Lonen die te laat betaald worden, Custovic die weggaat, een transferverbod … Hoe moet het nu verder met les Hurlus?

Excelsior Moeskroen kan weer even herademen, want ex-voorzitter en geldschieter Philippe Dufermont pompte één miljoen euro in de club, in de hoop aan het einde van het seizoen een nieuwe licentie te krijgen. Zijn neef en huidig voorzitter Jean-Pierre Dufermont klinkt alvast strijdvaardig. We ontmoeten hem net nadat hij in de kleedkamer zijn spelers toegesproken heeft, voor die met warme handschoenen en mutsen de vrieskou intrekken om te trainen.

Voorzitter, wat hebt u aan uw spelers gezegd?

Jean-Pierre Dufermont: “Niets speciaals. Ik heb hen en hun familie een goed 2009 gewenst, dat is alles.”

U begrijpt toch dat ze nood hebben aan wat zekerheid?

“Iedereen heeft daar nood aan. De situatie is niet rooskleurig, dat is een feit. Maar ik vind dat men wel heel veel over onze problemen spreekt. Misschien wel té veel in vergelijking met andere clubs die het even moeilijk hebben.”

Moeskroen is wel de enige eersteklasser die een transferverbod kreeg.

“In december kwamen we in lastige papieren te zitten en hebben we keuzes moeten maken. We vonden het opportuun om inspanningen te doen op een ander vlak, bijvoorbeeld de uitbetaling van de spelerslonen. Liever dat dan ons in regel te stellen met de voorwaarden om transfers te mogen doen. We hoeven immers geen spelers te kopen, onze kern is groot genoeg.”

Niet als er nog veel spelers vertrekken.

“Dan nog. Stel dat Mark Volders vertrekt. We hebben Jan Slovenciak achter de hand, die op training al mooie dingen liet zien. En ook nog de jonge Sven Devolder. We moeten stoppen met per se elders te willen zoeken wat we in eigen huis hebben. We moeten doen zoals de boeren: zaaien en oogsten. Tegen Club Brugge maakte de zestienjarige Maxime Lestienne zijn debuut. Hij heeft ons niks gekost – buiten zijn opleiding – en binnen twee jaar is hij misschien titularis. We hebben goeie jeugdspelers en dankzij het centrum Futurosport worden die nu klaargestoomd voor de eerste ploeg.”

Twee jaar geleden kreeg Moeskroen ook al een transferverbod. Toen werd dat op 10 januari opgeheven. Kan dat nu ook?

“Waarschijnlijk wel. Er moeten gewoon nog een paar documenten in orde gebracht worden. Maar belangrijker dan nu te kunnen aankopen is op het einde van het seizoen onze licentie verwerven.”

Akkoord, maar januari geeft vaak al een indicatie …

“Normaal mag de licentie geen probleem zijn. Philippe heeft gezegd dat hij het nodige geld ter beschikking zou stellen en kijk: hij heeft net een miljoen gestort.”

Maar de club moet ook verder gesaneerd worden. Ofwel met nieuwe sponsors, ofwel door nog spelers te verkopen.

“Klopt. Dat heeft Philippe ook gezegd: het is afslanken of sterven.”

Concreet: wie mag er nog weg?

“Geen idee. Met het sportieve hou ik me zo min mogelijk bezig. Wanneer er een voorstel komt, gaat dat naar sportief directeur Gil Vandenbrouck en die praat erover met de trainer. Persoonlijk hoop ik dat er niemand meer weggaat.”

Is het financieel wel haalbaar om niemand meer van de hand te doen?

“Geen enkel probleem. Tenminste als iedereen ervoor gaat en niet meteen begint te mopperen wanneer de lonen, zoals in december, eens twee weken te laat gestort worden. Voor de lonen van januari is trouwens alles al in orde. In mei strijken we de tv-rechten op. Alles is voorzien. We weten hoe het zal lopen.”

In het honderd, als u zo verder blijft doen …

“Als we een goede terugronde draaien, worden onze spelers meer waard en dus is het misschien beter om ze nog wat te houden dan om ze nu te versjacheren. Kijk naar Custovic. Die tekende bij Gent net voor de match tegen Brugge. Hadden we drie dagen gewacht, dan hadden we misschien veel meer kunnen vragen. Maar wie had nu gedacht dat hij een hattrick zou scoren?”

Wanneer men u hoort, zou men denken dat er niet veel aan de hand is. Komt het alleen door het interview met Philippe Dufermont een tijdje geleden dat er zoveel ophef ontstaan is?

“Dat viel op een slecht moment, maar Philippe had iets op zijn lever en wou dat kwijt. Als er iemand op de club recht van spreken heeft, dan hij wel. Het geld komt tenslotte uit zijn zak.”

En uit die van niemand anders. Dat is net het probleem.

“Precies. Er zijn in Moeskroen mensen genoeg die de voorbije tien jaar van het succes van Excelsior geprofiteerd hebben, maar niemand sprong ons financieel bij. Philippe woont in Valencia en betaalt wel.”

Maar hoelang nog?

“Luister, Benoît Roul verzet al anderhalf jaar lang bergen werk om administratief alles uit te mesten, want het was hier een complete rotzooi. Er zijn heel wat lijken uit de kast gevallen. Het budget dat Philippe voorzien had voor drie jaar is na twee jaar al opgebruikt. Idealiter zouden er nog een paar sponsors van hetzelfde kaliber moeten bijkomen. Er waren er enkele geïnteresseerd, maar die hebben door de financiële crisis afgehaakt.” S

door daniel devos

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier