AZ vreest voor zijn toekomst en verlangt naar rust.

Afgelopen maandag werd de DSB Bank, de hoofdsponsor van AZ en eigendom van voorzitter Dirk Scheringa, failliet verklaard. Het contract als shirtsponsor (ter waarde van 5,5 miljoen euro) zal worden uitgediend, aangezien de bijdrage eerder dit jaar al werd overgemaakt. Scheringa blijft ook aan als preses, maar zal voorlopig even afstand nemen omdat hij naar eigen zeggen verlangt naar rust. “Hij zal voorlopig geen actieve rol meer vervullen”, verklaarde Gerrit Valk, een lid van de raad van commissarissen. “De toekomst zal leren of en op welke wijze Scheringa ook op langere termijn bij AZ betrokken blijft.”

AZ, het speeltje van de eigenaar nadat hij op 24 februari 2005 de club uit Alkmaar overnam, verkeert blijkbaar niet in acuut gevaar. Maar het lijkt er wel sterk op dat de kampioen van 2009 de komende jaren zal terugzakken van de top naar de middenmoot én waarschijnlijk op termijn ook zijn betere spelers zal moeten verkopen.

Door de val van de DSB Bank komen ook de mindere kanten van Scheringa naar boven. Zo raakte bekend dat de voorzitter bij AZ echt alles zelf wilde doen. Van de leasewagens tot de horeca in het stadion. Er kwam bijvoorbeeld in het begin van zijn bewindsperiode geen koffiezetapparaat binnen zonder zijn fiat. Het maakte de (provincie)club groot, maar tegelijk ook heel klein. De laatste tijd probeerde de voetbalvereniging op eigen benen te staan, maar zover was het nog niet. Intern werd er gestreefd naar autonomie, maar niets gebeurde zonder de goedkeuring van Scheringa.

Eén ding is zeker: de toekomst van AZ oogt heel onzeker. De club leende de laatste jaren veel geld om de begroting van 32 miljoen euro rond te krijgen. Maar er zijn weinig mensen die wijs kunnen uit het kluwen van maatschappijen, regelingen, nv’s en firma’s die uit de grond kwamen.

En wat zal er gebeuren met de dure spelersselectie? De boekwaarde van de volledige kern bedraagt 41,9 miljoen euro. Dat is nog aan de lage kant, maar niet langer haalbaar. Veel vragen dus, maar weinig antwoorden voorlopig.

Brian Vandenbussche (28) blijft voorlopig eerste doelman van Heerenveen. Interim-trainer Jan de Jonge verkondigde die opmerkelijke beslissing op Heerenveen TV. Na de komst van de Tsjech Martin Lejsal behoorde de Bruggeling onder Trond Sollied immers zelden tot de wedstrijdselectie. Maar door de ziekte van zijn concurrent stond onze landgenoot de laatste drie duels weer onder de lat bij de Friezen.

Jonathan De Guzman (22, Feyenoord) onderging een operatie aan zijn rechterknie en is zes tot acht weken buiten strijd. De middenvelder sukkelde met een scheurtje in de binnenmeniscus. Rechtsachter Daniel Fernández werd geopereerd aan de linkerknie en komt dit seizoen niet meer in actie.

John van’t Schip (45) verliet Ajax. Hij gaat aan de slag in Australië, waar de oud-international voor twee seizoenen tekende bij Melbourne Heart.

Joris Mathijsen (29) kan bij de oefeninterland tegen Paraguay (op 18 november) uitzien naar de traditionele zilveren schaal met inscriptie voor zijn 51e cap. Hij is de 38e speler in de geschiedenis van Oranje die de grens van vijftig overschrijdt.

Doelman Harald Wapenaar (39) zette definitief een punt achter zijn loopbaan, na een vruchteloze zoektocht van drie maanden naar een nieuwe club. Hij wil aan de slag als keeperstrainer.

FC Utrecht is zeer te spreken over de ontwikkeling van Jakob Lensky (20). De Canadese linkerverdediger, die ruim een jaar geleden zijn overeenkomst bij Feyenoord inleverde, maakt sinds zijn komst grote indruk. Hoewel aanvankelijk binnengehaald voor het tweede elftal, veroverde Lensky een basisplaats en werd zijn contract inmiddels opgewaardeerd.

In maart had Foppe de Haan (66) nog aangekondigd dat hij zijn trainersloopbaan beëindigde. Maar nu ging hij toch in op het aanbod van het Zuid-Afrikaanse Ajax Cape Town.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content