Pierre Bilic

Steeds sterker zwelt de geruchtenstroom uit Rusland aan dat Dick Advocaat niet lang meer bondscoach van België zal zijn. Alles begon met een bericht in de kolommen van Sport Express, van de hand van de invloedrijke journalist BorisBogdanov. Hij suggereerde dat Advocaat de opvolger van GuusHiddink zou kunnen worden. Ook de naam van Erik Gerets viel, maar als het een buitenlander wordt, is Advocaat de prioriteit van de Russische voetbaltop.

Dat verhaal, door Advocaat altijd ontkend, klinkt nu steeds sterker, zegt Bogdanov, die voor ons de achtergronden schetst. “Volgens onze bronnen binnen de Russische voetbalbond zijn er contacten geweest tussen de bond en Advocaat”, aldus Bogdanov. “Er wordt gepraat, er wordt onderhandeld. Daarin is men formeel.” Adocaat ontkent het, maar dat vindt Bogdanov normaal. “Zolang er niets op papier staat, zal niemand dit nieuws officieel bevestigen, langs beide zijden niet. Er is ook nog wat tijd voor de kwalificaties voor het EK beginnen.”

Geld is geen obstakel. De waarde van het contract van Guus Hiddink, naar voren geschoven door Roman Abramovich, bedroeg 12 miljoen euro: 7 miljoen netto voor de coach, 5 miljoen voor de belastingen, door de Russen betaald. De envelop van Advocaat is even dik.

Waarom Advocaat? Hij ligt vast als bondscoach van België en de Russen moeten voor hem een schadevergoeding voor contractbreuk van 1 miljoen euro betalen. Voor een antwoord op die vraag moeten we terug naar de top van de Russische bond. Die is in handen van Sergei Fursenko, de gewezen voorzitter van Zenit Sint-Petersburg. Het was Fursenko, zegt Bogdanov, die Advocaat naar die club haalde. En het wordt nog mooier: een van de trouwe medewerkers van Fursenko toen, Konstantin Sarsania, de man die Nicolas Lombaerts naar Zenit loodste, werkt nu voor … de Russische bond. Fursenko zou de trojka van toen willen herstellen en krijgt daarvoor de zegen van premier Poetin.

Volgens Vladimir Grabischenko, die in België correspondent is voor diverse Russische media en de zaak op de voet volgt, wordt in de komende weken de overgang in alle stilte geregeld, ook met de Belgische bond, en maakt Advocaat het nieuws bekend na België-Bulgarije, de vriendschappelijke interland op 19 mei. S

PIERRE BILIC

‘Zolang er niets op papier staat, zal niemand dit nieuws officieel bevestigen.’

Boris Bogdanov