Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Italiaan Fabio Capello gaat Engeland coachen.

A sad day for English managers. Dat vonden Paul Ince, manager van de MK Dons, Gareth Southgate, manager van Middlesbrough, en Steve Coppell, manager van Reading, vorige week van de aanstelling van de 61-jarige Italiaan Fabio Capello. Die bereikte donderdag en vrijdag een akkoord met de Engelse FA over de job van bondscoach waarvoor Capello de voorbije weken driftig solliciteerde in de Italiaanse (tv) en Britse (onder meer The Sun) media.

Na het afhaken van José Mourinho, die liever nog een topteam of de Portugese nationale ploeg wilde coachen, was Capello snel de man in de hot seat. Hij bereikte vorig weekend een akkoord over een contract tot medio 2012. Capello brengt wat Italianen met zich mee. Voor de Britse verankering zou Stuart Pearce, bondscoach van de Engelse beloften op het EK vorig seizoen, zorgen.

Na Sven-Göran Eriksson, die in Italië clubsuccessen haalde, gaat de FA dus weer voor een succescoach uit het Italiaanse voetbal. Een goeie keuze, vond de Zweed van Manchester City, die zijn collega een van de beste ter wereld noemt. Capello pakte in zestien jaar negen keer een titel, in het calcio met AS Roma, AC Milan en Juventus. In Madrid deed hij dat ook, met Real. Het Real ten tijde van Ronaldo (“Schaam jij je niet dat je zo dik bent”, beet Capello, vooraleer hem te verkopen aan Milan) en David Beckham, die nu weer zijn baan kan kruisen, als Capello het tenminste nog ziet zitten met een voetballer die in Amerika de dollars verdient. Beckham staat op één wedstrijd van zijn honderdste cap, hij zou die kunnen pakken op 6 februari tegen Zwitserland.

Capello snapt niet dat Engeland niet op het EK is. Volgens hem is het eerder psychologisch dan tactisch, het Engelse falen. De druk van het shirt op de sterren. Anderen snappen dan weer niet dat Capello de felbegeerde job krijgt. Niet vanwege zijn palmares, Capello won met Milan ook de Champions League (4-0 tegen Barcelona, in 1994) én was als speler 32 keer international (hij scoorde in 1973 op Wembley toen Italië daar voor het eerst kwam winnen), maar wel vanwege iets banaals als zijn paspoort. Ince: “Hoe groot zijn palmares ook, dit was een job die naar een Engelsman moest gaan.”

Ryan Giggs (34, Manchester United) kreeg voor zijn verdiensten voor het Britse voetbal van de Queen op Buckingham Palace een OBE (Order of the British Empire).

Avram Grant, die Chelsea de voorbije weken naar een reeks van zestien wedstrijden zonder nederlaag coachte, tekende een contract voor vier seizoenen. De 52-jarige Israëli werd lange tijd gezien als tussenpaus, tot er een échte opvolger voor de Portugees JoséMourinho zou komen, maar krijgt nu blijkbaar het volledige vertrouwen.

Na een overval ten huize StevenGerrard – de zesde in anderhalf jaar bij een speler van Liverpool tijdens een uitwedstrijd van het team, wil de club privé-bewakers inhuren om de spelersvrouwen en -huizen te beschermen. Mevrouw Gerrard was thuis toen vier overvallers het huis binnendrongen en onder meer autosleutels en haar Rolex meenamen.

West Ham speelde vorige week twee keer tegen Everton. Zaterdag om de punten, vorige woensdag in de Ligabeker. Die wedstrijd verloor het met 1-2. Vandaag staat er in die beker de kwartfinale Chelsea-Liverpool op de kalender. Gisteren/dinsdag speelde Arsenal bij Blackburn Rovers en ontving Manchester City Tottenham. Bij West Ham nam voorzitter Eggert Magnusson vorige week ontslag, de IJslander verkocht ook zijn aandelen. Zijn overnamepartner Bjorgolfur Gudmundsson gaat nu alleen door, ook met de plannen voor een nieuw stadion. Craig Bellamy blijft sukkelen met de buikspieren. De spits werd in oktober in Duitsland geopereerd en moet wellicht een tweede keer onder het mes. De Welshman kostte de club vorige zomer ruim 11 miljoen euro en startte nog maar acht wedstrijden.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier