Zondag ontvangt AC Milan op de eerste speeldag van de nieuwe Serie A Lazio Roma, op de derde speeldag al komt kampioen Juventus langs. Meteen een stevige vuurdoop voor de nieuwe trainer Filippo Inzaghi (40) die na een moeizame voorbereiding al met de vinger gewezen werd. Vooral de Amerikaanse tournee werd een ramp, met pandoeringen tegen Manchester City (5-1) en Olympiacos (3-0).

Bij zijn terugkeer tilde Inzaghi daar niet zwaar aan: “Ik snap het ongeduld niet over een ploeg die vorig seizoen achtste werd op meer dan 40 punten van een bepaald team”, klonk het, refererend aan de 45 punten achterstand op kampioen Juventus. “Voor ons telt alleen de wedstrijd tegen Lazio, en ik garandeer dat we klaar zullen zijn tegen de competitiestart.”

Aanvankelijk was iedereen lovend over de aanpak van Inzaghi. De vroegere doelpuntenmachine van AC Milan had zich de voorbije twee jaar in alle luwte kunnen voorbereiden als trainer van de juniores en de beloften van de club waar hij nu als hoofdtrainer debuteert. In januari hield Milan de Italiaan nog aan zijn contract, toen de met degradatie bedreigde eersteklasser Sassuolo hem als hoofdtrainer wilde.

Inzaghi, die met ácht assistenten werkt, van wie een paar alle trainingen en wedstrijden boven in de tribune analyseren, geldt als een trainer die 24 uur per dag werkt en onafgebroken met zijn groep bezig is. Niet corrigerend, zoals zijn voorganger en ex-ploegmaat Clarence Seedorf die tot ergernis van zijn spelers te pas en te onpas de trainingen stillegde om oefeningen op het veld te verbeteren. Inzaghi zwijgt ook geen minuut, maar legt het spel niet stil en moedigt zijn spelers aan, zelfs als het niet goed loopt. Jongeren kregen de afgelopen weken ook volop hun kans.

Inzaghi’s principe is: wie de minste goals incasseert, wordt kampioen. Verder nam hij zich voor om San Siro weer te laten vollopen en opnieuw de harten van de tifosi te winnen. De afgelopen seizoenen ging het op dat vlak van kwaad naar erger. Vier jaar geleden werd AC Milan nog kampioen. Een jaar later eindigde het tweede, twee jaar geleden derde, al op vijftien punten van kampioen Juventus, en afgelopen seizoen dus achtste. Dat is het op twee na slechtste resultaat sinds Silvio Berlusconi in februari 1986 de club overnam (in 1998 werd Milan tiende, een jaar later elfde). In die 28 jaar Berlusconi wonnen de rossoneri liefst acht landstitels, vijf keer de Champions League en eindigden ze slechts viermaal niet in de top vijf, waaronder afgelopen seizoen.

De juiste ploegopstelling had Inzaghi, die wel altijd uitging van een 4-3-3, tot vorige week nog niet gevonden. Op dat moment kwam er wel beweging in de mercato van Milan, dat tot dan met Diego López (Real) alleen een nieuwe keeper had binnengehaald, waardoor oudgediende Christian Abbiati (37)tweede doelman wordt. Milan kaapte bij PSV de Braziliaanse centrale verdediger Alex weg, bij PSG aanvaller JérémyMénez en bij Udineselinksback PabloArmero.

Dit seizoen moet Inzaghi het wel doen zonder Mario Balotelli die na anderhalf jaar terugkeert naar Engeland (Liverpool). De aanvaller arriveerde eind januari 2013 en scoorde in zijn eerste half seizoen twaalf keer in dertien matchen, maar in de afgelopen campagne bleef hij steken op ‘slechts’ veertien goals in dertig competitiewedstrijden. Al eind vorig seizoen hoopte Berlusconidat Balotelli met een denderend WK goed zou liggen op de transfermarkt. Veel scoren deed de flamboyante spits niet in Brazilië, maar Liverpool was toch bereid hem over te nemen voor circa twintig miljoen euro.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier