ONZE MENING

Wie had als spits dit seizoen tot dusver het hoogste rendement voor zijn team? Edmilson Junior, de spits van STVV! In de negentien wedstrijden die hij speelde (hij miste de duels tegen Mouscron-Péruwelz en OHL) was hij betrokken bij 55 procent van de goals van zijn team: van de 18 die ze er toen maakten, maakte hij er zelf vijf en gaf hij evenveel assists. Daarmee doet hij beter dan Langil, die individueel betere cijfers kan voorleggen (6 goals en 6 assists), maar wiens ploeg al 28 keer scoorde (42,8 procent aandeel). Net binnen de top tien ook Patosi, die op zijn 23e eindelijk volwassen lijkt te zijn geworden. Met 6 goals en 5 assists (waarvan 3-3 onder Leekens) heeft hij zijn aandeel in de reeks van 8 wedstrijden zonder nederlaag van de Waaslanders. Verder valt op dat het bij Oostende offensief goed liep (drie spelers in de top tien!) en dat RC Genk niet geheel verrassend Trossard vervroegd wil terugroepen van zijn uitleenbeurt. Dat blijkt ook uit zijn plaats hoog in dit klassement. OHL pakte in december 7 op 12 en Trossard maakte daarbij 1 goal en bracht er drie aan. Hij scoorde in totaal 5 keer en zorgde voor 4 assists. Ook opvallend: geen Diaby in dit lijstje, ondanks zijn 10 goals. Toch te weinig regelmaat.

HET OORDEEL VAN DE KENNER

Gert Verheyen speelde 476 wedstrijden in eerste klasse voor Anderlecht en Club Brugge en scoorde daarin 158 keer. Hij speelde ook 50 interlands voor de Rode Duivels en maakte daar 10 goals. ‘Canesin het beste gemiddelde? Het is geen centrumspits, maar een flankaanvaller en dus de facto iemand die wat minder scoort. Vijf goals dit seizoen, dat is wel mooi. Door het feit dat hij op de flank staat, valt hij niet makkelijk te verdedigen. Oostende bouwt goed op van achteruit, en als je dan met drieën op de flank staat, is het voor de linksachter vaak kiezen. Dek ik door op Canesin, of vang ik de opkomende middenvelder op? Van die aarzeling kan Canesin profiteren. Anderzijds, door het spel breed te houden, zoals hij doet, zal hij niet zo vaak in de zestien komen. En dus nooit veel scoren. Wat ook opvalt: als JordanLukaku op het veld staat, dan gaat die zeer hoog en zeer ver, zodat Canesin zich dan een beetje kan laten zakken. Dan evolueer je zoals Gent vaak in een 3-4-3. Canesin is 23 en zit voor mij bij Oostende niet aan zijn limiet. Die kan nog een stapje hoger. Ik vind het een slimme speler, maar ook een gevoelige jongen. Hij moet zich duidelijk goed voelen om te presteren.

‘Dat Edmilson nu gegeerd wild is op de transfermarkt en ook hoog staat in dit lijstje, verwondert mij niet. STVV is goed gestart en in dat goed draaiende geheel is het vaak de beste of de meest opvallende die punten krijgt. Hij is altijd bij de besten geweest, dus… Bovendien is hij jong en Belg. Wie zich in aanvallend opzicht wil versterken, komt haast automatisch bij hem uit. In dit lijstje mis ik wel Mbaye Leye, die ook niet bij een topploeg speelt. Hij had zijn belang in de resultaten, zijn goals, zijn impact op de ploeg. Op basis daarvan zou hij hoger kunnen staan.

‘Nu, om van daaruit te zeggen dat Canesin of Edmilson de beste spitsen van België zijn, dat vind ik overdreven. De beste is voor mij op dit moment Laurent Depoitre. Omdat hij de meest veelzijdige is. Laurent kan alles: de bal bijhouden, een goal maken en wegen op de verdediging. Hij is ook international, dat is geen toeval. En als ik dan een top drie moet maken zet ik toch StefanoOkaka en Jelle Vossen erbij. Vossen heeft dat aangeboren instinct voor doel, is een goeie afwerker, kiest zeer goed positie. En met Okaka bedoel ik de Okaka van de goeie weken. Ook een spits die weegt. Cyriac doet het eigenlijk iets beter dan ik zelf had verwacht. Langil was belangrijk voor Waasland-Beveren maar in mijn ogen was hij nog iets te wisselvallig. Hij ziet zichzelf hogerop als ik zijn verklaringen lees. Goed, qua intrinsieke kwaliteiten misschien terecht. Maar dan mag het ook in Beveren niet een keer om de drie weken zijn. Dan moet hij er altijd staan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier