Bijna twaalf jaar na zijn vertrek bij PSV is de 59-jarige Aad de Mos terug in eigen land. Rijker als coach, voller qua geest en bovenal met een bijzondere missie. Vanaf dit seizoen is hij de aangewezen architect die Vitesse nieuwe vorm moet geven. Zijn honger naar prijzen is omgezet in de drang naar structuur. Toch, hoe kan het ook anders, blijft de oud-trainer van KV Mechelen en Anderlecht ambitieus. Onder zijn leiding moet de vervallen club uit Arnhem terug naar de Nederlandse subtop. Het lijkt echter sterk op het begin van een moeilijk huwelijk. Een trainer die vrijwel nooit zijn contracten uitdient, tekent een verbintenis van een jaar bij een voetbalclub waar het zelden rustig is. De Mos is echter vastberaden en countert die kritiek : “Dit is de ultieme uitdaging”, stelt hij.

Nadat eerder Johan Boskamp (niet het juiste diploma) diende af te haken en zowel Willem van Hanegem, Foppe de Haan als Danny Blind bedankten voor de eer, kwam Vitesse op De Mos uit. “Maar hij is zeker geen vijfde keuze”, benadrukte technisch directeur Jan Streuer. “Aad stond ook op ons verlanglijstje. Alleen leek hij lange tijd op weg naar de Turkse topclub Trabzonspor.”

De Mos is de opvolger van Edward Sturing, die na het afgelopen seizoen vrijwillig vertrok en bij PSV aan de slag gaat als hoofd opleidingen. De Mos neemt Dick de Boer mee als assistent, terwijl oud-international Pieter Huistra (ex-Lierse) aanblijft als hulpcoach. Verder werden ook de Deense international Anders Due (Nordsjælland), Civard Sprockel (Excelsior), Sébastien Sansoni (Ethnikos Asteras) en Danko Lanzovic (Feyenoord) gecontracteerd.

Volgens algemeen directeur Paul van der Kraan heeft zijn club een roerige tijd achter de rug. “De afgelopen twee jaar dachten we alleen maar aan bezuinigingen. Maar nu gaan we weer vooruitkijken en bouwen aan de toekomst.” Voor De Mos was de precaire financiële situatie geen reden om af te zien van de verbintenis. “Het is een challenge voor me om hier iets van te maken. Meestal vind ik het geluk onderweg”, verklaarde hij.

Zoals het er nu naar uitziet, wordt de Hagenaar de oudste trainer op het hoogste niveau. “Daar ben ik best trots op”, sprak De Mos. “Ik veranderde in al die tijd nog niet, reageer nog altijd hetzelfde.” Op zijn cv prijken clubs als Ajax, PSV, Werder Bremen en Sporting Gijon. De Mos was het laatst actief als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij won in totaal vier landstitels, twee bekers, de Beker voor Bekerwinnaars en de Europese Supercup met KV Mechelen. Daartegenover staat dat hij negen keer voortijdig werd doorgestuurd. “Je hebt dat niet altijd in eigen hand”, zo luidde daarover zijn koele commentaar.

Vitesse zocht een “oudere, ervaren coach die boven de groep staat” en denkt die te hebben gevonden in de persoon van De Mos. Hij is op de hoogte van de voorbije tragi-komische jaargang en de pijnpunten (gebrekkige discipline, tweespalt in de spelersgroep) bij de club. “Soms lossen problemen zich vanzelf op”, reageerde De Mos. “We moeten niet te veel meer naar het verleden kijken. Nee, het is beter oplossingen te zoeken om het in de toekomst beter te maken.”

Stanley Aborah (19, ex-Germinal Beerschot), die vorig seizoen door Ajax was verhuurd aan FC Den Bosch, mag weg.

Doelman Henk Timmer (34) verrruilde, na een meningsverschil met Louis van Gaal, AZ voor Feyenoord. Trainer Erwin Koeman zorgde voor een inkrimping van de kern. Maikel Aerts (ex-Germinal Beerschot), Jeffrey Altheer, Diego Biseswar, Christian Gyan, Patrick Mtiliga en Sammuel moeten de conditie onderhouden bij het belofteteam.

FC Utrecht contracteerde voor drie seizoenen aanvaller Cedric van der Gun (27, Borussia Dortmund).

De Mexicaanse international Carlos Salcido (26) mag zich voor de komende vier seizoenen PSV’er noemen. De verdediger wordt overgenomen van Chivas. Jefferson Farfán verlengde zijn overeenkomst tot 2010.

Jaap Stam (34) is komend seizoen de aanvoerder van Ajax.

Doelman Khalid Sinouh (31), transfervrij, tekende voor een jaar bij AZ.

De Uruguayaanse belofte Luis Suárez (19) werd door FC Groningen voor 750.000 euro weggehaald bij Nacional. De Tsjechische verdediger Ondre Svejdik (23) van Mlada Boleslav werd ingehaald als vervanger voor Gijs Luirink. Hij kreeg een vierjarig contract.

ADO Den Haag haalde met Stefan Postma (29), vorig jaar nog onder contract bij het Engelse Wolverhampton Wanderers, een nieuwe doelman in huis. Hij tekende voor twee seizoenen. Met Michael Mols (35) werd een akkoord bereikt over een nieuwe eenjarige verbintenis. Ook Stijn Vreven (32), die overkomt van Omonia Nicosia, kreeg een overeenkomst voor dezelfde duur. Hij herstelt momenteel van een enkelblessure.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier