Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Roy Keane zette Liam Miller op de transferlijst.

Het is de naam van een lingeriemerk, bovenstaande titel, maar het kan ook gelden voor Roy Keane. De sportieve baas presteerde het immers vorige week om bij Sunderland, volop in een degradatiestrijd verwikkeld, zijn beste speler – dat zei Keane nog zelf – op de transferlijst te zetten. Liam Miller is 27 en Iers international, kortom, ook nog eens een landgenoot van de manager. Maar hij moest eruit, omdat hij hardleers bleek. Miller heeft een probleem met het uurwerk. In de ruim anderhalf jaar dat hij nu voor Sunderland speelt, kwam hij al zeven keer te laat op training. Volgens zijn zaakwaarnemer, die de problemen wel toegaf, waren dat telkens maar een paar minuten en een keer een half uur, maar volgens Keane kan dat niet. “De normen voor een profclub liggen hoog en Miller kan die blijkbaar niet aan.” Gezien de transfermarkt gesloten is, kan Miller nog hooguit in tweede klasse terecht, voor de international een ferme streep door de rekening.

Miller was lang een van de grote talenten van het Ierse voetbal. De middenvelder werd opgeleid bij de jeugd van Celtic, waar hij snel een van de idolen van de fans werd na een reeks sterke prestaties, ook Europees. In 2004 brak hij wel het hart van de supporters, door te weigeren bij te tekenen en transfervrij naar Manchester United te vertrekken. Daar kon Miller zich echter niet doorzetten. Nadat hij een paar maanden aan Leeds was uitgeleend, verhuisde Miller in 2006 naar Sunderland én Roy Keane. Miller legde er mee de basis voor de promotie naar eerste, maar ziet zijn carrière daar nu (tijdelijk?) tot stilstand komen.

Roy Keane probeert met alle macht Sunderland in de Premier League te houden, maar dat is niet zo makkelijk. De ploeg presteert zwak op verplaatsing (twaalf nederlagen en slechts twee punten op 42) en dit soort maatregelen maakt de manager niet populair. “Maar daarvoor kwam ik niet naar Sunderland”, zegt Keane. “Ik wil niet populair zijn, maar succesrijk. Ik hou er wel van om voor opschudding te zorgen. Ik denk dat het een deel van mijn karakter is.” Hij houdt wel de deur voor zijn landgenoot op een kier, op voorwaarde dat Miller zijn gedrag bijstuurt.”

Michael Owen geeft toe dat het zelfvertrouwen bij Newcastle (nog geen winst onder Kevin Keegan) tegenwoordig zo laag ligt, dat de club vreest tegen de degradatie te moeten kampen.

Martin Taylor, de verdediger van Birmingham City die het been van Eduardo brak, kreeg vorige week doodsbedreigingen. Taylor ging Eduardo twee keer in de kliniek bezoeken en zegt pas weer gelukkig te zullen zijn als de Braziliaanse Kroaat opnieuw scoort voor Arsenal.

Javier Mascherano (23), door West Ham voor een jaar uitgeleend aan Liverpool, tekende een definitief vierjarig contract bij de Reds. De Amerikaanse eigenaars zorgden voor opschudding: George Gillett wil zijn aandelen weer verkopen, aan mensen uit Dubai, maar zijn Amerikaanse partner Tom Hicks wil die verkoop blokkeren. Elk heeft 50 procent.

André Ooijer (33) verlengde zijn verblijf bij Blackburn Rovers met één jaar.

David Moyes (Everton) veroorzaakte deining door openlijk de leeftijd van zijn Nigeriaanse spelers in vraag te stellen. De opmerking kwam er naar aanleiding van de hattrick van Yakubu Aiyegbeni tegen Brann Bergen. “Hij is 25”, zei Moyes, “Allez, op zijn Nigeriaans, en heeft dus nog een paar mooie jaren voor de boeg.” De Nigeriaanse FA eiste prompt een straf voor Moyes, die ook Joseph Yobo (27, ex-Standard) en Victor Anichebe (19) als Nigerianen in zijn team heeft.

Opvallend: Ierland speelt op 29 mei een interland tegen Columbia op Craven Cottage, het stadion van Fulham in Londen. Dat komt omdat Croke Park in Dublin, de thuisbasis, niet beschikbaar is. ’s Anderendaags concerteert Céline Dion er.

Teddy Sheringham (42, Colchester United) stopt op het einde van het seizoen.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier