DE TRAINER FRANKY VERCAUTEREN

“Dat we nu al verder zouden staan in onze ontwikkeling, had ik vooraf niet gedacht. Met zo veel nieuwe spelers staan we al heel ver, qua resultaat was het nog niet wat we willen. De Champions League is een ontgoocheling, een ploeg bouwen vraagt tijd en tijd heb je niet bij Anderlecht. In de competitie liep het al snel vlot, Europees leerden de feiten ons dat we nog werkpunten hebben : we kunnen het niveau van de CL aan, maar we hebben moeite om dat negentig minuten vol te houden, fysiek en qua positiespel. Dat heeft ook te maken met de mentale en fysieke beschikbaarheid die ik bij bijna al mijn spelers vaststel op training én in de match. Die is fantastisch. Alleen moet daar meer controle en rust bij. In een race moet je ook niet de hele tijd aan tweehonderd kilometer per uur gaan, soms schakel je beter af en toe terug naar zestig kilometer per uur om niet uit de bocht te gaan. Maar ik rem ze liever af dan dat ik ze een trap onder de kont moet geven. In geen enkele wedstrijd was dat nu nodig. Vorig jaar lag dat anders, zeker in de eerste ronde.

“Over de inbreng van Mbark Boussoufa ben ik heel tevreden. Alleen zijn de verwachtingen van de buitenwereld zo hoog, men denkt dat hij in elke match het verschil zal maken. Maar progressie is voor mij ook spelen in dienst van het team, niet alleen zelf het verschil maken. Zijn individuele vormpeil lag in het begin van het seizoen hoger dan nu, maar dat gaat altijd met stijgen en dalen.

“Ik hoop dat ook Christian Leiva me nog toont dat hij een plaats in de ploeg verdient. Dat hangt van hem af : wat is zijn doel op korte termijn ? Ik houd nooit een speler tegen die weg wil en kan. Eén keer heb ik dat geprobeerd, maar dat bleek achteraf niet de beste oplossing. Wel geef ik mijn mening : dat is niet altijd ‘vertrekken’.

“Bang dat de buitenlanders zich na de Europese uitschakeling niet meer kunnen opladen voor de Belgische competitie ben ik niet. Wie elke dag klaar staat om goed te trainen, is ook klaar voor de strijd in de Belgische competitie. De persoonlijke motivatie van de meesten is zeer groot. “Wel blijven we uitkijken naar versterking op de posities die vanaf de start voor verbetering in aanmerking kwamen. Of we nu kampioen moeten worden ? Wij gaan er alles aan doen, maar Club Brugge moet ook kampioen worden.”

statistiEKEN

GEBRUIKTE SPELERS : Akin (7), Biglia (16), Boussoufa (17), De Man (10), Deschacht (17), Frutos (9), Goor (16), Hassan (15), Juhasz (8), Lamah (2), Legear (11), Leiva (5), Mbokani (3), Mpenza (10), Pareja (9), Schollen (1), Tchité (17), Van Damme (13), Vanden Borre (16), Vanderhaeghe (10), Zitka (17).

DOELPUNTENMAKERS : Boussoufa (4), Frutos (5), Goor (4), Hassan (5), Mpenza (2), Tchité (12).

ASSISTS : Biglia (1), Boussoufa (4), De Man (1), Frutos (1), Goor (3), Hassan (1), Legear (2), Tchité (8), Van Damme (1), Vanden Borre (2), Zitka (1).

GELE KAARTEN : 19

RODE KAARTEN : 2

STRAFSCHOPPEN : 4 voor (2), 1 tegen (1).

HOEKSCHOPPEN : 94 voor, 67 tegen.

OVERTREDINGEN : 228 begaan, 302 tegen.

TOP LUCAS BIGLIA

Samen met Mémé Tchité, Daniel Zitka en Olivier Deschacht de beste Anderlechtenaar in de heenronde. Van de drie nieuwe Argentijnen wierp vooral hij zich meteen zichtbaar op tot een meerwaarde. Soms schipperend tussen zuiver verdedigend én spelmaker, maar niemand die nog de investering in hem in vraag stelt.

FLOP CHRISTIAN LEIVA

Als een persoonlijkheid én de nieuwe spelverdeler van Anderlecht werd de ervaren Argentijn bij Anderlecht aangekondigd. Maar bij de competitiestart bleef hij op de bank en daar kwam hij, op een enkele verschijning in het A-team, nog niet af. Moet nog tonen waarom Anderlecht hem er absoluut bij wilde.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier