. Anderzijds bewijst die uitslag ook dat de kopjes na de uitschakeling in de Champions League niet neer beneden gingen. Het jonge team wil ook in de toekomst nog een hartig woordje meepraten in de top van de rangschikking, waarin het momenteel zevende staat op slechts vier punten van een Champions Leagueticket. l

Straatsburg boekte zijn eerste overwinning van het seizoen tegen Nancy (2-1). Metz staat ondanks vijf opeenvolgende draws opnieuw laatste. Adailton, de Braziliaanse verdediger van Nancy, liep een open scheenbeenbreuk aan het rechterbeen op in de wedstrijd tegen Straatsburg.

TOPSCHUTTERS : 1. Pauleta (PSG) 12 goals ; 2. Pieroni (Auxerre), Cousin (Lens) 7 goals .

VOLGENDE SPEELDAG

17/12 Troyes – Sochaux, Strasbourg – Marseille, Rennes – Saint-Etienne, Monaco – Toulouse, Metz – Nice, Lyon – Lille, Lens – Le Mans, AC Ajaccio – PSG, Auxerre – Nancy, Bordeaux – Nantes

SVV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier