Filippo Inzaghi is Europees topschutter aller tijden.

Vijf spelers van Celtic stonden in het strafschopgebied toen Cafu vorige week dinsdag namens Milan vanaf de rechterflank voorzette. Maar het was wél sluipschutter Filippo Inzaghi, de enige Milanspeler in de omtrek, die de bal in doel duwde en een nieuw record vestigde.

Tegen Celtic scoorde Inzaghi zijn 63ste Europese goal. Dat is er één meer dan Gerd Müller en twee meer dan Andriy Shevchenko. Raúl (59 goals) en Ruud Van Nistelrooy (57) volgen al op enige afstand. Het record van Müller stond al overeind sinds 19 oktober 1977. Eigenlijk had Müller zijn record nog wat langer kunnen behouden, maar de zeven goals die hij ooit scoorde in de Beker voor Jaarbeurssteden, de voorloper van de UEFA Cup, telt de Europese voetbalbond eigenaardig genoeg niet mee.

De meeste goals maakte de routinier Inzaghi in de Champions League: 42. Vier maakte de 34-jarige spits er in de voorronde van de CL, zeven in de UEFA Cup, evenveel in de Intertoto en ook nog eens twee in de Beker voor Bekerwinnaars. Zijn allereerste Europese doelpunt maakte hij in september 1995 tijdens de slotminuut voor Parma, dat toen het Albanese Teuta Durres versloeg met 2-0. Het betrof een wedstrijd in de Beker voor Bekerwinnaars.

De Champions League ontdekte hij in 1998 met Juventus. Voor de Italiaanse nationale ploeg zit hij aan 25 goals, evenveel als hij er voor Atalanta Bergamo maakte, de club waar hij zich als topschutter manifesteerde. Voor Juventus maakte hij 89 goals, voor Milan 87. Op een lager niveau maakte hij er zeventien voor Piacenza, veertien voor Verona – waar hij de bijnaam Super Pippo kreeg – dertien bij Leffe en vier bij Parma.

Een dribbel voert hij zelden uit, in het samenspel valt hij amper op en meeverdedigen is niet aan hem besteed. Wanneer Inzaghi in beeld komt, is het enkel als afwerker. Vooral vorig jaar manifesteerde hij zich in de Champions League. De acties van Kakáen de goals van Inzaghi, waaronder twee in de finale, bezorgden Milan de mooiste en hoogste Europese trofee. “Mijn grote kracht is dat ik op voetbalvlak nog steeds de mentaliteit van een kind heb”, verklaarde hij zelf na zijn record. Die mentaliteit leverde hem één wereldtitel, twee Italiaanse titels, twee Champions League zeges en één Italiaanse beker op.

Vorige woensdag werden de uitgestelde twee wedstrijden van de twaalfde speeldag afgewerkt. AS Roma klopte thuis Cagliari met 2-0. Bij de thuisploeg vierde Francesco Totti na 45 dagen afwezigheid zijn terugkeer. Hij speelde samen met Mirko Vucinic, die hem al die tijd verving. Leider Inter had weinig moeite met Lazio: het won met 3-0. Het was de 21ste opeenvolgende competitiewedstrijd zonder nederlaag voor de nerazzuri.

Minder goed nieuws bij Inter is er voor Olivier Dacourt. De Franse middenvelder werd vorige week geopereerd aan de knie en zou eerst veertig dagen onbeschikbaar zijn, maar nu minstens vier maanden. Dat betekent dat hij een kruis mag maken over dit seizoen.

Ronaldo zal ten vroegste inzetbaar zijn als Milan in Tokio de finale haalt in de wereldbeker voor clubs. Die finale gaat op 16 december door in het stadion van Yokohama, waar ook de WK-finale in 2002 plaats vond. Overigens maakt Milan zich sterk dat het in januari Ronaldinho bij Barcelona kan weghalen.

Donderdag klopte Juventus Empoli met 2-1 in een vooruitgeschoven heenwedstrijd voor de achtste finales van de Italiaanse beker. Daarin treden naast de acht overlevenden uit de vorige ronde de acht eersten uit de rangschikking van vorig jaar aan. Bij die overlevenden is er één tweedeklasser: Ascoli, dat vorig jaar nog in de Serie A voetbalde. Op 20 december zullen alle heenwedstrijden afgewerkt zijn, op 16 januari worden de terugmatchen gespeeld.

Juventus heeft al een speler vast voor volgend seizoen: de Zweedse verdediger Olof Mellberg (30) is einde contract bij Aston Villa en wil daar na zeven jaar weg.

Reggina – Milan werd niet gespeeld door het WK voor clubteams en wordt ingehaald op 30/01/2008.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier