Vier jaar lang was Johan MicoudLe Chef bij Werder Bremen, want de Franse middenvelder heerste en verdeelde, strooide met zuivere passen en zorgde voor sportieve hoogdagen. Grote treurnis heerste er afgelopen zomer aan de Weser, toen de oud-international bekendmaakte dat hij naar Bordeaux trok. Maar sportief directeur Klaus Allofs en trainer Thomas Schaaf reageerden bijzonder alert op zijn vertrek. Bij FC Porto werd voor zes miljoen euro de Braziliaanse spelmaker Diego weggehaald. De dribbelvaardige Zuid-Amerikaan kreeg een contract tot 2010 aangeboden en kreeg de opdracht zijn werkelijke waarde eens te bewijzen, want in Portugal kon hij nooit de doorbraak forceren.

Diego, amper 21, antwoordde op gepaste wijze, want niemand in Bremen spreekt nog over Micoud. De gewaagde gok die het bestuur nam, loont dus. De transfer is tot nu toe een absolute voltreffer. Want vorig seizoen kwijnde het Braziliaanse supertalent, een echte nummer tien, volledig weg bij de staalharde disciplinaire die de Nederlander Co Adriaanse predikt. Zijn ideeën over teambelang en organisatie botsten volledig met de individuele instelling van de briljante technicus die schuilgaat in Diego. Van Schaaf krijgt de grillige Braziliaan wel de vrijheid en het vertrouwen om te doen wat zijn geest hem ingeeft. Met positieve gevolgen overigens, want de regisseur staat na negen speeldagen in de Bundesliga al op vijf doepunten en acht assists.

Daarmee lijkt Diego stilaan terug op het niveau dat hij tussen 2001 en 2004 haalde bij Santos. Daar werd de aanvallende middenvelder destijds al vergeleken met clublegende Pelé, door zijn inzicht, techniek en efficiëntie voor doel. Zeker ook nadat hij samen met Robinho (Real Madrid) de club als amper zeventienjarige naar het kampioenschap leidde. De beide supertalenten debuteerden ook samen in de nationale ploeg. Maar door zijn minder geslaagde passage bij FC Porto verdween hij uit beeld. Nu lonkt een terugkeer in de Seleção van Brazilië, want Diego wervelt als nooit tevoren.

“Ik ben het sinds mijn zestiende gewoon om onder druk te voetballen en mijn verantwoordelijkheid te moeten opnemen”, verklaarde Diego in die Welt. “We moeten ambitieus durven zijn : Werder of Bayern München wordt kampioen. Zo simpel is het. Maar ook in de Champions League moeten we willen meestrijden voor de prijzen. Het is een ideaal uitstalraam om te tonen wat we internationaal waard zijn. Ik wil me creatief uitleven, moet nog veel ervaring opdoen om de status van topspeler te rechtvaardigen.”

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier