Van 1969 is het geleden dat Newcastle nog een prijs pakte. Het ongeduld is er dus groot en managers krijgen er weinig krediet. Dat moest ook Graeme Souness ervaren. Mister transfer mocht zestien maanden zijn gang gaan. Toen hij woensdag na de 3-0 bij Manchester City het woord degradatie in de mond nam, werd hij op straat gezet. Wie 75 miljoen euro mag spenderen en zegt bij de eerste zes te willen eindigen, mag niet tevreden zijn met een degradatiestrijd.

In september 2004 volgde Souness Sir Bobby Robson op. Die had een goeie ploeg, maar werd zelf al een dagje ouder en kende wat problemen met het gebrek aan discipline bij spelers als KieronDyer of Craig Bellamy. Souness, die de naam heeft net sterk te zijn op dat vlak, moest dat bijstellen. Hij deed dat ook, helaas niet op de juiste manier. De man dreef een aantal spelers de deur uit en haalde anderen in. Soms hele goeie – Michael Owen – maar ook heel middelmatige. Vooral de versterkingen in de verdediging, Jean-AlainBoumsong en Célestine Babayaro (ex-Anderlecht), vallen tegen. Om de dramatische één op achttien goed te praten, verwees Souness de voorbije weken naar de vele blessures. Owen brak zijn voet en zonder hem scoort Newcastle amper. Ook Dyer, ScottParker en CraigMoore liggen in de lappenmand. Maar dat vergoelijkt volgens de fans allerminst het gebrek aan resultaten. Met slechts 16 keer winst in 56 competitiewedstrijden ben je geen topploeg. Robson eindigde nog tweede, derde en vijfde, Souness werd vorig jaar veertiende, de laagste eindklassering sinds jaren. Hij werd ontslagen toen hij vijftiende stond.

Bovendien is er op de achtergrond telkens weer Alan Shearer, die zaterdag met zijn 201ste goal het clubrecord brak. Ruud Gullit zette hem al eens aan de kant en moest gaan. Shearer schiet en speelt in slow motion, maar blijft onaantastbaar. Donderdag werd hij aangesteld als speler-manager, zaterdag bleek hij de held. Samen met Glenn Roeder moet Shearer, die volgens velen eerder een mediacarrière dan eentje als manager ambieert, Newcastle naar een veilige haven leiden.

Sol Campbell (31, Arsenal) heeft persoonlijke problemen. Woensdag werd hij aan de rust gewisseld. Nog voor het einde van de wedstrijd verdween hij uit het stadion. Donderdag gaf Campbell forfait voor een afspraak met Tony Blair en kon de voetbalbond hem nergens bereiken voor commentaar. Ook zijn club bleef in het ongewisse. En nog slechts nieuws voor Arsenal : een knieblessure maakt voortijdig een einde aan het seizoen van rechtsachter Lauren.

Michael Owen schat dat hij in april terug op het veld zal staan.

Petr Cech (23) brak zijn contract bij Chelsea open. De Tsjechische doelman ligt nu tot 2010 onder contract.

Hossam Ghaly, de 24-jarige Egyptische middenvelder van Feyenoord, verhuisde naar Tottenham. Bij Charlton haalden de Spurs verrassend Danny Murphy (28 en ex-Liverpool) weg.

Ivan Campo (Bolton) brak zijn voet en dus haalde Sam Allardyce snel nog de transfervrije 24-jarige middenvelder Oscar Perez binnen. Ook voor Khalilou Fadiga is het seizoen voorbij. Hij werd zaterdag na 23 minuten met een knieletsel van het veld gedragen.

Florent Sinama Pongolle (Liverpool) en David Bentley (Arsenal) verhuizen op uitleenbasis naar Blackburn, Nigel Quashie trekt van Southampton naar West Brom, Dudley Campbell van Brentford naar Birmingham City, dat ook de Tsjech Martin Latka contracteerde. Rory Delap verliet Southampton voor Sunderland. Portsmouth nam er nog drie bij : Wayne Routledge, Ognijen Koroma en Andres d’Alessandro.

VOLGENDE SPEELDAG

11/02 Wigan – Liverpool, West Ham – Birmingham, Sunderland – Tottenham, Portsmouth – Man. United, Middlesbrough – Chelsea, Man. City – Charlton, Fulham – West Bromwich, Everton – Blackburn, Aston Villa – Newcastle, Arsenal – Bolton

TOPSCHUTTERS

1. Van Nistelrooy (Man. United) 18 goals ; 2. Henry (Arsenal) 15 goals ; 3. Lampard (Chelsea) 13 goals ; 4. Yakubu (Middlesbrough) 12 goals ; 5. D. Bent (Charlton) 11 goals.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier