Goalgetter Loïc Rémy blijft gewoon bij Nice.

Dat Bafétimbi Gomis een contract kon ondertekenen bij Lyon, dankte hij in grote mate aan de weigering van de clubleiding van Nice om spits en vedette Loïc Rémy te laten gaan. Rémy ontpopte zich tijdens de periode van zes maanden die hij in 2008 door Lyon aan Lens werd verhuurd tot een zeer efficiënte en trefzekere spits. Toch kon dat Lyon niet overtuigen om hem te houden. Nice proefde een buitenkansje. Het toonde zich bereid om maar liefst 8 miljoen euro neer te tellen voor de pas 21-jarige aanvaller, meteen de duurste transfer uit de clubgeschiedenis. Het geld bleek goed besteed: Rémy scoorde 11 keer in 31 wedstrijden en speelde vooral zo sterk, dat hij enkele caps en een selectie verdiende bij de Franse nationale ploeg. Een zoete wraak dus op Lyon. Meteen een reden voor voorzitter Jean-Michel Aulas om de naam van Rémy in het vet aan te stippen en meteen onder die van Lisandro Lopez te zetten op het lijstje met prioriteiten. Ondanks een bod van 15 miljoen euro liet Nice zijn spits echter niet vertrekken.

“Loïc is iemand met wie de technische staf enorm graag werkt”, legt Nicetrainer Didier Ollé-Nicolle uit. “Als coaches krijgen we de kans om mee te profiteren van zijn ontbolstering. Hij is altijd bereid om bij te leren.”

Rémy stond bij Lyon altijd in de schaduw van twee supergetalenteerde generatiegenoten: Hatem Ben Arfa en Karim Benzema. “Hij beantwoordt aan het profiel van de moderne en polyvalente spits”, schreef France Football onlangs.

Met vier punten uit even veel wedstrijden blijkt Nice meer dan ooit afhankelijk van zijn goalgetter, die toegeeft dat de transferperikelen hem toch wat bezig houden. “Ik moet me nog beter leren concentreren. Zelfs de kinesisten zien dat ik er niet altijd met mijn gedachten bij ben. Ik was graag naar de club van mijn hart teruggekeerd met een ander statuut dan dat van de jongere die pas uit het opleidingscentrum komt. Bij Lyon had ik meer maturiteit en naambekendheid kunnen verwerven.”

“Rémy moet nu bevestigen”, besluit Ollé-Nicolle. “Dat kan het best als onbetwiste aanvalsleider en titularis bij ons.”

Saint-Etienne, dat bijzonder moeilijk tot scoren komt, verwacht nu alle heil van Gonzalo Bergessio. De Argentijnse spits komt over van San Lorenzo en tekende een contract voor vier jaar. Daarnaast huurt Saint-Etienne ook voor één jaar de Argentijnse offensieve middenvelder Augusto van River Plate.

Middenvelder Kevin Anin (23) verruilde Le Havre voor FC Sochaux.

Marseille organiseerde vóór het duel tegen aartsrivaal Bordeaux met onder meer een reuzenfoto en een film een spetterend eerbetoon aan de onlangs overleden meerderheidsaandeelhouder Robert Louis-Dreyfus. De naam van het trainingscentrum van de club, La Commanderie, zal worden gewijzigd in Louis-Dreyfuscentrum.

Mathieu Coutadeur (23), de centrale middenvelder van Le Mans die sterk in de belangstelling staat van AS Monaco, mag van de clubleiding niet vertrekken. Hij zal zijn contract niet verlengen en mag volgend jaar in juni als een vrije speler vertrekken.

Emir Spahic, de Bosnische verdediger van Montpellier die van bij de start van het seizoen blijk geeft van spetterende conditie, maakte de verplaatsing naar Nice niet mee omdat hij getroffen is door de Mexicaanse griep.

Grégory Wimbée, de 38-jarige doelman die einde contract was bij Grenoble en van plan was om een punt te zetten achter zijn carrière, zal nu in het doel van Valenciennes Nicolas Penneteau vervangen, die voor zeven maanden out is als gevolg van een ernstige knieblessure.

Raymond Domenech riep routinier Patrick Vieira niet op voor de interlands tegen Roemenië en in Servië. Abou Diaby en Gaël Clichy, de twee spelers van Arsenal, werden wel geselecteerd.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier