Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Na 1 op 21 pakte KVO sinds de trainerswissel met een andere spelwijze 13 op 21.

Weet u nog die eerste match van KV Oostende onder Adnan Custovic als hoofdcoach in Genk? Bij de rust niet eens dertig procent balbezit! De nieuwe T1 huldigde toen het principe dat de Romeinse coach Claudio Ranieri ooit als volgt verwoordde: als je een huis bouwt, zorg dan dat er een slot op de deur zit en er geen dieven binnen kunnen alvorens je met de inrichting van het interieur en de decoratie begint. Dat is precies wat de opvolger van Yves Vanderhaeghe deed en tot nu toe rendeerde dat: na de 1 op 21 onder zijn voorganger haalde hij 13 op 21.

Het slot op de deur is intussen nog zwaarder geworden. Vóór de vijfmansverdediging staan nu drie controlerende middenvelders in plaats van twee: Kevin Vandendriessche, Andile Jali en Sébastien Siani. Het percentage balbezit interesseert de nieuwe KVO-coach ook in een thuiswedstrijd niet. Zulte Waregem kreeg zondag de bal en de thuisploeg brak na de recuperatie razendsnel uit. Dat doet de kustploeg tegenwoordig vaak langs zijn oprukkende flankverdedigers. Met drie centrale verdedigers in plaats van twee (en drie controlerende middenvelder in plaats van twee) krijgen die veel offensieve vrijheid. Het is geen toeval dat rechtsback Brecht Capon in de laatste twee wedstrijden vier keer scoorde.

De ‘decoratie’ kwam zondag vooral van Knowlegde Musona. De Zimbabwaan voetbalt niet meer vanaf de linkerkant, maar als tweede centrumspits. Daar geniet hij de vrijheid om rond de diepe spits te opereren. Dat is Joseph Akpala en dus niet meer topschutter en ‘man van 2,5 miljoen euro’ Zinho Gano, die fout reageerde op de mededeling dat hij in Lokeren op de bank zou starten en sindsdien niet meer tot de wedstrijdselectie behoort. Overigens scoorde zondag ook de ingevallen diepe spits Richairo Zivkovic. Ook over de naar de B-kern verwezen Franck Berrier wordt momenteel in Oostende niet meer gesproken. Momenteel wordt daar vooral over ‘Adi’ Custovic gesproken.

Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier