Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Togolese spits doet Thierry Henry vergeten.

Arsenal is tot dusver dé ploeg van het seizoen. Een jonge bovendien. De gemiddelde leeftijd in de wedstrijd tegen Derby County bedroeg 23 jaar. Tegen Newcastle onlangs zelfs 21. Dat ouderdomsdeken Jens Lehmann (37) geblesseerd is, helpt uiteraard dat cijfer naar beneden halen, want vervanger Manual Almunia is amper 30.

Een al even opvallende figuur in het geheel is Emmanuel Adebayor (23), Togolees en momenteel topschutter in de Premier League. Het was FC Metz dat de spits het eerst spotte en al op 15-jarige leeftijd naar Noord-Frankrijk haalde. Adebayor werd er verder opgeleid en maakte van 2001 tot 2003 in 44 wedstrijden 15 goals. Monaco profiteerde van de degradatie van Metz om de Togolees naar het zuiden te lokken.

Adebayor zette er zijn carrière aanvankelijk in stijgende lijn verder. Hij speelde geregeld, scoorde nu en dan en hielp Monaco in 2004 met twee Europese goals tot in de finale van de Champions League. Alles ging goed, tot er een nieuwe coach kwam. Met Francesco Guidolin, de opvolger van DidierDeschamps, klikte het van geen kanten. Toen Adebayor op een dag van een interland tegen Congo terugkeerde – vrolijk, want Togo had zich net geplaatst voor het WK – zei de man doodleuk : “Ik ken je niet, wat kan je ?” Adebayor viel van zijn stoel, ging de voorzitter opzoeken en die zei : “Onzin, we hebben alle vertrouwen in je.”

Maar tot zijn afgrijzen zette Guidolin hem op de bank. Er ontstonden verhalen over zijn slechte karakter – later ook gevoed door zijn rebels gedrag op het WK – en onhandelbaarheid. In januari 2006 zag de club geen andere uitweg dan zijn spits te verkopen. Het was Arsène Wenger, ex-coach van de Monegasken, die de helpende hand reikte. Symbolisch koos Adebayor voor het nummer 25, wat ooit nog toebehoorde aan Nwankwo Kanu. “Kanu met snelheid”, omschreef Wenger dan ook niet toevallig zijn nieuwe spits.

Direct een beroep op hem doen, kon Arsenal evenwel niet, want de Togolees moest eerst nog naar de Africa Cup. Na zijn terugkeer scoorde hij al direct in zijn eerste wedstrijd. De trein was vertrokken, zeker toen Thierry Henry eerst meer en meer wedstrijden begon te missen en vorige zomer werd verkocht.

De nationale ploeg speelt zaterdag op Wembley tegen Estland en trekt vier dagen later naar Moskou voor een duel tegen Rusland. Michael Owen werd voor beide duels opgeroepen, ook al zijn er twijfels over zijn fitheid. Ook Steve Lampard, die recent wat matchen met Chelsea miste vanwege een dijletsel, is erbij. Opvallende naam : verdediger Joleon Lescott (Everton), die vorige keer werd opgeroepen toen Sol Campbell uitviel met een blessure, maar nu in de kern blijft, ook al is Campbell er weer bij.

Vorige week heeft de Rus Alisher Usmanov, die de jongste maanden stelselmatig aandelen van Arsenal opkocht – de man bezit nu 23 procent van de club – officieel voor de eerste keer gezegd dat hij meerderheidsaandeelhouder wil worden. Usmanov noemt dat een plan op de lange termijn, want de club noemt zijn bod vijandig. Voor april 2008 komen geen grote pakketten meer op de markt. Usmanov, van Oezbeekse afkomst, is de 18de rijkste man van Rusland en maakte zijn fortuin met mijn- en metaaloperaties via het bedrijf Metalloinvest.

Michael Carrick brak vorige week tegen AS Roma zijn rechterelleboog. De middenvelder van Manchester United zal zes weken out zijn.

Zowel Henk ten Cate (trainer van Ajax, voordien assistent van Frank Rijkaard bij Barcelona) als Gianfranco Zola werden door Chelsea aangezocht om er assistent van Avram Grant te worden. Beiden weigerden.

Fulham heeft aan de lokale overheid gevraagd om het stadion na dit seizoen te mogen vergroten. Craven Cottage zou dan 30.000 plaatsen tellen in plaats van de huidige 26.000. Er wordt vergroot in de richting van de Thames, die langs het stadion stroomt.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier