Zijn de schouders van Deco breed genoeg om het Portugese elftal naar de Europese titel te leiden? De verliezende finalist van Euro 2004 heeft klasse op overschot.

Portugal is mentaal sterker dan vier jaar geleden. Scolari wil de tegenstand vanaf de eerste minuut angst inboezemen. Het elftal bewees op de laatste twee grote toernooien wat het waard is. Een tweede plaats op het EK in eigen land en een vierde plaats op het WK in Duitsland smaken naar meer. De mannen van het Iberische schiereiland beschikken de laatste tien jaar over zoveel klasse en techniek dat een landentitel er ooit wel eens van moet komen. De Seleção bezit de nodige ervaring om koelbloedig te blijven in beslissende wedstrijdfasen.

Het team

Scolari gaat uit van de sterkte van zijn team. Als de teamgeest optimaal is, kunnen vruchtbare resultaten niet uitblijven. Zonder cohesie is het onmogelijk een groot toernooi op je palmares te schrijven. Middenvelder Maniche werd verrassend genoeg niet opgeroepen. De 30-jarige Portugees was op het vorige EK nog een sterkhouder en steunpilaar van het team. Met een schitterende goal elimineerde hij Nederland in de halve finale. Momenteel zweeft Maniche tussen basis en bank bij Inter. Hij kwam in het tussenseizoen over van Atlético Madrid in de hoop zich in de kijker te kunnen spelen voor het EK, maar tevergeefs.

De gouden generatie met onder meer Figo, João Pinto en Pauleta wordt probleemloos vervangen door enkele nieuwe sterren. Cristiano Ronaldo, Pepe en Ricardo Quaresma zijn de nieuwe uithangborden van de fiere Portugese voetbalnatie. Zij moeten hun stempel op het elftal drukken.

Tactiek

Big Phil gaat uit van een 4-3-3-systeem waarbij de wingers Ronaldo en Quaresma brokken moeten maken op de flank. Zij krijgen ballen toegespeeld van de kleine balvirtuoos Deco. De tengere genaturaliseerde Braziliaan moet de dragende kracht en creatieveling op het middenveld zijn. Deco valt gewoon niet meer weg te denken uit de Portugese selectie. Portugal zonder Deco is als Scolari zonder snor. Hij is de superbelangrijke schakel tussen de verdediging en de aanval. Heel soms schakelt Scolari over naar een 3-4-3-systeem, maar dat werd nog nooit uitgetest in wedstrijden met belang.

Sterke punten

Met Cristiano Ronaldo heeft Portugal de beste speler ter wereld in zijn rangen. De vinnige flankaanvaller werd Engels kampioen en won de Champions League met Manchester United. Daarbovenop scoorde hij 31 goals in de Premier League, wat op zijn positie een duizelingwekkend aantal is. De strakke Portugese organisatie wordt aangevuld met technisch, fijnbesnaard voetbal van balgoochelaars als Ronaldo, Deco en Quaresma. De aanvallende weelde in het team is onvoorstelbaar. Van Simão, Nani en Ronaldo tot Ricardo Quaresma, Hugo Almeida en veteraan Nuno Gomes.

De verdediging oogt stevig. De spitsen van de tegenpartij zullen het niet onder de markt hebben tegen het toekomstigeChelseatrio Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira en José Bosingwa. En alsof dat nog niet genoeg is, loopt ook Pepe nog rond in dat compartiment. De struise verdediger ruilde vorig seizoen FC Porto voor de Koninklijke. Prijskaartje: 30 miljoen euro.

Zwakke punten

Er wordt gevreesd voor het gebrek aan automatismen binnen het team. Spelers als Pauleta, Figo, Maniche, Jorge Andrade en Costinha zijn er niet meer bij in vergelijking met het vorige EK. Die spelers bekleedden toch een belangrijke functie in het team en hadden meestal een basisplaats. De positie van linksback blijft een heikel punt. Het blijft een vraagteken of de onervaren Jorge Ribeiro meteen voor de leeuwen gegooid wordt. Wie het doel zal verdedigen, blijft evenzeer een goede vraag. Ricardo en Quim liggen nog steeds met elkaar in balans.

De Seleção mist ook een echte leidersfiguur binnen het team. Ronaldo, Deco en Ricardo Carvalho zijn wel toonaangevende figuren, maar een team dirigeren en op sleeptouw nemen zit er niet echt in. Vroeger kon Portugal rekenen op Rui Costa die kwistig met passes rondstrooide en zelf briljante doelpunten scoorde.

De Portugezen willen steeds afscheid in schoonheid nemen van een groot toernooi. Wanneer het team in het verlies gespeeld wordt, dreigen de egoïstische dribbels van technisch vaardige spelers de kop op te steken. De organisatie valt dan uiteen als los zand. De vedetten willen nog hun laatste kunstjes tonen in afwachting van het volgende grote toernooi. S

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier