De Ratten van Germinal Beerschot leven niet meer in de kelder van eerste klasse. Ze staan op de twaalfde plaats en hun prestaties verlopen in stijgende lijn. Onder Marc Brys legden de Antwerpenaren na zeven competitiewedstrijden een magere 4/21 voor. Met Jos Daerden aan het roer puurde de ploeg uit de volgende zeven matchen dubbel zoveel punten. En het laatste rapport van Germinal Beerschot oogt met een 12/21 zelfs nog fraaier. Na de overwinningen op Lokeren en tegen Anderlecht werd er nipt verloren op Gent, maar werd wel weer goed gepresteerd.

De spelers hebben het systeem van Daerden onder de knie. “Elke coach heeft zijn manier van werken”, zegt verdediger Jonas De Roeck. “Het duurt even vooraleer dat wordt overgenomen. Nu kennen we allemaal onze les op het veld.” Wim De Decker : “In het begin van de competitie zag je veel individuele acties. Iedereen leek op een eilandje te spelen. De laatste weken staat er weer een blok. Dat is de verdienste van de trainer.”

“We vonden de manier van spelen die het beste bij deze groep past”, legt Daerden uit. “Dit team presteert het sterkst in een formule met drie centrale verdedigers en flankspelers die hoog voetballen. Eventueel kunnen we tijdens een wedstrijd omschakelen naar een ander systeem ( een 4-4-2 met een ruit op het middenveld, nvdr). We oefenen die zaken voortdurend. Elke speler weet onderhand wat van hem verwacht wordt, zowel bij balbezit als bij balverlies. Het geheel klopt.”

De spelers en de trainer tonen zich daarnaast unisono tevreden over een maatregel die mee voor de ommekeer zorgde : het afslankingsproces. Daerden wou niet meer aan de slag met een groep van 28. “In die grote groep zaten te veel mensen die geen concurrentie waren voor hun colle-ga’s”, zegt de coach. “Nu zijn het er nog ongeveer 20. Iedereen moet zich weer honderd procent inzetten om zijn plaats af te dwingen.”

“In die grote kern zaten veel ontgoochelden”, klinkt het bij De Decker. “De kentering was kort na Nieuwjaar op stage al merkbaar. Daar werd heel goed gewerkt. Het gevoel van de bekercampagne van vorig jaar kwam zelfs even terug.” De Roeck vertelt hetzelfde verhaal : “Met een kleine groep is het makkelijker om naar elkaar toe te groeien en bereik je sneller een goede sfeer. In Turkije begon het te klikken.”

“Maar we mogen nu niet op onze lauweren rusten”, waarschuwt Daerden. “We willen niet wachten tot de laatste speeldagen om zeker te zijn van het behoud.”

KDR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier