Jaap Stam leverde zijn contract in bij Ajax.

Zijn lichaam, zijn eens zo trouwe bondgenoot, weigerde te vaak dienst. En dus beëindigde de 35-jarige centrale verdediger per direct zijn loopbaan : op 20 oktober, tegen NEC, speelde hij zijn laatste minuten. Een donderslag bij heldere hemel, maar de beslissing paste bij de iconische Jaap Stam : genoeg is genoeg. Het toonbeeld van strijd, karakter en onoverwinnelijkheid was niet meer op zijn taak berekend en speelde in een elftal dat een parodie is op het Ajax van vroeger. Een opeenstapeling van teleurstellingen bespoedigde zijn afscheid.

Anderhalf jaar geleden leverde de Dutch destroyer zijn (vorstelijke) contract in bij AC Milan, omdat hij geen dagenlange trainingskampen meer wilde. Stam wenste vaker bij vrouw en kinderen te zijn, of bij zijn vorige week overleden vader. Het typeerde hem volledig. Jaap Stam bracht de essentie van het verdedigen terug tot de ruwe basis : het uitschakelen van de spits van de tegenstander. De Rots van Kampen was in zijn discipline Italiaans goed, hoewel hij zonder de Latijnse poespas kon.

De Stam uit de hoogtijdagen leverde pakkende duels met Ronaldo en Rivaldo, tijdens de halve finale van het WK in 1998. Hij was het ook die het cynisme van de pers in Engeland verdreef, die bij elke fout schreef dat hij Manchester United 16 miljoen euro had gekost. Natuurlijk vond hij dat zelf ook een belachelijk bedrag. Maar dit was nu eenmaal voetbal, een sport die hij koos om het spel zelf en niet om de randverschijnselen. Daar baalde Stam van, ook al leerde hij genieten van het miljonairschap : hij waardeerde mooie auto’s en dure kleding, maar van binnen bleef Stam een nuchtere persoon.

“De motivatie is weg”, stelde de 67-voudige international. “De drive waarmee ik zover kwam, is er niet meer. In sommige wedstrijden was ik meer met mezelf bezig dan met mijn tegenstander. Het is niet voor mij om op zestig tot tachtig procent te spelen. Ik moest het hebben van mijn kracht. Die was niet meer aanwezig.” Een staande ovatie van de pers begeleidde hem naar buiten. De stoere granieten voetballer was even aangedaan. Op 25 juli krijgt hij in Zwolle zijn afscheidswedstrijd, wanneer zijn oude ploeg FC Zwolle het opneemt tegen Ajax.

In de derde ronde van de KNVB-beker werd onze landgenoot Bram Castro (ex-STVV) de grote held van Roda JC. Tegen De Graafschap scoorde de doelman de 2-2-gelijkmaker, waarna in de verlengingen met 3-2 afstand werd genomen. Feyenoord elimineerde FC Groningen (3-1), NAC haalde het bij Sparta met 2-3 en Ajax versloeg Heerenveen met 3-1. In de achtste finales, van 15 tot 17 januari, ontvangt NAC Ajax, terwijl Roda JC het thuis moet opnemen tegen Excelsior.

Ron Vlaar (Feyenoord) heeft zeker een maand langer nodig dan gepland om te herstellen van zijn knieblessure. De centrale verdediger moet een nieuwe operatie ondergaan om de problemen met zijn voorste kruisband in zijn linkerknie te verhelpen.

Maarten Martens (23, AZ) mag een kruis maken over zijn seizoen. De Rode Duivel scheurde tegen NAC de voorste kruisband van de rechterknie en moet eind deze maand onder het mes. Het herstel zal naar verwachting zes maanden in beslag nemen. Het is twijfelachtig of de middenvelder fit geraakt voor de Olympische Spelen in Peking. De IJslandse verdediger Grétar Steinsson (25) verlengde tussentijds tot 2012.

De geblesseerden Robin van Persie, Arjen Robben en Jan Vennegoor of Hesselink ontbreken in de voorlopige selectie van 26 spelers die bondscoach Marco van Basten vrijgaf voor de EK-kwalificatieduels tegen Luxemburg (17 november) en Wit-Rusland (21 november). Oranje moet minimaal twee punten vergaren voor plaatsing.

Aanvaller Victor Sikora, die het beleid van NAC-trainer Ernie Brandts hekelde, onderging een enkeloperatie, waarbij kraakbeen werd verwijderd. Hij is zeker tot de winterstop out.

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier