Vrijdag op AFC Tubeke begint eindelijk ook Club Brugge aan de Jupiler Pro League 2008/09. Een stand van zaken.

Ook op speeldag twee begon Club Brugge niet aan de competitie. Na de kwalificatie van de olympische voetbalploeg voor de halve finale besloot het om ook de thuiswedstrijd tegen SV Zulte Waregem uit te stellen. Eerder deed het dat al met de verplaatsing naar KV Mechelen, die op vrijdag 15 augustus als openingsmatch van de Jupiler Pro League 2008/09 stond geprogrammeerd. De nummer drie van vorig seizoen staat daardoor na twee competitieweekends nog altijd helemaal onderaan het klassement met alleen maar nullen achter zijn naam. In de rangschikking volgens het minste aantal verliespunten staat het wel nog altijd mee aan de leiding.

Club Brugge maakte gebruik van een reglement waarmee de profclubs zich binnen de liga beroepsvoetbal unaniem akkoord verklaarden: elke ploeg die minstens twee spelers leverde aan de Belgische selectie voor de Spelen in Peking kon schuiven met zijn competitiewedstrijden die tijdens het olympisch voetbaltoernooi gepland waren. Met Jeroen Simaeys en Laurent Ciman nam beloftecoach Jean-François de Sart twee voetballers van Club Brugge mee naar China.

Extra scherpte

Laurent Ciman en Jeroen Simaeys zijn twee basisspelers, ze vertegenwoordigen de helft van de viermansverdediging van Club Brugge. De defensie is overigens de linie waar de luxe het minst groot is.

Ondertussen kon Club Brugge sinds de start van de voorbereiding op 30 juni nog niet één keer met zijn type-elftal spelen, zelfs de typeverdediging Laurent Ciman- AntolinAlcaraz – Jeroen Simaeys – MichaelKlukowski werd nog niet één minuut in lijn gebracht. De opstelling in de laatste oefenwedstrijd voor de competitiestart (vrijdag bij AFC Tubeke) leek zelfs niet van ver op een basiselftal. Tegen Trabzonspor (1-0-nederlaag) trad Club toen (zaterdag 16 augustus) in Turkije aan met:

De Vlieger

De Mets-Guiro-Evens-De Loof

Chavez-Van Ruyskensvelde-Leko-Blondel (65′ Jeffrey)

Akpala (78′ Voskanian), Djokic

Het is een veredelde belofteploeg. Nu de competitiewedstrijd tegen Zulte Waregem werd uitgesteld, krijgen spelers met fysieke ongemakken (zoals Nabil Dirar en Ronald Vargas) en anderen met interlandvoetbal achter de rug meer recuperatietijd. Jacky Mathijssen zegt niet zwaar te tillen aan het feit dat hij in de lange voorbereiding nog niet met zijn basisploeg kon spelen. Hij is ook geen trainer die alles automatiseert, hij benadrukt bovendien dat hij nu over een meer heterogene en betere selectie beschikt, waarvan hij bijna iedereen door en door kent en weet welke combinaties kunnen slagen en welke niet.

Het lijdt geen twijfel dat er vrijdag in het Leburtonstadion een scherp elftal aan de aftrap zal verschijnen, maar één vraag blijft ook na een voorbereidingsperiode van twee maanden onbeantwoord: hoe zal Club Brugge dit seizoen centraal op het middenveld functioneren? Een 4-4-2 met twee offensieve flankmiddenvelders als Vargas en Dirar en twee echte spitsen als Wesley Sonck en Joseph Akpala vraagt veel van de twee centrale middenvelders. Jacky Mathijssen drong daarom aan op de komst van Mika Väyrynen. Hij noemde de Finse international van PSV een type dat hij in zijn kern mist, iemand die de spelers rond zich gemakkelijk mee krijgt, een voetballer van wie de animatie van zijn spel hem charmeerde. Het is de enige positie op het verlanglijstje van de trainer die nog niet werd ingevuld. Er werd, zo luidt de verantwoording, de voorkeur gegeven aan de aanwerving van een nieuwe spits. De dood van François Sterchele deed ook pijn in de portemonnee.

Komt Club Brugge met Dirar, Vargas en Leko op het middenveld in defensief opzicht niet in de problemen? Het moet nog blijken, maar in veel wedstrijden lijkt daar een grote kans toe. Wordt er in een elftal dat nog niet is ingespeeld niet beter gekozen voor een centraal duo dat veel defensieve stabiliteit biedt als bijvoorbeeld Philippe Clement en Karel Ge-raerts (geschorst in Tubeke wegens de uitsluiting tegen Anderlecht vorig seizoen) om Dirar en Vargas maximaal op hun kwaliteiten te kunnen laten spelen? Of wordt voor het evenwicht niet Leko maar een van de jonge creatieve flankspelers opgeofferd? Mathijssen wil er zich nog niet over uitspreken. Hij zal, zegt hij, zijn keuzes laten afhangen van de interne en externe omstandigheden.

Te volgen is ook hoe de relatie tussen Jacky Mathijssen en Wesley Sonck evolueert. De twee zijn het regelmatig met elkaar oneens en laten elkaar dat ook wel eens ongezouten weten. Volgens de trainer is er geen gevaar voor verzuring. Hij vindt dat ze alle twee beter worden van die wederzijdse openheid.

Met Akpala werd een snelle en werkkrachtige spits aangeworven die op papier complementair is met Sonck, van wie de grote kracht in de zestien meter ligt. De eerste werd vorig seizoen topschutter bij Sporting Charleroi, de tweede presteerde dat in 2002 en 2003 bij RC Genk. In principe staat Club Brugge er voorin niet slecht voor. Als de onderlinge chemie snel ontstaat, kan het dit seizoen gensters slaan.

Extra belasting

KV Mechelen uit (speeldag één) staat nu geprogrammeerd op woensdag 24 september, SV Zulte Waregem thuis op woensdag 29 oktober. Club Brugge krijgt dankzij de twee uitgestelde wedstrijden meer tijd en met AFC Tubeke uit (29 augustus) en FCV Dender thuis (13 september) ook een gemakkelijker competitiestart, maar daarna wordt de belasting groter.

Als het zijn ambitie waarmaakt om tot de poulefaze van de UEFA Cup door te dringen, speelt het van donderdag 18 september (heenmatch in de eerste ronde van de UEFA Cup) tot woensdag 17 of donderdag 18 december (speeldag vijf in de poulefase van de UEFA Cup) liefst tien keer midweekvoetbal, want op dinsdag 11 en woensdag 12 november zijn er ook nog de zestiende finales van de Cofidis Cup. Dat is heel zwaar. S

door christian vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier