Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Hof van beroep beveelt onmiddellijke aanhouding van Pietro Allatta, Paul Put en Mario Espartero in zaak van de gokchinees.

Eerst waren ze met tweeëndertig: het aantal beklaagden dat terechtstond in het proces rond Ye Zheyun, de gokchinees onder wiens regie in 2004 en 2005 wedstrijden in de Belgische Jupiler Pro League werden vervalst. Daarvan werden er twintig in juni 2014 in eerste aanleg veroordeeld tot celstraffen, overwegend met uitstel, en geldboetes. Veertien van hen tekenden beroep aan tegen hun straf. Zij vernamen vorige week donderdag het vonnis van het hof van beroep in Brussel. Vijf beklaagden kregen aanzienlijk zwaardere straffen. Spelersmakelaar Pietro Allatta (8 jaar), trainer Paul Put (2 jaar) en de Franse ex-speler Mario Espartero (1 jaar) werden veroordeeld tot een effectieve celstraf. Filippo Gaone, ex-voorzitter van La Louvière, was als enige beklaagde aanwezig. Hij hoorde zich veroordeeld worden tot een jaar cel met uitstel, net als de afwezige Laurent Denis, destijds zijn juridische rechterhand bij La Louvière.

Het hof vroeg de onmiddellijke aanhouding van Allatta, Put en Espartero. Allatta leeft tegenwoordig in Marokko, Espartero zit zonder club in Frankrijk. Put ligt volgens zijn advocaat Kris Masson al ruim drie weken in een Belgisch ziekenhuis. Daar onderging de 59-jarige coach twee operaties ten gevolge van een darmkanker die in december 2014 bij hem werd vastgesteld. Afgelopen zomer, rond de tijd van zijn aanstelling als bondscoach van Jordanië, werd hij hiervoor een eerste keer geopereerd. ‘Ik hoop dat ze hem het recht op herstel gunnen’, aldus Masson. ‘Paul is volop bezig met chemotherapie en herstelt van twee operaties op veertien dagen.’ Voor zijn job hoeft hij volgens de advocaat niet te vrezen: ‘Er is dit weekend contact geweest met de Jordaanse bond. Prins Ali (Jordaans bondsvoorzitter en kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap, nvdr) heeft zúlke ogen getrokken. Zij zijn bereid alle initiatieven te nemen om Paul te helpen.’

Van zeven ex-spelers van Lierse SK (Yves Van der Straeten, Laurent Fassotte, Marius Mitu, Laurent Delorge, Ninoslav Milenkovic, Igor Nikolovski en Hasan Kacic) werd de eerder opgelopen celstraf met uitstel (variërend van drie tot twaalf maanden) bevestigd. Voor doelman Cliff Mardulier en Chris De Nyn, ex-voorzitter en advocaat van Lierse, was het hof milder: hun straffen werden opgeschort. Alle betrokkenen hebben tot nieuwjaarsdag de tijd om in cassatie te gaan. De advocaat van Gaone kondigde aan dat namens zijn cliënt te zullen doen, die van Put deed het al.

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier