Diego begint aan laatste maanden bij Werder.

In de Duitse media overheerst al een tijdje volledige unanimiteit: op het einde van het seizoen verlaat de Braziliaanse spelmaker Diego (23), ondanks een overeenkomst tot 2011, Werder Bremen voor Real Madrid. Zelfs de transferprijs ligt al vast: twintig miljoen euro. Er wordt van uitgegaan dat Inter en Juventus, die ook interesse tonen, achter het net zullen vissen.

Afgelopen maandag hervatte Thomas Schaaf de trainingen bij de Noord-Duitsers. Ook Diego was op de afspraak, nadat hij de eindejaarsperiode had doorgebracht op zijn idyllische landgoed in zijn geboortestad Ribero Preto, goed 35 kilometer verwijderd van São Paulo. Daar genoot hij aan de rand van zijn zwembad (naast een immens voetbalveld en een tennisveld) volop van de gedwongen rustperiode, terwijl zijn vader – tevens zijn makelaar – hem verwendde met steaks van de barbecue.

Op het einde van de maand begint Diego dus meer dan waarschijnlijk aan zijn afscheid in de Bundesliga. Wat voor de meeste fans klinkt als een schrikwekkend scenario – dé strateeg op het middenveld met de fantastische ingevingen verdwijnt -, wordt gecounterd door de meeste analisten. Die stellen immers dat de kleine Zuid-Amerikaan, doordat hij te lang en te veel aan de bal komt, een rem zet op het spel van Werder Bremen, dit seizoen niet meer dan een anonieme middenmoter. Bovendien toonde het team al meermaals aan dat het ook zonder de technisch sterke Zuid-Amerikaan kan functioneren.

In het verleden waren het centrale verdediger Per Mertesacker (24), routinier Daniel Jensen (29) en talent Mesut Özil (20) die wat kritiek gaven op de speelwijze van de Braziliaan. Zij verkiezen eentijdsvoetbal, met een vlotte balcirculatie, terwijl ze vinden dat Diego te veel de bal breed speelt en zich te vaak laat vallen om fouten uit te lokken. “Ook zonder hem kunnen we goede resultaten en mooi voetbal brengen”, verklaarde international Torsten Frings (32) in die Welt. De controlerende middenvelder, die vaak de gaten moet dichtlopen achter de aanvallend ingestelde Diego, staat niet direct bekend als een vriend van de balverliefde middenvelder.

Hertha BSC-aanvoerder Arne Friedrich (29) maakte kennis met de gevolgen van de financiële crisis. De verdediger, die zijn overeenkomst verlengde tot 2012 met optie voor nog een seizoen als hij in het laatste jaar 25 duels speelt, moet twintig procent inleveren. Daardoor zal de international jaarlijks ‘slechts’ 3 miljoen euro verdienen.

De kans is bijzonder klein dat verdediger Thimothee Atouba (26) ooit nog in actie komt voor HSV. De Kameroense verdediger, voor de rest van het seizoen buiten strijd na een operatie aan de rechterachillespees in oktober, verwierp immers een voorstel tot contractverlenging. De Kroatische aanvaller Ivica Olic (29) vertrekt op het einde van het seizoen transfervrij naar Bayern München. Hij tekende voor drie seizoenen.

Na acht maanden afwezigheid vierde international Bernd Schneider (35), na een rugoperatie, zijn terugkeer op het trainingsveld bij Leverkusen.

Aanvoerder Mark van Bommel (31) is ontevreden over het aanbod dat de middenvelder kreeg om een jaar langer te blijven. De Nederlander vroeg bedenktijd tot eind januari.

Aanvaller Oliver Neuville (35) verlengt zijn contract bij Gladbach met een seizoen.

Yoshito Okubo (26) wordt de tweede Japanner in dienst van VfL Wolfsburg. De spits van Vissel Kobe, 32-voudig international, komt zijn landgenoot Makoto Hasebe gezelschap houden.

VfB Stuttgart haalde voor drie miljoen euro middenvelder Timo Gebhart (19) weg bij 1860 München.

Vlad Munteanu (27), een Roemeense linkermiddenvelder, wordt door VfL Wolfsburg verhuurd aan Arminia Bielefeld.

FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier