‘Zonder passie was ik hier niet aan begonnen’

Twintig jaar geleden promoveerde Germinal Ekeren – intussen samengegaan met Beerschot – via de eindronde naar de eerste klasse. Om daar te blijven moet Aimé Anthuenis zondag tegen zijn ex-club Genk de operatie redding inzetten.

Zijn Goor en De Man de spelers die Germinal Beerschot gaan versterken en voor de degradatie behoeden?

Aimé Anthuenis: “De bedoeling van de club was om in de winterstop op de transfermarkt te mikken op kwaliteit, niet op kwantiteit. Wat hadden wij nodig? Een linksvoetige speler en voetballers die op de flanken iets kunnen brengen. Liefst een versterking in iedere linie, bij voorkeur polyvalente spelers én Belgen van wie je weet wat je eraan hebt, en die de competitie kennen. Met Goor was men al bijna rond toen ik trainer werd. Toen het bestuur met De Man kwam, stond ik daar helemaal achter. Hij is polyvalent: kan op de stopper spelen, centraal op het middenveld of als rechtsback.”

De vraag was: maakt Goor, van wie men zegt dat hij versleten is, de ploeg beter?

“Ik heb Goor gekend als een speler die conditioneel altijd in orde was, een echte prof. Dat is zes jaar geleden, maar ik ben ervan overtuigd dat hij ons iets kan bijbrengen, hij is de linksvoetige speler die we nodig hadden. Goor kan in een 4-4-2 aan de linkerkant spelen, maar niet helemaal tegen de lijn, net zomin als Cruz dat op de rechterflank kan. Het kan ook dat we doorgaan met de 4-3-3 van de laatste weken: ik laat me niet vastpinnen op een bepaalde veldbezetting.”

Moet er voorin iemand bij?

“Het hangt ervan af wie er weg kan of wil en hoe de blessures evolueren. Kan Cruz na een zware operatie vier maanden voluit spelen? Is Munyaneza na zijn operatie al in januari inzetbaar of pas in mei? Vertrekt Paul Kpaka, die ik door zijn kwetsuur nog niet echt kon beoordelen, na zijn revalidatie of niet? We nemen op stage een paar Hongaarse testers mee, maar als iedereen straks fit is en blijft, heb ik het idee dat we het met de twee nieuwkomers kunnen doen.”

Wat bepaalt of jullie het straks halen?

“Deze competitie, waar vier ploegen zakken en de hele rechterkolom permanent in gevaar is, vraagt meer dan ooit ploegen maar ook clubbesturen die mentaal sterk staan en een tegenslag kunnen incasseren. Kijk naar KV Mechelen, dat eerst twee op vijftien haalt en vervolgens zeven op negen. Zo wil ik dat ook wij straks zijn.”

De laatste wedstrijd, tegen Tubeke, was het voetbal niet om aan te zien. Heb je je nooit afgevraagd waar je aan begon?

“Nee. Wellicht heeft men hier bij de zomertransfers onderschat wie vertrokken is en overschat wie gekomen is, maar ik geloof erin.”

Is het voor jou een optie om na dit seizoen door te gaan als trainer?

“Nu stel je een vraag waarvan je weet dat je er geen antwoord op krijgt. Planning in het voetbal bestaat niet, we zien wel wat komt. Zonder passie was ik hier niet meer aan begonnen, ik voel me hier weer goed bij.”

Weegt de druk niet op je?

“De druk die ik mezelf opleg, ligt vanuit mijn gedrevenheid veel hoger dan de druk die ik van boven voel.”

GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier