‘Er is voldoende potentieel om eerste te worden’

Als kersvers trainer van de gedoodverfde titelkandidaat in tweede klasse mag Aimé Anthuenis doelman Vladan Kujovic (die een strafschop stopte) dankbaar zijn dat Lierse afgelopen vrijdag met een gelijkspel uit Beveren terugkeerde.

Heb je op de terugweg van Beveren niet gedacht: waar ben ik aan begonnen?

Aimé Anthuenis: “Nee.”

De conclusie na die match kan alleen maar zijn dat je voldoende werkpunten hebt de komende maanden.

“Een van de grote werkpunten is dat er heel weinig diepgang zit in ons spel. Dit seizoen is Lierse enorm afhankelijk van Radzinski en die is momenteel geblesseerd.”

Het zou toch niet mogen dat een profkern van 25 man maar één explosieve speler bevat?

“Er zijn er nog, maar die komen net uit blessure, zoals Selemani die eigenlijk nog niet klaar was voor een invalbeurt op Beveren. Je mag nog zo’n grote kern hebben, bepaalde spelers op bepaalde posities trekken de kar. Neem Lukaku weg bij Anderlecht of Mbokani bij Standard en die hebben ook een probleem. Ook op andere posities staan spelers die niet fit zijn: centraal op het middenveld bijvoorbeeld hebben we met Wahed en Mensah een zeer sterk duo, dat ook uit blessure terugkeert en alleen maar beter kan worden.”

Is het dan verstandig om meteen zes man naar de B-kern te sturen, waaronder een ex-international als Deflandre en een sterke middenvelder als Meyers?

“Dat is al voor mijn komst gebeurd. Ik respecteer die beslissing, maar ik ga die andere jongens wel volgen op training en in matchen. In voetbal is niets ooit definitief.”

Voel je je geen vijfde keus, nadat Menzo, Sollied, Gerets en Bölöni bedankten?

“Nee. Lierse heeft alleen met Sollied en kort met Bölöni gepraat.”

Wat overtuigde jou om dit te doen?

“De uitdaging zelf. In de wetenschap dat, als het lukt om te promoveren, dat niet in de eerste plaats mijn verdienste is, en dat het niet mijn fout zal zijn als het niet lukt.”

De druk is immens. Voor het seizoen zei eigenaar Maged Samy: ‘Mijn trainer moet alleen de beker winnen en kampioen worden.’

“Die man is heel duidelijk, en da’s normaal: met zo’n profploeg, zulke werkfaciliteiten en 10.000 man in de tribunes kan je alleen maar voor de eerste plaats gaan. Als Lierse promoveert, zijn hier heel veel mogelijkheden, voel ik.”

Weegt die druk niet te zwaar op je spelers?

“Na Nieuwjaar is het vertrouwen wat weg. Wat ik de komende weken moet doen, is vooral punten pakken. Er is hier voldoende potentieel om eerste te worden. Op voorwaarde dat iedereen fit is.” S

GEERT FOUTRÉ

‘Lierse is enorm afhankelijk van Radzinski.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier