Geen eenvoudige opdracht voor de nieuwe trainer Peter Bosz, ex-international met een Feyenoordverleden.

Het was een prachtige vergelijking, hoe Frank de Boer (46) erin slaagde om vijf en een half jaar te overleven in een kuil vol slangen of een badkuip vol piranha’s. De oud-international leverde met vier titels en twee tweede plaatsen een buitengewone prestatie. Het gaat immers nog altijd om werken bij Ajax, de club van wijlen Johan Cruijff, de club waar iedereen het altijd beter weet, en waar de zelfverzekerde slogan luidt: ‘wij zijn Ajax, wij zijn de beste’ (zoals voorzitter Michael van Praag het in de jaren negentig omschreef). In de directieburelen overheerst al een tijdje besluiteloosheid en een interne machtsstrijd. Maar De Boer was zo verstandig om geen enkele keer partij te kiezen, daarvoor was zijn loyaliteit aan de club te grenzeloos, net als zijn eerzucht, eerlijkheid en onweerstaanbare eenvoud.

Maar de kampioenschappen hadden De Boer wat verzadigd. De goede resultaten in Nederland verstopten veel, al waren er constant supporters die morden en chagrijnig reageerden omdat ze vonden dat er met te weinig lef werd gespeeld. De ballen gingen vaker breed dan diep. Peter Bosz (52) kent dus zijn voornaamste opdracht: terug attractief voetbal brengen in de Arena en het team vooral weer laten aanvallen. Naar de geest van clubicoon Cruijff, voor wie Bosz in het verleden zijn abonnement kocht en om de week als supporter vanuit Apeldoorn naar Amsterdam trok.

Exact een maand heeft de oud-international de tijd om de contouren zichtbaar te laten worden van het Ajax en zijn visie over te brengen op de spelersgroep, want dan staat de derde voorronde van de CL geprogrammeerd. Een niet-deelname zou de ex-middenvelder al vanaf het begin een ernstig litteken kunnen bezorgen. Bosz rekent op de inbreng van zijn vaste assistenten Hendrie Krüzen (ex-KV Kortrijk) en Hennie Spijkerman. Normaal was er ook plaats voor clubmonument Dennis Bergkamp, maar die wil liever niet meer op de bank plaatsnemen naast de trainer. De oud-spits wil liever voor een meerwaarde zorgen door de betere jeugd te begeleiden naar de A-kern.

Makkelijk wordt het niet voor Bosz, want een deel van de aanhang keurde de aanstelling van de oud-Feyenoorder – hij was er speler en td – af. ‘Het is aan mij om iedereen te overtuigen dat ik de juiste trainer ben voor Ajax’, weet hij. ‘Maar ik heb niet het gevoel dat ik daardoor met een achterstand begin. We hebben in ieder geval hetzelfde doel voor ogen, namelijk prijzen pakken.’

Bosz wil voetbal spelen met de filosofie van Louis van Gaal en Pep Guardiola. ‘Ik schroom niet om te zeggen dat ik beelden gebruik van Barcelona of Bayern München. Aantrekkelijk en succesvol voetbal, maar ik ga het doen op mijn manier. Ons doel is winnen, met attractief spel. Bij Ajax betekent dat kampioen worden. Gebeurt dat op de laatste speeldag, dan mag dat.’

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier