Zes jaar al was Régis Genaux gestopt als voetballer. Zijn lichaam wilde niet meer mee toen hij na tal van blessures op topniveau wilde doorgaan. Na zijn actieve carrière was hij nog trainer van derdeklasser Seraing, jeugdtrainer bij Verviers en commentator voor Belgacom TV. Afgelopen zomer trainde hij nabij Sart-Tilman nog PhilippeLéonard en Ali Lukunku, die fit wilden blijven met het oog op een nieuwe sportieve uitdaging.

Ooit zorgde Genaux voor een flinke rel tussen Charleroi en Standard, toen na een tip van Christian Labarbe Standard het getalenteerde jeugdproduct bij Charleroi weghaalde, aanvankelijk gratis en zonder toe-stemming van die club. Woedend was Charleroi, ook al betaalde Standard later acht miljoen frank als opleidingsvergoeding.

Op zijn zeventiende debuteerde Genaux in het eerste elftal van Standard. Samen met Philippe Léonard en Michael Goossens vormde hij ‘de drie musketiers’, een berucht uit-gaanstrio in het Luikse nachtleven. Genaux was de meest extraverte van de drie, de sfeermaker van dienst, met een goed gevoel voor humor. Al gauw voelde hij zich Luikenaar in plaats van Carolo. Luik werd zijn stad, hij vestigde zich ook in de buurt van Spa. In Charleroi vond men hem een verrader.

Op het veld kende hij geen grenzen, als rechtsachter schuwde hij de stevige duels niet. Altijd gaf hij zich helemaal, met de nodige schade aan het eigen lichaam tot gevolg. Bij Standard had hij kunnen uitgroeien tot een nieuwe Gerets, dankzij zijn onverzettelijkheid en offensieve drang, maar om meer dan 22 selecties met de nationale ploeg af te dwingen miste hij de gave van de diplomatie. Genaux wond nergens doekjes om, zei vrank wat hij dacht en zocht geen omwegen als iets hem niet beviel. Het leverde hem conflicten op met onder meer Michel Preud’homme. Als een journalist iets zei of schreef wat hem niet beviel, nam hij de telefoon om te zeggen wat hem op de lever lag. Wie hem kende, vond hem een goed mens, met het hart op de juiste plaats, soms charmant, soms brutaal.

Na vijf jaar Standard verhuisde hij naar Coventry, waar hij maar één jaar bleef. Vervolgens voetbalde hij vijf jaar voor Udinese, alvorens terug te keren naar Standard, waar hij op zijn 29ste stopte, getergd door blessures. Zaterdag overleed hij aan de gevolgen van een hartstilstand. Genaux laat een vrouw, een zoon en een dochter na. S

door geert foutré – beelden: belga

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content