KV Kortrijk voerde een duidelijke politiek. 1. Hoofdtrainer Vanhaezebrouck, van wie het contract afliep, tekende een nieuwe verbintenis.

2. Zes (Franstalige) spelers met onvoldoende sportief rendement en/of profmentaliteit werden bij aanvang van de trainingen uit de A-kern geweerd: de verdedigers Mulemo en També, de middenvelders Koussalouka en N’Diaye, en de spitsen Nfor en Dupuis.

3. Zwaartepunt in de transferbedrijvigheid lag in het offensieve compartiment met vier nieuwkomers: Raman, Chevalier, Santini en De Smet. Met Chavarría vertrok daar de topschutter. Verder werd voor het middenveld de Nederlandse belofte Klaasen op de spelersvoorstelling gepresenteerd, maar bij het ter perse gaan was zijn contract nog niet getekend. Voor de verdediging werden Chanot en Tomasevic gehaald ter vervanging van de verkochte Zukanovic en Mitrovic. Uit de beloftekern stroomde Mahau door.

VERDEDIGING

In doel blijft KVK er goed voor staan: Keet, een van de uitblinkers van het voorbije seizoen, is ondanks transfergeruchten nog steeds in Kortrijk; en Pillot, die zich in de beker een waardige doublure toonde, verlengde zijn contract. Er wordt nog uitgekeken naar een derde doelman.

Voor het centrum van de verdediging kwamen er twee grote en sterke, maar ook vrij snelle mannen bij: Chanot, die zich intussen ontpopte tot de revelatie van de voorbereiding; en Tomasevic, die vorig seizoen na een blessure weinig speelde en nog moet groeien. Leider van de verdediging blijft in principe Reynaud.

Op de rechterflank beschikt Vanhaezebrouck met Capon over een offensieve back en met Martin over een defensieve. Martin is ook centraal achterin inzetbaar. Op links is zowel Oussalah als Ulens een flankverdediger met veel offensieve kwaliteiten. In nood kan Tomasevic daar defensieve stabiliteit bieden.

MIDDENVELD

Centraal op het middenveld, voor de verdediging, blijven Pavlovic en De Mets certitudes. Ook Dejaegere, Klaasen en Ragolle kunnen daar spelen, maar een tweede type Pavlovic (groot en sterk) zit er niet in de kern. Klaasen is een linksvoetige middenvelder met veel vista en voetballend vermogen.

Voor de positie van offensieve middenvelder komen Dejaegere, Matton en De Smet in aanmerking. Alle drie kunnen ze ook goed vanaf de flank tussen de linies spelen.

AANVAL

Voorin was de prioriteit na het falen van Dupuis vorig seizoen de aanwerving van een sterke centrumspits. Dat type werd met de Kroaat Santini gevonden bij Freiburg, de vijfde uit de Bundesliga. Hij moet in de punt van de aanval voor meer duelkracht, kopbalsterkte en scorend vermogen zorgen, voor meer power in de zestien meter. Maar in de voorbereiding blesseerde hij zich en wellicht haalt hij de competitiestart niet. Bij zijn afwezigheid koos Vanhaezebrouck voor een snelle speler diep in de spits (Chevalier of Raman), zoals hij dat vorig seizoen ook vaak deed (Chavarría).

Na het vertrek van Chavarría (en de blessure van Kamghain) was er ook nood aan snelheid. Die moet nu van Chevalier en Raman komen, twee explosieve flankaanvallers met scorend vermogen.

CONCLUSIE

Zeker in offensief opzicht is KV Kortrijk versterkt. In dat compartiment kan het nu roteren zonder te verzwakken. De groep is een beetje meer vernederlandst en enkele ‘storende individuen’ werden eruit verwijderd, maar het blijft afwachten hoe de nieuwe spelers zich zullen gedragen. Uitkijken wordt het uiteraard naar Chevalier, die bij zijn laatste twee clubs (Zulte Waregem en RKC Waalwijk) moest vertrekken wegens een ‘mentaliteitsprobleem’. In het beste geval kan KV Kortrijk uitgroeien tot een ernstige play-off 1-kandidaat.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier