PSG verving zijn coach Vahid Halilhodzic door Laurent Fournier.

Vahid Halilhodzic werd bij PSG aan de deur gezet na een pijnlijke 0-2- nederlaag op eigen veld tegen Lens. De club staat in de competitie op een troosteloze twaalfde plaats en heeft 22 punten achterstand op leider Lyon. In de Champions League bliezen de Parijzenaars roemloos de aftocht na een 1-3-nederlaag tegen CSKA Moskou. Er restte de fiere Parijse club dus enkel nog de beker om het seizoen een beetje te redden. Voorzitter Francis Graille, die coach Halilhodzic nochtans altijd volmondig steunde, achtte het aangewezen om alvast een schokeffect te veroorzaken. Bij de spelers was het respect voor de trainer zoek : zo weigerden ze om een hele week op stage te gaan als voorbereiding op de bekerpartij in Bordeaux.

Halilhodzic, die eerst Rennes voor de degradatie behoedde en uitstekende resultaten haalde bij Lille, streek in het begin van vorig seizoen met uitgesproken ambities bij PSG neer. Met een kwalificatie voor de Champions League leek hij zijn reputatie te kunnen bevestigen, maar nu wordt hij dus – net als Hugo Broos – voor het eerst in zijn carrière ontslagen. Als verzachtende omstandigheid voor de slechte resultaten van dit seizoen riep Halilhodzic in dat hij twee spelers uit de as van zijn defensie zag vertrekken : Frédéric Dehu, die naar Mar-seille ging, en Gabriel Heinze, die naar Manchester United vertrok. Dat ook Fabrice Fiorèse juist voor het afsluiten van de transferperiode nog voor aartsvijand Marseille koos, terwijl de coach op hem had gerekend om op de rechterflank voor gevaar te zorgen, was eveneens een streep door de rekening.

Met Laurent Fournier koos voorzitter Graille een vervanger die het huis kent. Fournier had als speler zijn aandeel in de titel van 1994 en de bekerzege van 1996, en was bij PSG aan de slag als jeugdtrainer. Een andere bekende, Alain Roche, tot nu toe verantwoordelijk voor de aanwervingen, wordt sportief directeur. Fournier moet nu in de eerste plaats het seizoen rustig uitdoen. Daarna volgt een evaluatie, maar nu al circuleren de namen van Paul Le Guen en Gérard Houllier als toekomstige coaches van PSG. (SVV)

Lille : het hof van beroep in Douai schortte de bouwvergunning voor het stadion Grimonprez-Jooris op. Frankrijk speelde vorige woensdag 1-1 gelijk in een vriendschappelijke partij tegen Zweden. In de beker van Frankrijk is Ajaccio de enige eersteklasser die werd uitgeschakeld door een team uit een lagere afdeling, met name Nîmes. (SVV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kallon (Monaco), Pagis (Straatsburg) 11 goals ; 3. Pauleta (PSG) 10 goals ; 4. Benjani (Auxerre), Juninho (Lyon) 9 goals.

SVV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier