Thomas Bricmont

Cissé wil bij Sunderland zijn zorgen vergeten.

Achter de enigszins verrassende terugkeer van Djibril Cissé naar de Premier League gaat misschien meer schuil dan men op het eerste gezicht zou denken.

Aanpassingsproblemen lijkt de ex-speler van Marseille bij Sunderland kennelijk niet te hebben. Vorige zaterdag kwam hij in de 66ste minuut op het veld in de uitwedstrijd op Tottenham, maar hij had aan een kwartiertje genoeg om het winnende doelpunt te maken (1-2). Al op 8 juni had de bonkige donkere spits met het geblondeerde kapsel in een interview met The Observer trouwens te kennen gegeven dat hij graag opnieuw in Engeland wilde voetballen om te bewijzen dat hij beter kan dan wat hij tussen 2003 en 2005 bij Liverpool liet zien: 13 goals in 49 wedstrijden.

Begin juni was de aanvaller, die na zijn uren ook graag deejay speelt, bezig aan een sterk seizoensslot bij Marseille. Hij kroonde zich met 16 goals zelfs tot topschutter van de Ligue 1. Dat hij voordien gedurende anderhalf jaar over de hekel werd gehaald door de fans leek voorgoed te zijn vergeten. Dat hij nu Marseille na de fantastische remonte van vorig seizoen en ondanks de uitgesproken titelambities ruilt voor een club die vorig seizoen slechts 15de werd in de Premier League doet dan ook vragen rijzen. Temeer omdat hij met een maandloon van naar verluidt 400.000 euro bruto tot de best betaalde spelers van Marseille behoorde.

De officiële versie luidt dat hij gefrustreerd was omdat coach Erik Gerets hem de jongste twee partijen op de bank zette en de voorkeur gaf aan het duo Bakary Kone Mamadou Niang. Maar er spelen ook andere factoren, zoals de poging tot afpersing die eind mei door La Provence aan het licht werd gebracht. De voorzitter van Marseille, Pape Diouf, bevestigde ondertussen dat Cissé inderdaad werd gechanteerd omwille van een compromitterende video en dat hij zijn afpersers in ruil voor het niet verspreiden daarvan 150.000 euro moest betalen en hij schakelde het gerecht in. Volgens de lokale krant zou Cissé trouwens niet de enige zijn die met de afpersers te maken heeft, want ook Franck Ribéry zou aan een verdacht sujet 30.000 euro hebben betaald.

In ieder geval lijkt Cissé aan de andere kant van het Kanaal even die zorgen te kunnen vergeten. Hij blijft eigendom van Marseille, waar hij nog tot in 2012 onder contract staat, en wordt nu in principe één jaar verhuurd aan Sunderland. Hij lijkt vast van plan om er zich enkel en alleen op het voetbal te concentreren.

Drama . Op de A6 in de omgeving van Parijs raakte een bus die supporters van Marseille naar de wedstrijd in Le Havre bracht, een muur. Twee mensen verloren daarbij het leven en 34 raakten gewond, van wie vier ernstig. Hoewel de voorzitter van Marseille, Pape Diouf, gevraag had om de wedstrijd uit te stellen, vond hij uiteindelijk toch plaats. De aftrap in het Jules Deschaseauxstadion werd gegeven door de weduwe van een van de twee overleden fans, nadat het stadion als eerbetoon aan de slachtoffers twee minuten stilte in acht nam.

Jérémy Menez mag volgens het bestuur van AS Monaco niet weg voor een bedrag van minder dan 25 miljoen euro. Dat zou de belangstelling van AS Roma, de Italiaanse club die het jonge Franse talent van nabij volgde, wat moeten doen afkoelen.

David Sommeil, een speler van Valenciennes, werd vorige woensdag tijdens de training getroffen door een hartaanval. Nadat hij was overgebracht naar de intensieve zorgen, was zijn toestand vorige zondag bevredigend. Sommeil speelde voordien voor Rennes, Bordeaux en Manchester City.

Claude Makelele kreeg zijn derde gele kaart in drie wedstrijden. De middenvelder van PSG zal tegen zijn vroegere club Nantes geschorst zijn.

Albert Baning, die zich bij PSG nooit kon doorzetten, zou dicht bij een transfer staan naar het pas gepromoveerde Grenoble.

Mateja Kezman wordt door Fenerbahçe voor één jaar uitgeleend aan PSG, dat een aankoopoptie heeft op de Servische spits voor een bedrag van 3,5 miljoen euro.

THOMAS BRICMONT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier