Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Alias Nicolas Anelka, moslim en topschutter.

Interessant wordt het volgen van Chelsea de komende weken. Waarom? Omdat Didier Drogba stilaan van alle kwalen hersteld is. Hij speelde en scoorde vorige week in de ligabeker en dus wordt het uitkijken naar de manier waarop Luiz Felipe Scolari het in de spits gaat aanpakken. Spelen Nicolas Anelka en Drogba samen, of moet de ene voor de andere wijken? En vliegt de topschutter uit de Premier League dan naar de invallersbank?

Nicolas Anelka, of Abdul-Salam Bilal zoals zijn islamitische naam luidt, is immers bezig aan een sterk seizoen. In principe zijn beiden complementair. Drogba is op zijn sterkst in de korte ruimte en komt graag naar de bal. Anelka loopt liever in de ruimte en kan daarbij rekenen op de goeie passes van Frank Lampard en Deco. Een minpunt zijn wel de statistieken van de Franse international. Topspitsen scoren in één wedstrijd op twee, bij Anelka is dat ongeveer één op drie (124 goals in 360 profmatchen). Noot daarbij: passages bij twee topclubs vertekenen licht het beeld. Bij Real Madrid en in Liverpool scoorde Anelka amper, in het andere geval waren de cijfers iets beter geweest. Dat bewijzen zijn statistieken bij subtopper Manchester City, de ploeg die het langst van zijn diensten genoot. Drie seizoenen, 89 competitiewedstrijden en 38 goals

Hij reist graag in stijl, komt uit Parijs, voetbalde ook al in Madrid en Istanboel, naast het noorden van Engeland (naast Manchester City en Liverpool ook bij Bolton Wanderers), maar het best lijkt Anelka toch te aarden in Londen. In het begin van zijn carrière bij Arsenal, nu bij Chelsea, ruim tien jaar later. In dat decennium leerde hij veel. Was de jonge Anelka nog vaak een blinde loper in de buitenspelval en klager, vooral over geld en misschien onder invloed van zijn entourage, dan is de mature Anelka veel rustiger. Hij lacht nog altijd zelden of nooit, maar gedraagt zich op het veld niet als de verwende jongen die hij vroeger ernaast was. Oké, hij draagt meestal handschoentjes en praat zelden of nooit met zijn ploegmaats, maar hij kijkt op geen inspanning. En hij is nog steeds snel, en slechts 29.

Andy Cole, de voorbije drie maanden bij Nottingham Forest, maakte een einde aan zijn carrière. De spits, die vooral schitterde in dienst van Newcastle en Manchester United, kon bij zijn nieuwe ploeg niet overtuigen en houdt er op zijn 37ste mee op. In 19 seizoenen als prof speelde hij voor 13 clubs en maakte hij 289 doelpunten. Hij won vijf titels, twee keer de FA Cup en één keer de CL, maar was wel maar vijftien keer international.

Uitschieters in de vierde ronde van de League Cup waren de 4-2-thuiszege van Tottenham tegen Liverpool (met twee goals van Fraizer Campbell, ex-Antwerp, en evenveel treffers van de Rus RomanPavlyuchenko) en de winst, na strafschoppen, van Burnley bij Chelsea. De Blues verloren nu voor de vijfde keer vanop de stip. Die wedstrijd krijgt nog een staartje voor Didier Drogba, die wat naar zijn kop gegooid kreeg toen hij zijn goal vierde en dat terug in het publiek gooide. De politie onderzoekt de zaak.

Owen Hargreaves (27), al twee jaar op de sukkel, gaat na raadpleging van tal van dokters radicaal wat doen aan het probleem: de middenvelder van Man. United wordt aan beide knieën geopereerd en zal de rest van het seizoen missen. Sinds zijn transfer in 2007 speelde Hargreaves maar 37 wedstrijden.

Omdat Manchester City dit seizoen al zeven keer verloor, hielden de eigenaars een vergadering in Dubai. Manager Mark Hughes kreeg er de steun van de clubleiding.

De twee clubs uit Liverpool lijden onder de kredietcrisis. Everton staat al maanden te koop, maar vindt geen overnemer, terwijl de eigenaars van Liverpool in januari een lening van 350 miljoen pond moeten aflossen bij de banken.

John Metgod (50) wordt assistent van Tony Adams bij Portsmouth. Metgod voetbalde vier jaar in Engeland (Tottenham en Not. Forest) en werkte bij Feyenoord.

pETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier